Ποιες χώρες τα πήγαν καλύτερα και χειρότερα από την Ελλάδα στον τουρισμό φέτος
Η Τουρκία οδήγησε την κούρσα του τουρισμού της Ευρώπης, με τη χώρα μας να ακολουθεί και βρίσκεται 8η θέση στον κόσμο.
- 10 Νοεμβρίου 2022 06:22
Στην 8η θέση στον κόσμο βρέθηκε η χώρα μας για τις επιδόσεις της φέτος στον τουρισμό, με την Αθήνα να καταλαμβάνει την 23η θέση, στην κατάταξη των προορισμών πόλεων.
Η έρευνα της εταιρείας μελετών ForwardKeys που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έκθεσης τουρισμού του Λονδίνου WTM, ανέδειξε την απόδοση των κορυφαίων προορισμών του 2022 παγκοσμίως, αποκαλύπτοντας ότι μόνο μια χώρα κατάφερε να καταγράψει άνοδο της τουριστικής της κίνησης σε σχέση με το 2019.
Η Δομινικανή Δημοκρατία υποδέχτηκε 5% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι το 2019, ενώ ακολούθησαν τέσσερις χώρες που υποδέχθηκαν τον ίδιο αριθμό ταξιδιωτών σε σχέση με τη χρονιά προ πανδημίας. Έτσι στη δεύτερη θέση στον κόσμο, βρέθηκε η Τουρκία ακολουθούμενη από την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό. Στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τις πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις, βρέθηκε η Αττάλεια της Τουρκίας.
Κερδισμένοι της φετινής σεζόν αναδείχθηκαν εκείνοι οι προορισμοί που άνοιξαν νωρίτερα από άλλους τα σύνορα τους και περιόρισαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχαν επιβάλει λόγω COVID. Η ανάκαμψη της Ευρώπης συνεχίζεται με ταχύτητα, με την Τουρκία να πετυχαίνει τις καλύτερες επιδόσεις της ηπείρου, σημειώνοντας πλήρη ανάκαμψη (0%) έναντι του 2019. Η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα που σημείωσε μείωση αφίξεων μόλις 12%, επωφελήθηκαν από την ξεκάθαρη επικοινωνιακή πολιτική τους και τη συνέπεια στις ημερομηνίες έναρξης της σεζόν και τους κανόνες.
Οι άλλες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας στον τουρισμό κατέγραψαν μεγαλύτερες μειώσεις, με την Ισπανία να βρίσκεται στην 14η θέση με 26% μείωση αφίξεων, την Πορτογαλία στην 10η θέση και -16% και την Αίγυπτο στην 9η θέση με -15%.
Μεταξύ των κορυφαίων προορισμών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, βρέθηκαν η Αίγυπτος (-15%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (-17%) και το Κατάρ (-25%). Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η επιστροφή μεγάλων παγκόσμιων γεγονότων όπως η έκθεση Dubai Expo και το Παγκόσμιο Κύπελλο βοήθησαν στην ενίσχυση της ταξιδιωτικής ανάκαμψης σε αυτή την περιοχή.
Οι πρώτοι των πρώτων
Μεταξύ των κορυφαίων πόλεων προορισμών, η Αττάλεια, η μεγαλύτερη πόλη στην τουρκική ριβιέρα, κέρδισε την πρώτη θέση, αφού υποδέχθηκε 66% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Την εξαιρετική απόδοση της Αττάλειας βοήθησαν ορισμένοι παράγοντες, κυρίως η αδυναμία της τουρκικής λίρας και η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης να παραμείνει σχετικά ανοιχτή στον τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να συνεχίσει να υποδέχεται Ρώσους επισκέπτες.
Η Αθήνα βρέθηκε επίσης πολύ ψηλά, στην 23η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών και την πληρότητα των αεροπορικών θέσεων σε σχέση με το 2019, σημειώνοντας μείωση 16% σε αφίξεις και -8% στην πληρότητα.
Ποιες τάσεις επηρέασαν τα ταξίδια το 2022
Στην έρευνα σημειώνεται ότι η ανάκαμψη δεν ήταν ομαλή. Αρχικά, η παραλλαγή Omicron προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και την εκ νέου επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην αρχή του έτους. Ένας άλλος παράγοντας που καθυστέρησε την ανάκαμψη ήταν οι ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα χαοτικές σκηνές στα αεροδρόμια πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου.
Παρόλο που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε μαζικά τα ταξίδια από και προς τη Ρωσία, καθώς πολλές χώρες επέβαλαν απαγορεύσεις στις απευθείας πτήσεις, δεν προκάλεσε μείωση των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη.
Τα ταξίδια στη Νότια Ευρώπη κινήθηκαν πολύ καλά, ειδικά στην Ελλάδα με πτώση 12%, στην Πορτογαλία με πτώση 16%, στην Τουρκία που παρέμειναν σταθερά, και στην Ισλανδία με πτώση 14%. Ωστόσο, η ForwardKeys εκτιμά ότι οι δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου, όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων και ο πληθωρισμός, θα καθυστερήσουν την περαιτέρω ανάκαμψη των ταξιδιών.
Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, στην οποία επικράτησαν αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, κυρίως στην Κίνα με την πολιτική της για «μηδενικό Covid», άρχισε επιτέλους να ανακάμπτει. Τα ταξίδια στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές είναι μόλις 5% και 8% μειωμένα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, στις Μαλδίβες με πτώση 7%, και στα Φίτζι με πτώση 22%.
Η ζήτηση των ταξιδιωτών για διακοπές σε ηλιόλουστους παραλιακούς προορισμούς ήταν μεγάλη, με τα επαγγελματικά ταξίδια και τον τουρισμό της πόλης να υστερούν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Υπήρξε επίσης μια τάση στον κόσμο για πιο αναβαθμισμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες, για τις οποίες ξόδευαν περισσότερα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις