Πόσα δισ. ξόδεψαν για διακοπές κάτω από τον ελληνικό ήλιο Γερμανοί και Βρετανοί

Διαβάζεται σε 5'
Πόσα δισ. ξόδεψαν για διακοπές κάτω από τον ελληνικό ήλιο Γερμανοί και Βρετανοί
Φωτογραφία αρχείου iStock

Μελέτη του ΙNSETE αποκαλύπτει τι ξοδεύουν οι δύο τοπ τουριστικές αγορές της Ελλάδας για «Ήλιο & Θάλασσα». Πρωτιά των Γερμανών έναντι των Βρετανών.

Πάνω από 6 εκατ. Γερμανοί και Βρετανοί ταξίδεψαν πέρυσι στην Ελλάδα για «Ήλιο και Θάλασσα», το κορυφαίο τουριστικό προϊόν της χώρα μας, και μάλιστα δαπάνησαν σχεδόν τα μισά χρήματα επί του συνόλου, αντιπροσωπεύοντας το 44% των δαπανών, αλλά και των διανυκτερεύσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του INSETE, οι δαπάνες αυτών των δύο αγορών το 2022 που επέλεξαν το μοντέλο «Ήλιος & Θάλασσα» (Η&Θ) ανήλθαν σε 8,11 δισ. ευρώ και πραγματοποίησαν 62,15 εκατ. διανυκτερεύσεις με ένα σύνολο αφίξεων πάνω από 6 εκατομμύρια.

Επισημαίνεται ότι oι δαπάνες αυτές, πέραν αυτών που έγιναν εντός της χώρας, συμπεριλαμβάνουν και εκείνες που έκαναν οι επισκέπτες και εκτός της χώρας, πχ για τη μετάβασή τους στην Ελλάδα, τις προμήθειες των tour operators κ.ο.κ. Επομένως, οι δαπάνες αυτές δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες με αυτές της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος που μετρά μόνο τις δαπάνες που έγιναν εντός της χώρας.

Η μελέτη έχει θέμα «Τα ταξίδια για «Ήλιο και Θάλασσα» στην Ελλάδα από Ην. Βασίλειο και Γερμανία – κατανομή σε ‘’all inclusive’’ και ‘’χωρίς all inclusive’’ και τα χαρακτηριστικά τους» και αναλύει με μεγάλη λεπτομέρεια τις δύο ισχυρές αγορές.

Ποιοι ξοδεύουν περισσότερα

Ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας, οι Γερμανοί έχουν προβάδισμα έναντι των Βρετανών, το οποίο όμως γίνεται σαφώς μεγαλύτερο όταν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές ‘’all inclusive’’, δηλαδή σε οργανωμένα πακέτα που περιλαμβάνουν τα πάντα σε μια τιμή. Στη συγκεκριμένη αγορά, οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 επί του συνόλου των αφίξεων και της δαπάνης (19%), ενώ η γερμανική το 1/4 των αφίξεων και πολύ περισσότερο, το 28% της δαπάνης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2022 η αγορά Η&Θ “all inclusive” αντιπροσώπευσε το 47% των αφίξεων Η&Θ στην Ελλάδα, το 43% των διανυκτερεύσεων και το 50% των δαπανών, με 7 εκατ. αφίξεις (επί συνόλου 15,01 εκατ.), 61,2 εκατ. διανυκτερεύσεις (επί συνόλου 142,29 εκατ.) και 9,2 δισ. ευρώ δαπάνη (επί συνόλου 18,5 δισ. ευρώ).

Οι Γερμανοί προτιμούν περισσότερο το all inclusive

Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δείχνει η μελέτη, παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα ως προς το σύνολο των ταξιδιών «Ήλιου και Θάλασσας», αλλά διαφοροποιούνται σημαντικά ως προς τις δύο επιμέρους αγορές, με και χωρίς “all inclusive”.

Στο σύνολο της αγοράς για Η&Θ, ενώ τα μεγέθη των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων είναι παρόμοια για τις δύο εθνικότητες, αντιπροσωπεύοντας αντίστοιχα το 20% και το 22% επί του συνόλου, στις δαπάνες, η γερμανική αγορά υπερτερεί με μερίδιο 24% ή αλλιώς 4,47 δισ. ευρώ έναντι του 20% ή 3,64 δισ. ευρώ του Ηνωμένου. Βασιλείου.

Οι διαφορές είναι πιο έντονες στο προϊόν “all Inclusive” όπου η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύει, με 1,34 εκατομμύρια αφίξεις, το 19% επί του συνόλου και το 19% της δαπάνης ή αλλιώς 1,78 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες των Γερμανών στο ‘’all inclusive’’ είναι πολύ υψηλότερες και ξεπερνούν τα 2,56 δισ. ευρώ (28% επί του συνόλου) με τις αφίξεις να φτάνουν τα 1,76 εκατ. (1 στις 4 επί του συνόλου) και τις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω των 14,8 εκατ. (24% επί του συνόλου).

Αντίστοιχα, στα ταξίδια χωρίς ‘’all inclusive’’ η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου υπερτερεί της γερμανικής σε αφίξεις (22% έναντι 15%) και σε διανυκτερεύσεις (23% έναντι 20%), ενώ υστερεί σε δαπάνες (20% έναντι 21%). Συγκεκριμένα οι Βρετανοί ξοδεύουν στα καλοκαιρινά τους ταξίδια στη χώρα μας 1,86 δισ. ευρώ, έναντι 1,91 δισ. ευρώ των Γερμανών.

Πόσα ξοδεύουν για τις διακοπές τους οι δύο αγορές

Συγκρινόμενοι με τους Γερμανούς τουρίστες στο προϊόν Η&Θ, οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, με 117 ευρώ, έχουν χαμηλότερη Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (ΜΔΔ) ανεξάρτητα από το αν ταξιδεύουν με ‘’all inclusive’’ (143 ευρώ) ή όχι (100 ευρώ). Η ΜΔΔ των Γερμανών στην Ελλάδα είναι στα 144 ευρώ και αυξάνεται στα 173 ευρώ όταν πρόκειται για ‘’all inclusive’’, ενώ χωρίς all inclusive είναι στα 118 ευρώ.

Για τις υπόλοιπες αγορές εισερχόμενου τουρισμού της χώρας μας, η ΜΔΔ είναι στα 130 ευρώ και αυξάνεται στα 143 ευρώ όταν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές ‘’all inclusive’’, ενώ χωρίς ‘’all inclusive’’ πέφτει στα 120 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις δαπάνες περιλαμβάνονται και αυτές εκτός Ελλάδος.

Γερμανοί και Βρετανοί κάνουν περισσότερες ημέρες διακοπές από άλλες εθνικότητες

Όσον αφορά τη διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα για διακοπές συνολικά στο προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα», σε σύγκριση με τις 10,3 διανυκτερεύσεις των Γερμανών, οι Βρετανοί, με 10,1 διανυκτερεύσεις έχουν συνολικά μικρότερη Μέση Διάρκεια Παραμονής (ΜΔΠ). Πάντως, οι δύο εθνικότητες μένουν συνολικά παραπάνω στη χώρα μας έναντι των λοιπών αγορών, των οποίων η ΜΔΠ είναι στις 8,9 ημέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα