Πόσα και ποια κτήρια του ΕΦΚΑ έχουν γίνει ή θα γίνουν ξενοδοχεία

Πόσα και ποια κτήρια του ΕΦΚΑ έχουν γίνει ή θα γίνουν ξενοδοχεία
Mitsis Hotels

Στην αξιοποίηση των εκατοντάδων ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του στοχεύει ο ασφαλιστικός φορέας, με πολλά από αυτά να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία.

Περισσότερα από 400 ακίνητα έχει στην κατοχή του ο e-ΕΦΚΑ σε ολόκληρη τη χώρα, με τα τουλάχιστον 80 να θεωρούνται μεγάλης αξίας και να αποτελούν «φιλέτα» για την αγορά του real estate, σε μια εποχή που δεκάδες επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη χώρα μας και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη τουριστικών projects.

Τον Ιανουάριο του 2022 ιδρύθηκε η Εταιρεία Ακινήτων e-Ε.Φ.Κ.Α. η οποία ανέλαβε τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεση της ακίνητης περιουσίας του. Ο Φορέας έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια αρκετούς διαγωνισμούς παραχώρησης των ακινήτων του, με πολλά από αυτά να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία, ενώ φαίνεται ότι πλέον έχει μπει σε μια τακτική διαδικασία για την αξιοποίηση τους μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.

Το Mέγαρο Σλήμαν – Μελλά στην οδό Πανεπιστημίου, στο οποίο μέσα βρίσκεται και ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ και η ενοικίαση του για 35 +10 χρόνια στην ελληνική ξενοδοχειακή αλυσίδα Mitsis Hotels, ήταν μια ακόμη ηχηρή απόδειξη για την πρόθεση του ασφαλιστικού Φορέα, να αξιοποιήσει την περιουσία του. Ο διαγωνισμός αυτός που έγινε στα τέλη του προηγούμενου έτους, έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη, καθώς ο κόσμος αντέδρασε ακαριαία στην είδηση για τη μετατροπή του Μεγάρου σε πολυτελές ξενοδοχείο και για την τύχη του ιστορικού σινεμά. Ακολούθησε η ανακοίνωση του ομίλου Μήτσης, με τα σχέδια του για το ακίνητο, όπου ανέφερε ότι η χρήση του ΙΝΤΕΑΛ θα επεκταθεί και σε θεατρική και σε συνεδριακή και η εκμετάλλευση του κινηματογράφου θα ανατεθεί σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος. Το Μέγαρο αναμένεται να ανακαινισθεί πλήρως και με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 35 εκατ. ευρώ θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, που θα απασχολεί τουλάχιστον 150 άτομα. Ο e-ΕΦΚΑ θα εισπράττει ετησίως μίσθωμα άνω των 800.000 ευρώ.

Στην οδό Σταδίου υπάρχουν αρκετά από τα σημαντικά ακίνητα του ασφαλιστικού Φορέα, με κάποια από αυτά να έχουν πάρει ήδη το δρόμο τους. Το πρώην ξενοδοχείο EΣΠΕΡΙΑ, που παρέμενε κλειστό από το 2010, ήταν αντικειμενικά ένα καλό deal για τον e-ΕΦΚΑ. Στο διαγωνισμό του 2020 το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτικών σχημάτων ήταν έντονο, με τους Ισραηλινούς του ομίλου Fattal Hotels να είναι τελικά οι πλειοδότες. Αν και το άνοιγμα του ξενοδοχείου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω πανδημίας, αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο μήνα, κάτω από το brand NYX. Για την ανακαίνιση του και τη μετατροπή του σε πεντάστερο, οι επενδυτές από το Ισραήλ εκτιμάται ότι έχουν ξοδέψει πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο e-ΕΦΚΑ. θα εισπράττει κάθε χρόνο περί τα 1,1 εκατ. ευρώ. Η μίσθωση θα ισχύει για 30 +10 χρόνια.

Στην επίσης Ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotels έχει περάσει η ενοικίαση του διατηρητέου κτηρίου της Σταδίου 41, εκεί που στεγαζόταν το πολυκατάστημα ΦΩΚΑΣ. Ο διαγωνισμός του ασφαλιστικού Φορέα που έγινε το 2021, προβλέπει την ενοικίαση του για 35 +10 χρόνια και πρόκειται να δημιουργηθεί πολυτελές ξενοδοχείο, μια επένδυση ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, ΛΑΜΨΑ, έχει περάσει το διατηρητέο ακίνητο της οδού Ζαλοκώστα 7-9. Ο e-ΕΦΚΑ μετά από διαγωνισμό το εκμίσθωσε για 35 +10 χρόνια στην εταιρεία, η οποία πρόκειται να το μετατρέψει σε πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο, με τις εργασίες να ξεκινούν τους επόμενους μήνες.

Νέοι διαγωνισμοί για ξενοδοχεία

Στο τέλος Ιανουαρίου, το ακίνητο του Φορέα επί της οδού Σωκράτους στο νούμερο 53, «βγήκε» ξανά σε πλειοδοτικό διαγωνισμό, με στόχο να ενοικιασθεί και να μεταμορφωθεί σε ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 αστέρων, με ελάχιστη επένδυση τα 12,5 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ) και ετήσιο μίσθωμα άνω του μισού εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες, το ιστορικό κτήριο, επί της Σταδίου στο νούμερο 58, κοντά στην πλατεία Ομονοίας το Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε την διενέργεια διαγωνισμού, για την ενοικίαση και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 αστέρων. Το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο, αφού αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του Αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα