Πόσους τουρίστες περιμένουμε τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα – Ποια νησιά έχουν μείωση

Πόσους τουρίστες περιμένουμε τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα – Ποια νησιά έχουν μείωση
Τουρίστρια στη Σαντορίνη ISTOCK

Ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου αναμένεται να κινηθεί ανοδικά σε αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας. Αύξηση κατά 7,3% στις αεροπορικές θέσεις, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ποιοι προορισμοί είναι σε πτώση.

Άνοδο και τον Σεπτέμβριο στις τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό αναμένει η χώρα μας, όπως δείχνει ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων για όλα τα διεθνή αεροδρόμια. Σύμφωνα με το Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ, η αύξηση στις θέσεις σε σχέση με πέρυσι είναι 7,3% και αν αυτές καλυφθούν στο σύνολο τους, η Ελλάδα θα υποδεχτεί αυτό το μήνα πάνω από 4 εκατομμύρια ταξιδιώτες από ξένες χώρες.

Τα επίσημα στοιχεία για την τουριστική κίνηση του Αυγούστου, αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, με τις ενδείξεις να κάνουν λόγο για αύξηση αφίξεων σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα σημείωσαν πολύ υψηλές πληρότητες, ενισχυμένες και από τους Έλληνες που παραδοσιακά κάνουν τις διακοπές τους τον Αύγουστο.

Τα τελικά στοιχεία πάντως του Ιουλίου έδειξαν άνοδο στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατά 4,6%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 4,41 εκατ. ταξιδιώτες. Η Ρόδος που αντιμετώπισε της καταστροφικές πυρκαγιές και το σταμάτημα των πτήσεων τον Ιούλιο κατέγραψε μείωση αφίξεων από το εξωτερικό κατά 11,3% και ακολούθησε η Σαντορίνη με -8,4% και η Μύκονος με -4,4%.

Οι αφίξεις του Σεπτέμβρη

Τη μεγαλύτερη άνοδο αφίξεων για τον Σεπτέμβριο εμφανίζει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, κατά 19,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματισθεί φτάνουν τις 315.000 , με όλες τις κύριες χώρες που στέλνουν τουρίστες στην περιοχή να δείχνουν άνοδο, όπως η Γερμανία κατά 10,2% και η Βρετανία 8,9%. Ακολουθεί το αεροδρόμιο της Αθήνας, με αύξηση κατά 15,4% και οι προγραμματισμένες θέσεις από πάνω από 45 χώρες να φτάνουν το 1,2 εκατ. Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει τις περισσότερες θέσεις για Αθήνα αυτό το μήνα, που είναι 120.000 και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Αμερική.

Η Ρόδος, έχοντας ανακάμψει από τη μεγάλη περιπέτεια των πυρκαγιών του Ιουλίου, έχει προγραμματισμένες 437.000 θέσεις από το εξωτερικό, καταγράφοντας άνοδο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο πέρυσι κατά 7,1%. Άνοδος θέσεων 3,2% και για την Κω που αναμένει περίπου 235.000 ξένους τουρίστες.

Η αύξηση σε αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό για την Κέρκυρα τον Σεπτέμβρη είναι 8,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και το νησί αναμένει πάνω από 345.000 ξένους τουρίστες. Άνοδος και για τη Ζάκυνθο κατά 4,7% και την Κεφαλονιά κατά 3,1%. Και στο Ηράκλειο η αύξηση των θέσεων είναι κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο με το αεροδρόμιο να αναμένει σχεδόν 600.000 ξένους τουρίστες, καθώς και στα Χανιά ο προγραμματισμός είναι πάνω κατά 10,1%.

Ποιοι προορισμοί καταγράφουν πτώση

Τη μεγαλύτερη και σημαντική μείωση σε προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό για τον Σεπτέμβριο σημειώνει η Σαντορίνη, σε ποσοστό -21,5, με όλες σχεδόν τις αγορές εισερχόμενου τουρισμού να εμφανίζουν πτώση. Ειδικά η Ιταλία, καταγράφει μείωση θέσεων κατά 43,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αλλά και η Γερμανία που είναι στο -39,1%. Ακολουθεί σε μείωση θέσεων για το μήνα που διανύουμε η Μύκονος, με ποσοστό -9,2% και διψήφιο ποσοστό πτώσης από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία.

Ποιες χώρες στηρίζουν με τους τουρίστες τον Σεπτέμβριο την Ελλάδα

Οι τουρίστες από τη Βρετανία είναι και πάλι πρώτοι σε αριθμούς το Σεπτέμβριο, με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προς τη χώρα μας να ξεπερνούν τις 870.000 και τους Γερμανούς να ακολουθούν κατά 160.000 λιγότεροι. Τρίτη χώρα σε εισερχόμενους τουρίστες είναι η Ιταλία (339.000 θέσεις), στην 4η θέση οι Γάλλοι (230.400 θέσεις), με την πρώτη πεντάδα να κλείνουν οι Ολλανδοί τουρίστες με 162.000 θέσεις. Τη δεκάδα συμπληρώνουν ταξιδιώτες από τις χώρες Ισραήλ, Ελβετία, Κύπρος , Αυστρία και Βέλγιο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα