Πανευρωπαϊκή έκκληση για ευθυγράμμιση ταξιδιωτικών κανονισμών

Πανευρωπαϊκή έκκληση για ευθυγράμμιση ταξιδιωτικών κανονισμών
Αεροδρόμιο. Getty Images

Ενώσεις μεταφορών και τουρισμού επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να ευθυγραμμίσουν τους ταξιδιωτικούς τους κανόνες.

Την έντονη ανησυχία τους  για το αναδυόμενο νέο συνονθύλευμα κανόνων σε όλη την Ευρώπη, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση τους οι ενώσεις μεταφορών και τουρισμού της Ευρώπης, ανάμεσα τους και ο ελληνικός Σύνδεσμος των τουριστικών γραφείων ΗΑΤΤΑ.  Όπως υποστηρίζουν, τόσο οι επιβάτες όσο και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό και συνεκτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για να ξαναρχίσουν τα ταξίδια και να προετοιμαστούν με ασφάλεια για την άνοιξη.

Ο κλάδος υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία μια εναρμονισμένη περίοδος ισχύος για το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για τον COVID (DCC) αποτελεί αναγκαιότητα για ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία και συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ.  Αν και η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόζουν την ίδια περίοδο ισχύος DCC για τα ταξίδια εντός της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, οι αναδυόμενες διαφορές είναι ανησυχητικές. Ομοίως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις του Συμβουλίου, όπως αυτές συμφωνούνται και επικαιροποιούνται κατά καιρούς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η υπό ίσους όρους μετακίνηση μεταξύ κρατών μελών σε όλη την ΕΕ ανά πάσα στιγμή.

Η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα στοιχεία δείχνουν οικονομική υπο-απόδοση της ΕΕ από το 2019 έως σήμερα σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με τις προβλέψεις να επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη είναι απίθανη πριν από το 2023. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα και χωρίς αμφιβολία, οι τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού έχουν πληγεί περισσότερο από άλλους.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι παρόλο που η πανδημία μαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να ενεργούν μονομερώς, υιοθετώντας διαφορετική περίοδο ισχύος DCC, καθώς και διαφορετικούς κανόνες σχετικά με τα παιδιά και τους νέους κάτω των 18 ετών. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις οικογένειες που θέλουν να ταξιδέψουν για τις χειμερινές διακοπές και αργότερα αυτή την άνοιξη.

Αυτή η ασυνέπεια στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ λειτουργεί άμεσα ως τροχοπέδη για μεμονωμένους επιβάτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να προγραμματίσουν μελλοντικά ταξίδια και κρατήσεις διακοπών. Ο κλάδος των μεταφορών και του τουρισμού εξακολουθεί να βλέπει ποσοστά κρατήσεων τουλάχιστον 30% κάτω από τα επίπεδα του 2021.

Η εμφάνιση μη συντονισμένων ταξιδιωτικών περιορισμών σε ολόκληρη την ΕΕ θέτει σε κίνδυνο τον στόχο του DCC – να υποστηρίξει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την ΕΕ. Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να αποκλίνουν από αυτή τη συνεπή προσέγγιση και να εξασφαλίσουν μια σαφή και εναρμονισμένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού έχουν ήδη υποφέρει πολύ από τα αποτελέσματα της πανδημίας, με οικονομικές συνέπειες που αναμένεται να συνεχιστούν για τα επόμενα χρόνια. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων για την παροχή σαφών, ασφαλών και συνεπών κανόνων, για τη στήριξη της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, για τη «σωτηρία» της καλοκαιρινής περιόδου και για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης, καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα