Πήλιο: Περιμένουν την άνοιξη οι τουριστικές επιχειρήσεις – “Σήμα” στην πολιτεία εν όψει της χειμερινής σεζόν

Διαβάζεται σε 5'
Μακρινίτσα
Μακρινίτσα ISTOCK

Το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα, όπως αναφέρεται, δεν έχει επικοινωνηθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Την άνοιξη μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα αναμένουν εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλία και ειδικά στις περιοχές του Πηλίου και και της Λάρισας, όπου οι πλημμύρες “χτύπησαν” τις υποδομές και έφεραν τις εικόνες των καταστροφών να κυριαρχούν στο δημόσιο “αφήγημα” για τις εν λόγω περιοχές.

Ωστόσο, παρά τα όσα συνέβησαν πριν από ένα μήνα περίπου, πολλά σημεία και στο Πήλιο αλλά και στα ορεινά του Νομού Λαρίσης, λειτουργούν κανονικά, πλέον, μετά από τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών και της πολιτείας για ανατάξεις υποδομών και ανάσχεσης των ζημιών. Ειδικά, μετά την αποκατάσταση της σύνδεσης με το Βόλο με την κατασκευή της γέφυρας τύπου Μπέλεϋ στο Καλό Νερό Πηλίου, η επικοινωνία με το Βόλο αλλά και όλη τη χώρα έχει πλήρως αποκατασταθεί.

Επίσης, σε πολλές ορεινές περιοχές, αλλά και σε σημεία του Πηλίου, όπως η Τσαγκαράδα, το “πέρασμα” του “Daniel” και του “Ηλία” δεν έπληξαν κομβικές υποδομές, όπως τα δίκτυα του νερού, απλά άφησαν, όπως επισημαίνεται, μια έντονα αρνητική εικόνα, που πρέπει άμεσα να αναταχθεί, ώστε εκατοντάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να μη βρεθούν στο “κενό”.

Ήδη, άλλωστε, ο Σεπτέμβριος που ήταν μήνας αιχμής, αλλά και ο Οκτώβριος, λόγω και της απουσίας των Ισραηλινών, χάθηκαν φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση πολλές επιχειρήσεις, που μάλιστα, στερούνται και των σχετικών δράσεων ενίσχυσης, εφόσον, δεν έχουν καταγραφεί στην ειδική κυβερνητική πλατφόρμα, ως πληγείσες.

Στο φόντο αυτό η Θεσσαλία και ειδικά οι περιοχές με Λαρίσης και Πηλίου, όπου υπάρχουν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς, ειδικά τώρα, με τα χρώματα του φθινοπώρου στέλνουν το “μήνυμα” ότι η “φουρτούνα πέρασε” κι ότι είναι έτοιμες να δεχτούν τους επισκέπτες τους.

Κάστανα και μήλα

“Αν και η Τσαγακαράδα δεν είχε ποτέ πρόβλημα προσβασιμότητας οι πρόσφατες  πλημμύρες  διέκοψαν νωρίς την τουριστική σεζόν. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες κατοίκων, εθελοντών ,δήμου, περιφέρειας και στρατού τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν άμεσα” αναφέρει μιλώντας στο NEWS 24/7, η Ευαγγελία Βενιέρη, ιδιοκτήτρια του 12 Months Luxury Resort, που τονίζει ότι “η περιοχή μας ήταν από αυτές που δεν επλήγησαν ιδιαίτερα. Είναι προσβάσιμη και ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να μας επισκεφθούν όπου και θα συναντήσουν ένα χρυσοκόκκινο χαλί από φύλλα στους δρόμους”.

Να σημειωθεί ότι αυτό το Σαββατοκύριακο τρέχει και μια σειρά από δραστηριότητες με μοναδικό περιεχόμενο με αναφορά στην εποχή. Όπως αναφέρει η κ. Βενιέρη, ήδη, “Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των μήλων και των κάστανων και ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο διοργανώνεται η γιορτή Κάστανου με χορευτικές εκδηλώσεις, γευσιγνωσία, έκθεση τοπικών προϊόντων, με κεράσματα από τσίπουρο και κάστανα”.

Επίσης μέσα στο καστανόδασος οργανώθηκε το Σάββατο μια δράση για μικρούς και μεγάλους, με συλλογή και ψήσιμο κάστανων, παρασκευή ρακόμελου και τσαγιού του βουνού, αλλά και αγώνες τοξοβολίας και zip line για μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα και το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρεται, αναμένεται να τρέξουν εκδηλώσεις που θα προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στην καρδιά του φθινοπώρου.

Μήνυμα στην πολιτεία

Όλα αυτά είναι μια εντατική προσπάθεια των κατοίκων αλλά και των επιχειρήσεων της περιοχής να στείλουν ένα μήνυμα ότι το Πήλιο αλλά και η ευρύτερη περιοχή παραμένει ως σημείο αναφοράς αλλά και μοναδικής ομορφιάς τόπος. Αναμένεται, δε, και η στήριξη της πολιτείας με τη χάραξη στοχευμένων προγραμμάτων προβολής, όπως έχει προαναγγείλει και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Κάτι που με την ολική ανάταξη των υποδομών αναμένεται να ανακοινωθεί. υπενθυμίζεται ότι έρχεται και η Filoxenia στη Θεσσαλονίκη, όπου πολιτεία και φορείς θα έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δουν τις σχετικές δράσεις.

Πάντως, όπως ανέφερε στο NEWS 24/7 o Άγγελος Καλίας μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και συντονιστής του δικτύου των ορεινών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η μέριμνα της πολιτείας για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων στις περιοχές Λαρίσης και Πηλίου δεν ήταν η αρμόζουσα, ειδικά όταν απαιτείται αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Μάλιστα ο κ. Καλλίας επισήμανε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως  στα νησιά με τα προσφυγικά κύματα, αλλά και τις πυρόπληκτες περιοχές, υπήρξαν στοχευμένες κινήσεις ενισχύσεων και προβολής.

Να σημειωθεί ότι στο Πήλιο κρατήσεις για το τριήμερο έφτασαν μόλις στο 20% της συνολικής διαθεσιμότητας. Όπως, δε, ανέφερε, σε επιστολής της, η  Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας αναμένεται η κυβερνητική δράση. “Η Ένωση έκανε πολλές κινήσεις από την πρώτη στιγμή, να επικοινωνήσει την κραυγή απόγνωσης των μελών της και τα αιτήματά μας, δυστυχώς μέχρι και σήμερα χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Τα μέτρα που εξήγγειλε στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανεφάρμοστα και παρά τις άπειρες συναντήσεις είτε με τηλεδιασκέψεις είτε δια ζώσης που κάναμε οι παρεμβάσεις μας δεν εισακούστηκαν όσο θα έπρεπε, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αρωγή στις τουριστικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας” αναφέρει σε επιστολή της. Προσθέτει δε ότι “σε ένα μεγάλο μέρος του και το οδικό δίκτυο του Πηλίου λειτουργεί κανονικά”, την ώρα που ξενοδόχοι της περιοχής προχωρούν σε μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο για το επόμενο διάστημα.

Η Ένωση, δε, σημειώνει ότι το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα δεν έχει επικοινωνηθεί από τους αρμόδιους φορείς. Για το λόγο αυτό μάλιστα την επόμενη εβδομάδα έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, με στόχο να οργανώσει κάποιες επόμενες δράσεις που θα μπορούσαν να απαλύνουν τις επιπτώσεις του χειμώνα.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Ζαφείρης, δε δηλώσεις του έχει απευθύνει κάλεσμα στους επισκέπτες της Μαγνησίας, για αποδράσεις και διακοπές στον Βόλο, στο Πήλιο και γενικότερα στη Μαγνησία. Είναι εύκολο, ασφαλές και έξυπνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα