Σαντορίνη: Τι απειλεί τον τουρισμό, μετά τα Ρίχτερ

Διαβάζεται σε 5'
Σεισμοί στη Σαντορίνη
Σεισμοί στη Σαντορίνη Stringer / SOOC

Αντιμέτωπο με μια κρίσιμη τουριστική σεζόν λόγω της σεισμικής δραστηριότητας βρίσκεται το νησί, καθώς οι εργαζόμενοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στα πόστα τους. Τι λένε οι τουριστικοί επιχειρηματίες στο NEWS 24/7.

Οι «απόκοσμες» εικόνες από τον οικισμό «φάντασμα» όπως αποκαλούν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης την Οία της Σαντορίνης, μόνο πρόσκαιρο εκνευρισμό προκαλεί στους κατοίκους του νησιού, καθώς αυτή την εποχή στην καρδιά του χειμώνα, η εικόνα είναι πάντα έτσι και τα δικά τους προβλήματα είναι σοβαρά και ουσιαστικά.

Η Σαντορίνη, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα δύσκολη τουριστική σεζόν, καθώς η έντονη και πρωτόγνωρη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων προκαλεί ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και υπογραμμίζουν ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο, εντούτοις, οι συνεχείς δονήσεις έχουν οδηγήσει σε μια γενικευμένη ανησυχία, με πολλούς κατοίκους και εργαζόμενους του νησιού να έχουν αποχωρήσει ή να σκέφτονται την αποχώρησή τους.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στο νησί, μιλώντας στο NEWS 24/7, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί για ακόμα έναν μήνα, το πρόβλημα θα αποκτήσει πολυδιάστατο χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο οι πιθανές ακυρώσεις κρατήσεων που τους ανησυχούν, αλλά κυρίως η έλλειψη προσωπικού για τη στελέχωση των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων.

Η Σαντορίνη βασίζεται σε κύριο βαθμό σε εργαζόμενους από άλλες περιοχές της Ελλάδας και το εξωτερικό, καθώς οι ντόπιοι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι. Ήδη, πολλοί από αυτούς έχουν ενημερώσει τους εργοδότες τους ότι δεν προτίθενται να συνεχίσουν να εργάζονται στο νησί, αναζητώντας εργασία σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα, όπου οι αμοιβές είναι ανάλογες.

Επιπλέον, η Σαντορίνη διαθέτει υψηλό κόστος διαβίωσης και πρόβλημα έλλειψης στέγης, κάτι που σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα της σεισμικής δραστηριότητας, αποθαρρύνει πολλούς εργαζόμενους από το να παραμείνουν στο νησί, ή να επιστρέψουν τον Απρίλιο για σεζόν. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη τη στελέχωση των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των υπόλοιπων τουριστικών επιχειρήσεων.

EUROKINISSI ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Οι ενέργειες της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση έχει ήδη κινητοποιηθεί προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Το Υπουργείο Τουρισμού και τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό έχουν προετοιμαστεί με πολλά σενάρια. Προφανώς όμως η κατάσταση δεν απαιτεί μόνο επικοινωνιακή διαχείριση αλλά και πρακτική. Οι επαγγελματίες του τουρισμού τονίζουν ότι απαιτούνται πιο άμεσα και στοχευμένα μέτρα στήριξης προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική τουριστική περίοδος. Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και αναμένονται ανακοινώσεις.

Οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του κλάδου συζητούν λύσεις που θα μπορούσε να προωθήσει το κράτος, όπως την εγγυημένη επιδότηση της εργασίας των υπαλλήλων, ώστε να αποφευχθεί η αποχώρησή τους από το νησί και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επιπλέον προτείνουν την επιτάχυνση και την προτεραιοποίηση της διεκπεραίωσης των αιτήσεων τους για εργαζόμενους από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που ήδη διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας. Επίσης, θεωρούν απαραίτητη τη δημιουργία και άλλων ειδικών κινήτρων για τους εργαζόμενους, από την κυβέρνηση.

Το πλήγμα στην κρουαζιέρα

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι η κρουαζιέρα. Το Παλιό Λιμάνι της Σαντορίνης, το οποίο εξυπηρετεί τα κρουαζιερόπλοια, αποτελεί ένα από τα σημεία όπου η κίνηση έχει απαγορευτεί λόγω της σεισμικής δραστηριότητας. Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που επρόκειτο να καταφθάσει στο νησί έχει ήδη αλλάξει προορισμό και θα προσεγγίσει τα Χανιά, γεγονός που αναδεικνύει την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Οι ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων προφανώς θα αυξηθούν, πλήττοντας εκατοντάδες επιχειρήσεις, όπως καταστήματα, εστιατόρια και τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς επισκεπτών σε στεριά και θάλασσα. Ενώ απαιτούνται τεχνικές παρεμβάσεις στο Παλιό Λιμάνι για να είναι ασφαλές για τις κρουαζιέρες, τίθεται και το ερώτημα αν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σχεδιασμού, δημοπράτησης και ολοκλήρωσης τους πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

EUROKINISSI ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Η οικοδομική δραστηριότητα και οι συνέπειες

Η σεισμική δραστηριότητα έχει επηρεάσει και την οικοδομική δραστηριότητα στο νησί. Εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων έχουν παγώσει και οι εργάτες έχουν αποχωρήσει. Σημειώνεται ότι στην Καλντέρα και σε άλλες περιοχές του νησιού απαγορεύονται οι οικοδομικές εργασίες μόλις ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετη πίεση στους επιχειρηματίες να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους έγκαιρα.

Προβληματισμός και προσδοκίες

Παρά την κρίσιμη κατάσταση, οι ξενοδόχοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι, εφόσον η σεισμική δραστηριότητα υποχωρήσει, το νησί θα καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες ακόμα και την τελευταία στιγμή. Όπως δήλωσε στο NEWS 24/7 μεγάλος ξενοδόχος στη Σαντορίνη: «Ό,τι και να γίνει, θα καταφέρουμε να γεμίσουμε τα καταλύματα μας. Ο μεγάλος μας φόβος δεν είναι αν θα έχουμε τουρίστες, αλλά αν θα έχουμε εργαζόμενους να τους εξυπηρετήσουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα