Πόσους πελάτες και έσοδα έχασαν τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2021

Πόσους πελάτες και έσοδα έχασαν τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2021
istock

Βαρύ το αποτύπωμα της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχείων. Ζητούν να συνεχιστεί η κρατική στήριξη.

Κατά 35% μειώθηκε ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021 σε σχέση με το 2019, με την πανδημία να αφήνει βαρύ αποτύπωμα στις επιδόσεις της ραχοκοκαλιάς του ελληνικού τουρισμού.

Τα ξενοδοχεία ανάλογα με την κατηγορία αλλά και την περίοδο λειτουργίας τους κατέγραψαν διαφορετικές επιδόσεις, με τα καταλύματα συνεχούς λειτουργίας (κυρίως ξενοδοχεία πόλης) να παρουσιάζουν μεσοσταθμική μείωση του τζίρου κατά 57%, σκιαγραφώντας το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021.

Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι το 2021 λειτούργησε το 96% των ελληνικών ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα 68% τον Αύγουστο και μέση τιμή του δίκλινου δωματίου τα 120 ευρώ τον ίδιο μήνα. Τρία στα τέσσερα ξενοδοχεία ανοίξανε μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου,  ενώ ο συνολικός τζίρος τους ανήλθε σε 5,48 δις ευρώ,  δηλαδή 35% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο τζίρο του 2019. 

Τα ελληνικά ξενοδοχεία κατάφεραν να συγκρατήσουν την απασχόληση – προφανώς και με την βοήθεια των κρατικών εργαλείων – η οποία καταγράφει ποσοστιαία μείωση μόλις 6%. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε ανακαινίσεις υφισταμένων μονάδων ανήλθαν στα 830 εκατ. ευρώ, μειωμένες μόνον κατά 16% έναντι του  2019. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει την προσφορά τους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και την ισχυρή επενδυτική στρατηγική του κλάδου προς την ποιοτική αναβάθμιση.

Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις των ξενοδοχείων 5 αστέρων που παρά τη μειωμένη περίοδο λειτουργίας τους το 2021, κατάφεραν να καταγράψουν μείωση μόλις 8,4% στο τζίρο τους σε σχέση με το 2019. Στα ξενοδοχεία τεσσάρων και τριών αστέρων ο τζίρος μειώθηκε κατά 45,8% και 49,4% αντίστοιχα, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα διάστερα κατά 63,1%.

Ταμειακά διαθέσιμα, προκαταβολές και συμβόλαια 2022

Την ίδια ώρα, το 2021, τα ξενοδοχεία εισέπραξαν κατά μέσο όρο 79% λιγότερες προκαταβολές σε σχέση με το 2019,  γεγονός που αντιστοιχεί σε έλλειμμα 590 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα πως  υπολείπονται προς επιστροφή από τα voucher  50 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα στα ταμειακά διαθέσιμα των ξενοδοχείων, διαμορφώνεται στα 640 εκατ. ευρώ. To έλλειμα αυτό αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα ξενοδοχεία τύπου resort.    

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα  το 36% των ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2022.  Εξ αυτών,  το 70% με τιμές ίδιες με αυτές του 2021, το 25% με τιμές αυξημένες κατά μέσο όρο 7,1% και το 6% με τιμές μειωμένες κατά μέσο όρο 17,8%.

Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 9,2% (924 επιχειρήσεις) των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια τύπου Commitment για το 2022, υπογραμμίζοντας  την αστάθεια που παρατηρείται στις τάσεις  των κρατήσεων. 

Χειμερινό Ξενοδοχειακό Παρατηρητήριο

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα του Χειμερινού Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου του ΙΤΕΠ για τις Επιδόσεις των Ξενοδοχείων, για τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας κατά την περίοδο 29/11/21- 09/01/22, τα ορεινά ξενοδοχεία άνοιξαν σε ποσοστό 97% την περίοδο των εορτών, ενώ κατά την ίδια περίοδο τα  αστικά ξενοδοχεία ήταν ανοιχτά σε ποσοστό 77% (1 στα 4 ήταν κλειστά). Επιπλέον, τις εβδομάδες των εορτών, τα ορεινά ξενοδοχεία εμφάνισαν πληρότητες που άγγιξαν το 60%. Αντίστοιχα τα ξενοδοχεία πόλης λειτούργησαν  με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες, μόλις  στο 33% τον Νοέμβριο και συνεχή  πτώση, φτάνοντας στο 20% τον Ιανουάριο του 2022.  Σημειώνεται πως τα ξενοδοχεία αυτά (ορεινά – αστικά) είναι και αυτά τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν εν μέσω του τρέχοντος πανδημικού κύματος, αντιμετωπίζοντας παράλληλα  αυξημένα κόστη λειτουργίας,  με το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών να έχουν πολλαπλασιαστεί σε συνδυασμό με πολύ χαμηλές τιμές πώλησης δωματίων (62 ευρώ κατά μέσο όρο τις εβδομάδες των εορτών).

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός σχολιάζοντας τα ευρήματα των μελετών του ΙΤΕΠ, σε δήλωσή του τόνισε ότι η κρατική στήριξη πρέπει να συνεχισθεί και ειδικά στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που έχουν θιγεί περισσότερο από την πανδημία.  «Στο κατώφλι μιας ακόμη χρονιάς αβεβαιοτήτων, με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη, παρουσιάσαμε σήμερα την ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ για την κατάσταση των ελληνικών ξενοδοχείων μέσα στις συνθήκες της συγκυρίας. Τα ευρήματα είναι σαφή. Τα ελληνικά ξενοδοχεία, παρά το βαρύ αποτύπωμα της πανδημίας, συνεχίζουν την προσφορά τους στην απασχόληση, στις επενδύσεις, στα δημόσια έσοδα και την περιφερειακή ανάπτυξη. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνονται στην έρευνα καταδεικνύουν την ανάγκη για συνέχιση της κρατικής στήριξης, με στοχευμένα πλέον μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας και τη στήριξη της απασχόλησης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα