Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για ταξιδιώτες ΛΟΑΤΚΙ+ – Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα
Δείκτης καταγράφει πολλούς παράγοντες και κατατάσσει 202 χώρες σε φιλικές ή εχθρικές για τους ΛΟΑΤΚΙ+, ώστε να τους βοηθά να επιλέγουν τους προορισμούς των διακοπών τους.
- 07 Ιουλίου 2022 06:37
Ο σεβασμός των δικαιωμάτων, η ασφάλεια αλλά και η αποδοχή είναι οι βασικοί λόγοι και αποτελούν τα κριτήρια επιλογής του προορισμού των διακοπών των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.
Στον ετήσιο δείκτη SPARTACUS Gay Travel Index που ενημερώνει τους ταξιδιώτες για την κατάσταση σε συνολικά 202 χώρες και περιοχές, η Ισπανία είναι εκείνη που κερδίζει μια από τις καλύτερες βαθμολογίες στον κόσμο μεταξύ των πιο ασφαλών και φιλόξενων προορισμών για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η χώρα μας βρίσκεται στην απόλυτα ουδέτερη βαθμολογία, χωρίς να λαμβάνει θετικό ή αρνητικό πρόσημο.
Στην κατάταξη του Spartacus, η Ισπανία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μαζί με δύο άλλες χώρες, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, η καθεμία με βαθμολογία 11 στα 13. Μόνο ένα έθνος, ο Καναδάς, έχει υψηλότερη βαθμολογία. Στο άλλο άκρο βρίσκεται, η Δημοκρατία της Τσετσενίας στη Ρωσία που σημειώνει κακή βαθμολογία στους -19 βαθμούς και προηγείται της τελευταίας θέση της κατάταξης από τη Σαουδική Αραβία και τη Σομαλία (και οι δύο με -18 βαθμούς) καθώς και το Ιράν (-17 βαθμούς). Η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Κεντρική Ασία είναι οι λιγότερο ασφαλείς περιοχές για τους ταξιδιώτες ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ η Λατινική Αμερική αποδεικνύεται πιο φιλόξενη από την Ασία – με εξαίρεση την Ταϊβάν. Η Ινδία και η Ταϊλάνδη σημειώνουν τουλάχιστον 1 βαθμό στον δείκτη, ενώ το Νεπάλ κατατάσσεται στο ουδέτερο 0 και η Ιαπωνία σημειώνει -2.
Η Ελλάδα φιλική προς τους ΛΟΑΤΚΙ+
Η βρετανική τουριστική εταιρεία LGBT+ Chillimix ανακοίνωσε ότι θέλει να αυξήσει τις δραστηριότητές της και τη γκάμα προϊόντων της τους επόμενους μήνες, μέσω τηλεοπτικών σποτ και άλλων ενεργειών, που θα προβάλουν και θα τονίζουν τις διαφορετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙ+. Το Chillimix εστιάζει κυρίως στην πώληση πακέτων διακοπών μόνο για ενήλικες σε ομάδες φίλων λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς +. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο TTG «Είμαστε ο πρώτος μεγάλος ταξιδιωτικός πράκτορας που το κάνει αυτό», ο οποίος παραδέχθηκε όμως ότι οι πωλήσεις συνεχίζουν να είναι «μεικτές» καθώς η αγορά ανακάμπτει από την πανδημία.
Η εταιρεία πωλεί πακέτα διακοπών σε μια σειρά από προορισμούς φιλικούς προς τους ΛΟΑΤΚΙ στην Ευρώπη, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Μάλτα, καθώς και διακοπές σε πόλεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Προσφέρει επίσης μια σειρά από κρουαζιέρες. «Πουλάμε μόνο προορισμούς όπου είναι νόμιμο να είσαι ΛΟΑΤΚΙ, επομένως είναι ασφαλές να είσαι ο εαυτός σου στις διακοπές – αυτός είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους μας», τόνισε ο εκπρόσωπος της Chillimix.
Πώς γίνεται η κατάταξη των χωρών
Ο δείκτης SPARTACUS επιχειρεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της μέτρησης των δικαιωμάτων της τοπικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της κάθε χώρας και εξετάζει τις απαιτήσεις αυτών των παραθεριστών. Ο στόχος είναι να παρακολουθούν την ασφάλεια αυτής της ομάδας ταξιδιωτών σε κάθε χώρα και επιδιώκουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τα παράπονα που εκφράζονται. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν παραθεριστές που επιλέγουν χώρες όπου η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι ένα αποδεκτό και αγαπημένο μέρος της κοινωνίας. Υπάρχουν όμως και παραθεριστές που συνειδητά θέλουν να ταξιδέψουν σε μια χώρα για να ξεκινήσουν διάλογο με την καταπιεσμένη τοπική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Από το 2020 στον δείκτη έχουν προστεθεί νέες κατηγορίες, που καταγράφονται τα δικαιώματα των διαφυλικών ή η επιλογή τρίτου φύλου σε νομικά έγγραφα, κ.α. Για την ανάπτυξη του ευρετηρίου, οι δημιουργοί εστιάζουν στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, στα νομικά πλαίσια και στο αν καταγράφηκαν πρόσφατα επεισόδια βίας κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τυχόν θετικές εξελίξεις στις διάφορες χώρες υπολογίζονται ως συν και οι αρνητικές ως μείον βαθμοί. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: νόμους περί ισότητας γάμου και κατά των διακρίσεων, απαγορεύσεις παρέλασης υπερηφάνειας και εγκλήματα μίσους.
Οι κατηγορίες έχουν διαφορετικά επίπεδα. Εάν μια κατηγορία έχει τρία επίπεδα, μπορούν να απονεμηθούν το πολύ τρεις βαθμοί. Η μόνη εξαίρεση είναι η θανατική ποινή: Μια χώρα παίρνει ένα μείον βαθμό εάν η θανατική ποινή για ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι νομοθετημένη αλλά δεν εκτελείται. Εάν η θανατική ποινή εξακολουθεί να εκτελείται, η χώρα παίρνει μείον πέντε βαθμούς. Αυτό διασφαλίζει ότι αυτές οι χώρες κατατάσσονται στο τέλος της λίστας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις