Πόσα ξενοδοχεία έχουν οι Κύπριοι στην Ελλάδα – Τα mega σχέδιά τους

Διαβάζεται σε 4'
Ξενοδοχεία
Ξενοδοχεία στη Σαντορίνη (φωτογραφία αρχείου) iStock

Πολυετής και πολυσχιδής είναι η παρουσία των Κύπριων επιχειρηματιών στην τουριστική αγορά της χώρας μας, οι οποίοι σήμερα κατέχουν και διαχειρίζονται σημαντικό αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στα σκαριά υπάρχουν μεγάλα τουριστικά projects.

Αρκετές δεκαετίες μετρά η επιχειρηματική δραστηριότητα των Κυπρίων επιχειρηματιών του τουρισμού στη χώρα μας, ενώ υπήρξε στο παρελθόν και «χρυσή εποχή» κατά την οποία πολλοί ξενοδόχοι αναζήτησαν την επέκταση των επενδύσεων τους στη χώρα μας, αφού η δική τους θεωρήθηκε σε ένα βαθμό κορεσμένη. Σήμερα ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων και μικρότερων ομίλων από Κύπρο λειτουργεί ξενοδοχεία στην Ελλάδα, ενώ κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν mega projects στην Κρήτη.

Η παρουσία των Κύπριων ξενοδόχων στη χώρα μας υπήρξε καθοριστική σε πολλές περιοχές, ενώ τη δεκαετία του 2000 αρκετοί επιχειρηματίες ήρθαν στην Ελλάδα από την Κύπρο για να αναζητήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες, με πολλούς από αυτούς να καταλήγουν στην Αθήνα. Παλιά ξενοδοχεία αλλά και κτήρια του κέντρου της πρωτεύουσας, πέρασαν στα χέρια τους, ανακαινίστηκαν και λειτούργησαν, ενώ άλλα δεν έμειναν στα σχέδια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ξενοδοχείο Residence Giorgio Athens στη γωνία Χαλκοκονδύλη και Πατησίων που ανήκει στον όμιλο Muskita, της οικογένειας Μούσκη, που σήμερα εκμισθώνει η διεθνής αλυσίδα Melia Hotels. Στις απώλειες μετράται το ξενοδοχείο Ledra Marriott της Λεωφ. Συγγρού που άνηκε στον όμιλο Παρασκευαϊδη και που χάθηκε λόγω τραπεζικών χρεών και σήμερα λειτουργεί εκεί το Grand Hyatt Athens.

Η οικογένεια του κύπριου επιχειρηματία Δάκη Ιωάννου, μέσω της Donkey Hotels, που προέκυψε από τη συγχώνευση της YES! Hotels και της Αθήναιον ΑΕ, έχει στην ιδιοκτησία της το ξενοδοχείο Intercontinental της Συγγρού, αλλά και τα ξενοδοχεία NEW Hotel στο Σύνταγμα, το Semiramis Hotel στο Κεφαλάρι και το Periscope Hotel στο Κολωνάκι. Στο δυναμικό της προσέθεσε το 2022 και το θέρετρο NOŪS στη Σαντορίνη, δυναμικότητας 121 δωματίων.

Ηχηρή παρουσία μεγάλων Κυπριακών ομίλων

Οι όμιλοι της Altantica, της Louis, αλλά και Λεπτού και Φωτιάδη, διαθέτουν παρουσία με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας ή σχεδιάζουν μεγάλα έργα που θα περιλαμβάνουν και εξοχικές κατοικίες.

Ο όμιλος της Atlantica Hotels & Resorts, που δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Νικολή Νικολαϊδη, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και μακροχρόνιους συνεργάτες του ισχυρού tour operator TUI, στη Μεσόγειο. Το χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνονται 40 ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Στην Ελλάδα η ξενοδοχειακή εταιρεία λειτουργεί 26 ξενοδοχειακά θέρετρα σε Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδο, Κω και Ζάκυνθο, ενώ ετησίως εξυπηρετεί συνολικά πάνω από 400.000 τουρίστες.

Ένα νέο πεντάστερο ξενοδοχείο προσθέτει στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο του, ο Κυπριακός Όμιλος της Louis Hotels, που μπορεί να πώλησε κάποιες από τις μονάδες του στα Επτάνησα, σήμερα όμως διατηρεί στην Ελλάδα έξι ξενοδοχεία σε Μύκονο, Κρήτη Κέρκυρα και Ρόδο και 20 ξενοδοχεία στην Κύπρο. Το νέο θέρετρο που θα ανοίξει την Άνοιξη του 2024 στη Ζάκυνθο, ονομάζεται King Jason Zante, θα διαθέτει 201 δωμάτια και θα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες.
Mega projects στην Κρήτη

Ο Όμιλος Λεπτού, έχει πολύχρονη παρουσία στην Ελλάδα, με το πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, στα Χανιά της Κρήτης, Panorama Hotel, πολυτελείς κατοικίες προς πώληση σε Κρήτη, Σαντορίνη και Πάρο όμως τα σχέδια του είναι πολύ μεγάλα.

Στην περιοχή του Κολυμβαρίου θέση “Ραβδούχα”, επίσης στα Χανιά, ο κυπριακός όμιλος προωθεί εδώ και χρόνια την σύνθεση τουριστική επένδυση “Costa Nopia”, η οποία έχει λάβει ήδη έγκριση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το project, που έχει προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται από την εταιρεία Cretan Sun and Sea Developments, 100% θυγατρική του Ομίλου Leptos.

Η προτεινόμενη επένδυση εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις το Δεκέμβριου του 2019 από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και περιλαμβάνει τη δημιουργία 13 γειτονιών με 830 περίπου κατοικίες, στις οποίες χωροθετούνται και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών. Επιπλέον περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών.

Ο κυπριακός όμιλος του Φώτου Φωτιάδη, προωθεί στην περιοχή Τριόπετρα, στα νότια του νομού Ρεθύμνης, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Emerald Developments mega επένδυση συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων, δυναμικότητας 155 δωματίων και 23 πολυτελών τουριστικών κατοικιών, καθώς και spa, γηπέδου γκολφ και συνεδριακού κέντρου. Η επόμενη φάση, περιέχει τη δημιουργία ενός τουριστικού χωριού, που θα αναπτυχθεί σε στυλ παραδοσιακού κρητικού χωριού, με πλατεία, με καταστήματα και εκκλησία, κ.α.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα