Πόσοι ξένοι τουρίστες έρχονται τον χειμώνα στην Ελλάδα

Πόσοι ξένοι τουρίστες έρχονται τον χειμώνα στην Ελλάδα
Τουρίστες στην Αθήνα istock

Συνεχίζονται οι παθογένειες της χώρας όσον αφορά την κατανομή μέσα στο έτος των εκατομμυρίων τουριστών που μας επισκέπτονται. Πέντε μήνες η Ελλάδα δέχεται ελάχιστους ξένους για τουρισμό.

«Σταγόνα στον ωκεανό» μοιάζουν οι αφίξεις των ξένων τουριστών στην Ελλάδα το χειμώνα, η οποία δεν έχει καταφέρει – ενώ είναι από τους παλαιότερους τουριστικούς προορισμούς στην Μεσόγειο και τον κόσμο – ουσιαστικά να αποκτήσει χειμερινό τουρισμό ή να επιτύχει πραγματική επιμήκυνση της καλοκαιρινής τουριστικής της περιόδου.

Όσο και αν κάποια έτη, όπως και φέτος, η σεζόν φαίνεται ότι ξεκινά από το Μάρτιο και ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου, αυτό δεν αφορά ούτε την πλειονότητα των τουριστικών προορισμών της χώρας και κυρίως δεν πρόκειται για σημαντικό αριθμό αφίξεων. Οι πρώτοι ξένοι ταξιδιώτες για παράδειγμα έφτασαν στη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες και μάλιστα στην Καλαμάτα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Γερμανοί και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Costa Navarino για να παίξουν γκολφ. Στο σύνολο τους σε κάθε περίπτωση ήταν 110 άτομα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται ακόμη κάποια αεροπλάνα στην Καλαμάτα, με ταξιδιώτες από Σκανδιναβικές χώρες.

Με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker του ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, καμία πτήση από το εξωτερικό δεν έχει προγραμματισθεί για κανένα από τα κύρια αεροδρόμια της χώρας, μέχρι και τα μέσα Μαρτίου. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ένα μέρος των ξενοδοχείων στους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, Κως και Κέρκυρα θα ανοίξουν αρχές και κυρίως μέσα Απριλίου, το ίδιο θα γίνει όπως κάθε χρόνο και σε βασικούς προορισμούς την ενδοχώρας όπως η Χαλκιδική. Στις Κυκλάδες ο μεγαλύτερος αριθμός των ξενοδοχείων θα ανοίξει το Μάιο, με τη σεζόν να ολοκληρώνεται εκεί στο τέλος του Οκτώβρη.

Αν δούμε τα στοιχεία του πενταμήνου, δηλαδή από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας μας τα τελευταία χρόνια (εκτός της περιόδου της πανδημίας) κινούνταν περί τα 2 εκατομμύρια (2019 & 2018), όταν η χώρα λάμβανε περίπου 18 εκατ. τους άλλους επτά μήνες. Το συντριπτικό ποσοστό αυτών των αφίξεων κατευθύνονται στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι μεγάλες, χρόνιες παθογένειες του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα

Ο χειμερινός τουρισμός, δεν είναι η «ουρά» του καλοκαιρινού, δηλαδή δεν εννοούνται οι τουρίστες που φτάνουν με οργανωμένα τουριστικά πακέτα την Άνοιξη ή στο τέλος της θερινής σεζόν το Φθινόπωρο, ως χειμερινοί επισκέπτες. Πρόκειται για μια διαφορετική, οργανωμένη μορφή τουριστικής κίνησης, με τους ταξιδιώτες του χειμώνα να αναζητούν είτε ηλιόλουστους προορισμούς, είτε διακοπές σε μέρη με χειμερινά σπορ (σκι, κλπ), ή σπορ που γίνονται ιδανικά σε μεσαίες θερμοκρασίες, όπως το γκολφ, τένις, κ.α., είτε σε εγκαταστάσεις spa, κλπ. Επίσης, ο οργανωμένος επαγγελματικός τουρισμός, όπως κυρίως τα συνέδρια, είναι μέρος του χειμερινού τουρισμού, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις μικρές ή μεγάλες διοργανώσεις πραγματοποιούνται σε περιόδους μη αιχμής.

Στη χώρα μας, όπως είναι φυσικό, δεν θα έρθει κάποιος, ειδικά Ευρωπαίος για να κάνει σκι, όταν οι Άλπεις υπάρχουν παντού γύρω του, όμως σίγουρα θα ερχόντουσαν για τον εξαιρετικό καιρό και τις άπειρες ημέρες ηλιοφάνειας που προσφέρουν όλα σχεδόν τα νησιά μας, αλλά και για τις φυσικές ομορφιές της ενδοχώρας. Τα ξενοδοχεία κλείνουν όμως, μαζί τους και οι επιχειρήσεις εστίασης και εμπορίου σε όλους μα όλους τους καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας το χειμώνα, ελλείψει ολοκληρωμένου σχεδίου και στρατηγικής, αλλά και τελικά θέλησης και συνεργασίας των εμπλεκόμενων. Δηλαδή ξενοδόχων και κράτους.

Διεθνή συνέδρια το χειμώνα φιλοξενεί η Ελλάδα, χάρις αποκλειστικά στις προσπάθειες των κορυφαίων οργανωτών συνεδρίων που διαθέτει η χώρα μας, που στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη βοηθούνται από τα Convention Bureau (στην Αθήνα αυτή τη δουλειά την κάνει ο Δήμος Αθηναίων, στη Θεσσαλονίκη είναι σύμπραξη ιδιωτικών και δημόσιων φορέων). Όμως δυστυχώς ακόμα και σήμερα και μετά από αιτήσεις, εκκλήσεις και υποσχέσεις, η Αθηναϊκή πρωτεύουσα δεν διαθέτει ένα μεγάλο, σύγχρονο, αυτόνομο συνεδριακό κέντρο, με αποτέλεσμα να θέτει τον εαυτό της εκτός από τις μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις.

Πόσοι τουρίστες ήρθαν το χειμώνα του 2022 και του 2019

Το Νοέμβριο του 2022 ήρθαν στους κύριους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ελλάδας 14.800 ξένοι τουρίστες, αντί 20.000 το 2019, ενώ το 2014 είχαν έρθει πάνω από 90.000. Τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατέγραψαν επίσης μείωση διεθνών αφίξεων το Νοέμβριο του 2022, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του ’19. Το Δεκέμβριο που μας πέρασε, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2019, η ταξιδιωτική κίνηση στο σύνολο της χώρας από το εξωτερικό μειώθηκε κατά 16,2%.

Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο η κίνηση από το εξωτερικό είναι πραγματικά ισχνή ακόμα και στην Αθήνα, αν σκεφτεί κανείς ότι οι διεθνείς αφίξεις τον πρώτο μήνα του 2019 ήταν 270.000 ενώ τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις 870.000. Τον Ιανουάριο του 2023 η διεθνής κίνηση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του ’19.

Για τους υπόλοιπους προορισμούς ούτε λόγος, με ελάχιστες διεθνείς αφίξεις, ενώ και στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του ’23 έφτασαν 103.000 ταξιδιώτες από το εξωτερικό, 3.000 περισσότεροι από τον ίδιο μήνα του ’19. Δυστυχώς και οι δύο μεγάλες πόλεις της χώρας αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τους άλλους προορισμούς, δηλαδή έντονη εποχικότητα.

Ο Μάρτιος, που είναι ο μήνας που παραδοσιακή ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν στην Ελλάδα, δεν είναι επίσης ένας δυνατός μήνας. Το Μάρτιο του 2022 τους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας επισκέφτηκαν περίπου 27.000 ξένοι ταξιδιώτες, με τη μερίδα του λέοντος να κερδίζει η Κρήτη. Το Μάρτιο του ’19 στους ίδιους προορισμούς είχαν έρθει 14.000.

Πού πάνε οι τουρίστες το χειμώνα

Εκτός από τα αμιγώς χειμερινά θέρετρα της κεντρικής κυρίως Ευρώπης, ένα μεγάλο κομμάτι της Μεσογείου γεμίζει από τουρίστες τους μήνες από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο. Η Ισπανία έχει καταφέρει να «κρατά τα σκήπτρα του χειμερινού τουρισμού. Μόνο το Δεκέμβριο και το Νοέμβριο του 2022 η χώρα φιλοξένησε 8,5 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, κυρίως Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς, που είχαν αγαπημένο προορισμό τα Κανάρια Νησιά. Η Τουρκία είναι επίσης ένας δυνατός προορισμός του χειμώνα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα