Οι ελληνικοί προορισμοί με τους περισσότερους τουρίστες ανά κάτοικο – Έχουμε υπερτουρισμό στην Ελλάδα;

Οι ελληνικοί προορισμοί με τους περισσότερους τουρίστες ανά κάτοικο – Έχουμε υπερτουρισμό στην Ελλάδα;
Μύκονος Eurokinissi

Τρεις τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας στη λίστα των 20, με τους περισσότερους επισκέπτες ανά κάτοικο. Πως θα μάθουμε αν «πάσχουμε» από υπερτουρισμό.

Πόσοι τουρίστες αναλογούν ανά κάτοικο στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης; Πότε ένας προορισμός χαρακτηρίζεται ότι αντιμετωπίζει το φαινόμενο του υπερτουρισμού και ποιος είναι αρμόδιος για να το κρίνει;

Η πλατφόρμα κράτησης ενοικιαζόμενων καταλυμάτων διακοπών Holidu, ερεύνησε τις 20 πόλεις με τους περισσότερους τουρίστες ανά κάτοικο, χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα. Δύο ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, αλλά και ένας στη θέση 14, της λίστας που δημιουργήθηκε με βάση τον αριθμό των τουριστών ετησίως το 2019 σε σύγκριση με τον πληθυσμό της πόλης.

Τις πρώτες τρεις θέσεις της λίστας κατέβαλαν το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας με 36 τουρίστες ανά κάτοικο, ενώ Βενετία στην Ιταλία και Μπρυζ στο Βέλγιο μοιράζονται τις επόμενες θέσεις με 21 τουρίστες ανά κάτοικο. Η Ρόδος βρέθηκε στην 4η θέση της λίστας αφού σε κάθε κάτοικο της αναλογούν 21 τουρίστες, ισοβαθμώντας ουσιαστικά με τις δύο προηγούμενες, οι οποίες όμως είναι πόλεις.

Όπως αναφέρει η Holidu, η Ρόδος, το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, είναι γνωστή για τα αρχαία μνημεία της και τα εκπληκτικά παραθαλάσσια θέρετρα, οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί έχει 21 τουρίστες ανά κάτοικο. Με μεσαιωνικά δρομάκια και παλάτια, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την ιστορία και τις εκπληκτικές παραλίες της ταυτόχρονα. Η σύσταση της πλατφόρμας είναι η επίσκεψη στο νησί τους μήνες Απρίλιο – Μάιο ώστε οι τουρίστες να αποφύγουν την υψηλή τουριστική περίοδο, τον συνωστισμό και τις υψηλές τιμές.

Στην 7η θέση της λίστας βρέθηκε το Ηράκλειο, με 13 τουρίστες να αναλογούν ανά κάτοικο. Στην δεκάδα βρέθηκαν ακόμη το Ρέκιαβικ, η Φλωρεντία, το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο και το Ταλίν. Την 14η θέση κατέλαβε η Αθήνα με 8 τουρίστες να αναλογούν σε κάθε κάτοικο της.

Εχουμε υπερτουρισμό στην Ελλάδα;

Το φαινόμενο του υπερτουρισμού, είναι κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη για να διαπιστωθεί, κάτι που έχουν πράξει αρκετές πόλεις σε όλο τον κόσμο, που έχουν έρθει αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα. Η πανδημία που προκάλεσε η νόσος COVID-19, φαίνεται να έβαλε φρένο, στον υπερτουρισμό και πολλοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι ήρθε το τέλος του φαινομένου. Οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύστηκαν καθώς φέτος, δύο χρόνια μετά την πανδημία και με ελάχιστα έως καθόλου περιοριστικά μέτρα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο υπερτουρισμός έκανε πάλι την εμφάνιση του.

Το κύριο χαρακτηριστικό του, είναι οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες και στο φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί για το θέμα μέχρι σήμερα, ο υπερτουρισμός σχετίζεται με πολιτιστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα μόνιμης διάρκειας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) ορίζει τον υπερτουρισμό ως: «ο αντίκτυπος του τουρισμού σε έναν προορισμό, ή σε μέρη του, που επηρεάζουν υπερβολικά την αντιληπτή ποιότητα ζωής των πολιτών ή / και την ποιότητα των εμπειριών των επισκεπτών με αρνητικό τρόπο».

Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα του κάθε προορισμού, την επάρκεια του σε ενέργεια, νερό και άλλους φυσικούς πόρους, την ικανότητα του σε υποδομές και υπηρεσίες ώστε να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα, όπως την αύξηση της ποσότητας των αποβλήτων, αλλά και τρόποι να αντιμετωπιστούν τα παράπονα των κατοίκων.

Στη χώρα μας, υπάρχουν προορισμοί που δέχονται συγκεκριμένες περιόδους, μεγάλο αριθμό τουριστών, όπως η Σαντορίνη και η πόλη των Χανίων, όμως δεν υπάρχουν μελέτες για να αποτυπώσουν το κατά πόσο όντως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του υπερτουρισμού. Σαφώς όμως και τα προβλήματα με τις υποδομές των δρόμων, το νερό αλλά και τα σκουπίδια είναι έντονο σε πολλές περιοχές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα