Ποδαρικό το 2024 με πτώση της ζήτησης για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Διαβάζεται σε 5'
Κατάλυμα (φωτογραφία αρχείου)
Κατάλυμα (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Παρά τη μεγάλη, διψήφια άνοδο που σημειώνουν οι κρατήσεις για το επόμενο εξάμηνο σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας παρουσιάζει μείωση. Ο απολογισμός, όμως, για τον κλάδο την περυσινή χρονιά είναι ιδιαίτερα θετικός.

Συνεχίστηκε και το 2023 η κούρσα ανάπτυξης της αγοράς των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη, με τις διανυκτερεύσεις να εκτοξεύονται σε σχέση με το 2019 και πάνω από το 2022. Η εικόνα, όμως, των κρατήσεων για το 2024 δείχνει μείωση σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, χωρίς αυτό να είναι ξεκάθαρο για το σύνολο του έτους.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της AirDNA, που αντλεί και επεξεργάζεται δεδομένα από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ενοικιάσεων όπως η Airbnb και η Vrbo, αν και οι κρατήσεις για την Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφουν άνοδο κοντά στο 20%, στην Ελλάδα σημειώνουν υστέρηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και τον Απρίλιο, στη χώρα μας έχουν γίνει 13% λιγότερες κρατήσεις από ό,τι την ίδια περίοδο του 2023. Η εταιρεία εκτιμά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σχετίζεται με το χρόνο των κρατήσεων και ότι τελικά οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα μπορούσαν να φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα στο σύνολο του έτους.

Η ζήτηση για την Ευρώπη ξεκινά με έντονο ρυθμό για το 2024, με τις κρατήσεις να κινούνται με άνοδο 19,3% σε σχέση με πέρυσι. Τα στοιχεία της AirDNA δείχνουν ότι, ενώ το Πάσχα φέτος είναι τον Απρίλιο, ο Μάρτιος εμφανίζει άνοδο κατά 35%, ενώ ο Απρίλιος είναι κάτω κατά 3%. Από το Μάιο έως τον Ιούλιο η ζήτηση φαίνεται να αυξάνεται κατά 29% τον Μάιο και κατά 22,4% και 20,8% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αντίστοιχα.

Δυνατό 2023 για την Ελλάδα

Το 2023 ήταν μια ακόμη εξαιρετική χρονιά για τη βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας, αφού πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 12,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, 8,8% περισσότερες από το 2022 και 27,5% περισσότερες από το 2019. Η αύξηση της προσφοράς των καταλυμάτων στην Ελλάδα πέρυσι κατά 7%, οδήγησε σε οριακή μείωση της πληρότητας κατά 0,1% σε σχέση με το ’22 και οριακή αύξηση τιμών κατά 1%.

Η μέση ημερήσια τιμή για το έτος ήταν 193 ευρώ, με κορύφωση τον Αύγουστο στα 224 ευρώ.

Χρονιά ρεκόρ για την Ευρώπη πέρυσι

Το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η ζήτηση και οι πληρότητες έφτασαν σε υψηλά επίπεδα, τροφοδοτώντας την αύξηση των εσόδων και τις επενδύσεις στον κλάδο. Οι διανυκτερεύσεις σε όλη την Ευρώπη έφτασαν τα 385 εκατομμύρια το 2023, καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ που ενισχύθηκε από διεθνείς ταξιδιώτες, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Αμερική και αύξησε τις μέσες τιμές.

O ρυθμός αύξησης της ζήτησης σε ετήσια βάση στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 10,5%, με κύριες αιτίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της AirDNA, την πλήρη επιστροφή των διεθνών ταξιδιωτών, την αύξηση των μισθών και τη μείωση του πληθωρισμού στην ήπειρο. Τα ταξίδια εκτός υψηλής περιόδου, ήταν επίσης ιδιαίτερα δημοφιλή μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης την άνοιξη και το φθινόπωρο κατά 15% σε σχέση με το 2019.

Όπως, παρά τη ζήτηση ρεκόρ, η προσφορά νέων καταλυμάτων πέρυσι, έθεσε περιορισμούς στην πληρότητα. Η μέση πληρότητα σε όλη την Ευρώπη ήταν 55,4% το 2023, μειωμένη κατά 1,9% σε ετήσια βάση. Η έντονη αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με την υψηλή πληρότητα έδωσαν την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας να αυξήσουν τις τιμές τους. Έτσι, οι τιμές ανά διανυκτέρευση σε όλη την Ευρώπη ήταν κατά μέσο όρο 164 ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 11,9% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση των τιμών οδήγησε σε αύξηση εσόδων. Τα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση (RevPAR) ήταν κατά μέσο όρο 90 ευρώ το 2023, σημειώνοντας άνοδο 9,8% σε ετήσια βάση και τεράστια αύξηση κατά 36,8% σε σχέση με το 2019.

Κατοικίες στην Αθήνα
Κατοικίες στην Αθήνα SOOC

Αύξηση της Αμερικανικής αγοράς

Το 2023 ήταν η χρονιά του «Ταξιδίου στην Ευρώπη» για πολλούς Αμερικανούς. Ήταν η πρώτη χρονιά χωρίς κανέναν ταξιδιωτικό περιορισμό λόγω COVID στην Ευρώπη και αντιμετωπίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό, ιδιαίτερα από τους Αμερικανούς που ήθελαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού και περιορισμών. Πέρυσι, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες αποτελούσαν το 11% των διαμονών της Airbnb στην Ευρώπη, αύξηση 12% από το 2019.

Συνολικά, οι ταξιδιώτες της Βόρειας Αμερικής αποτελούσαν το 14,3% των διαμονών της Airbnb στην Ευρώπη πέρυσι, αύξηση 10,6% σε σχέση με το ’19. Στον αντίποδα, οι Ασιάτες ταξιδιώτες που αποτελούν ιστορικά το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ταξιδιωτών στην Ευρώπη. Πέρυσι, μόλις το 3,3% των διαμονών της Airbnb ήταν ασιάτες, καταγράφοντας σημαντική πτώση σε σχέση με το ’19, που κατείχαν μερίδιο διαμονών 4,8%.

Τα καταλύματα αυξάνονται, οι πληρότητες πέφτουν

Το 2023 ήταν μια χρονιά για την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης που καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση, όμως ακόμα μεγαλύτερη στην προσφορά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις χώρες που προστέθηκε μεγάλος αριθμός καταλυμάτων, τα ποσοστά της πληρότητας έπεσαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση νέων καταλυμάτων πέρυσι όπως η Νορβηγία (+47,4%), η Σουηδία (+36,9%) και η Φινλανδία (+27,7%), η πληρότητα μειώθηκε περισσότερο από 5% σε ετήσια βάση και στις τρεις χώρες. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ολλανδία σημείωσαν πολύ πιο μέτρια αύξηση νέων καταλυμάτων, με αποτέλεσμα μικρές πτώσεις πληρότητας κάτω του 1%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα