Πονοκέφαλος για την TUI o Ρώσος ολιγάρχης μεγαλομέτοχός της

Πονοκέφαλος για την TUI o Ρώσος ολιγάρχης μεγαλομέτοχός της
Τα γραφεία της TUI στη Βρετανία Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Κανείς δεν γνωρίζει αν θα επηρεαστεί η εταιρεία από τον Mordashov που σήμερα κατέχει το 1/3 των μετοχών της. Η TUI υποβαθμίζει το θέμα.

Σε μάλλον έντονο πονοκέφαλο εξελίσσεται για τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό κολοσσό του κόσμου, την TUI, ο μεγαλομέτοχος της, ο ρώσος ολιγάρχης Alexey Mordashov, που ελέγχει το 34% του γερμανικού ομίλου μέσω της εταιρείας Unifirm Limited που ανήκει στην οικογένεια του.

Η συζήτηση που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους μετόχους της εταιρείας, οδήγησε τον διεθύνοντα σύμβουλο της TUI Fritz Joussen, να στείλει επιστολή προς τους υπαλλήλους αλλά και τους συνεργάτες του, προκειμένου να τους καθησυχάσει. Σημειώνεται ότι μόλις τον Οκτώβριο του 2021 ο όμιλος ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 1,1 δισ. ευρώ, με κύριο στόχο τη μείωση του κρατικού δανεισμού της. Η αύξηση θα καλύπτονταν από τον Mordashov, αλλά και από την κοινοπραξία των τραπεζών που στηρίζουν την TUI.

Ο επικεφαλής της Tui στην επιστολή, τονίζει ότι ο Ρώσος είναι μέτοχος της για περίπου 15 χρόνια και κατέχει περίπου το ένα τρίτο της εταιρείας, στηρίζοντας την κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid». Αναφερόμενος στο θέμα του αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών από το τραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift, είπε ότι δεν προβλέπει οποιεσδήποτε “αρνητικές συνέπειες” για την TUI, σε περίπτωσης ο Mordashov επηρεαστεί από τις εξελίξεις. Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι «Τα δύο τρίτα των μετόχων μας προέρχονται από τη Γερμανία, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ ή είναι funds».

Ο Joussen τόνισε ότι η εταιρεία διοικείται από το εκτελεστικό συμβούλιο, όπως κάθε γερμανική ανώνυμη εταιρεία, και όχι από τους μετόχους ή το εποπτικό συμβούλιο. «Ως εκ τούτου, υποθέτουμε ότι τυχόν περιορισμοί ή κυρώσεις κατά του κ. Mordashov δεν θα έχουν μόνιμες αρνητικές συνέπειες για εμάς ως εταιρία», είπε.

Φόβοι για την αντίδραση του κόσμου

Σε άρθρο του το τουριστικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Skift, εγείρει το ερώτημα για τον αν πραγματικά ο Όμιλος TUI θέλει να συνδεθεί με έναν Ρώσο ολιγάρχη που συμμετέχει στην επιτροπή στρατηγικής του και που ήταν κοντά με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι αυτού του είδους η δημοσιότητα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη φήμη της εταιρείας και οι πελάτες της θα δυσαρεστηθούν από τα νέα.

Σύμφωνα με το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Alexey Mordashov, ήταν ένας από τους ολιγάρχρες που συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο την προηγούμενη Πέμπτη σε μια κίνηση υποστήριξης. Η καθαρή περιουσία του είναι περίπου 23 δισ. δολάρια, μετά την απώλεια περίπου 4,2 δισ. δολαρίων, την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έπεσε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα