Συνέδριο ΣΕΤΕ: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

Διαβάζεται σε 5'
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης

Στο συνέδριο του ΣΕΤΕ 2024, αναλύθηκαν οι προκλήσεις και οι στρατηγικές για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού.

Με κεντρικό άξονα τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και με θέμα με θέμα “Shaping the Future of Tourism“, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το συνέδριο συγκέντρωσε σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική, την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος ήταν η χάραξη στρατηγικών που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη σύνδεση του τουριστικού τομέα με την κοινωνία και την οικονομία.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, άνοιξε το συνέδριο με μια αναλυτική ανασκόπηση των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού για το 2024. “Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις οικονομικές προκλήσεις, το 2024 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σύγκριση με το 2023, ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 22 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,1%”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παράσχης επεσήμανε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να είναι η προτεραιότητα για το μέλλον, με έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία και την αυθεντικότητα.

Ο κ. Παράσχης είπε ότι ο ΣΕΤΕ έχει εντοπίσει πέντε βασικούς άξονες για την ανάπτυξη του τουρισμού: επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, ενίσχυση υποδομών, διαχείριση προορισμών, βελτίωση της απασχόλησης και βιωσιμότητα. Αναφορικά με τις επενδύσεις, υπογράμμισε την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Σημείωσε τη σημασία ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού πλαισίου, ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη χρηματοδότησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως για τις μικρομεσαίες. Η ανάπτυξη υποδομών είναι ένας ακόμη σημαντικός τομέας, καθώς οι αυξανόμενες τουριστικές ροές χρειάζονται βελτιώσεις στις δημόσιες υποδομές, ενώ οι δημόσιοι και ιδιωτικοί τομείς πρέπει να συνεργαστούν για την αναβάθμιση των τουριστικών προορισμών. Το ζήτημα της απασχόλησης είναι επίσης κρίσιμο, με τον ΣΕΤΕ να προτείνει βελτίωση της ελκυστικότητας της αγοράς εργασίας και ενίσχυση των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τέλος, ο Παράσχης αναφέρθηκε στην ανάγκη βιωσιμότητας, τονίζοντας ότι η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να συνδυαστεί με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Κεφαλογιάννη: Τουριστικές σχολές μέσω ΣΔΙΤ

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την ομιλία της στο Ετήσιο Συνέδριο του ΣΕΤΕ, παρουσίασε τη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας, στοχεύοντας να αναδείξει τη χώρα ως παγκόσμιο πρότυπο ποιότητας, αυθεντικότητας και βιωσιμότητας. Η Υπουργός τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης των αρχών της βιωσιμότητας σε όλες τις πτυχές του τουρισμού, εστιάζοντας στη διαχείριση των προορισμών, την ενίσχυση τοπικών κοινωνιών, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δίκαιη κατανομή των οφελών. Παρουσίασε πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν χρηματοδότηση υποδομών, αναβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών, ψηφιοποίηση, θεσμικές παρεμβάσεις, καινοτόμα εργαλεία, και δράσεις για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως αγροτουρισμός και γαστρονομία.

Ειδική μνεία έγινε στη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, την προώθηση της προσβασιμότητας και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική εκπαίδευση και στις επενδύσεις για την αναβάθμιση της ψηφιακής παρουσίας της χώρας μέσω του VisitGreece.

Η Υπουργός υπογράμμισε ότι η ισχυρή δυναμική του τουρισμού όχι μόνο ενισχύει την εθνική οικονομία αλλά και στηρίζει άλλους τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση. Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική της συνεργασίας της πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα για την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών τουριστικής εκπαίδευσης ή την δημιουργία νέων τουριστικών σχολών μέσω ΣΔΙΤ.

Απόστολος Τζιτζικώστας Όλγα Κεφαλογιάννη Γιάννης Παράσχης
Απόστολος Τζιτζικώστας Όλγα Κεφαλογιάννη Γιάννης Παράσχης

Ενιαία βιώσιμη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό

Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού κ. Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προστέθηκε ο Τουρισμός στο χαρτοφυλάκιο ενός Επιτρόπου γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η Ευρώπη στον κλάδο.

Πρόβλημα η χαμηλή παραγωγικότητα

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ και Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BESPOKE SGA HOLDINGS AE, συζήτησαν για το νέο παραγωγικό μοντέλο με τον Ευτύχιο Βασιλάκη αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ και Πρόεδρος της AEGEAN. Οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι οι δύο κλάδοι – Τουρισμός και Βιομηχανία – δεν είναι ανταγωνιστές. Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι προφανώς η χώρα μας χρειάζεται νέες επενδύσεις, καθώς όλοι οι κλάδοι της οικονομίας πρέπει να βελτιωθούν. Όπως εξήγησε για να φτάσουμε το μέσο όρο των επενδύσεων της Ευρώπης, θα πρέπει να έχουμε 11 δις ευρώ περισσότερες ετησίως και δυστυχώς το 2024 οι επενδύσεις ήταν λιγότερες από το 2023. Μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της βελτίωσης της παραγωγικότητας, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να αυξηθούν οι μισθοί και να έρθει η ευημερία. “Η ανάπτυξη που αυτή τη στιγμή επιτυγχάνει η χώρα δεν διαχέεται ισομερώς σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Άρα πρέπει να στοχεύσουμε σε ανάπτυξη και σε βελτίωση της παραγωγικότητας, που δυστυχώς από πλευράς παραγωγικότητας ανά ώρα εργασίας, είμαστε πολύ χαμηλά”, κατέληξε.

Ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι ο τουρισμός δεν ανταγωνίζεται κανέναν τομέα, αντίθετα συνεργάζεται σε όλους και ότι υπάρχει προφανής ανάγκη επενδύσεων και αύξησης της παραγωγικότητας, από όλους τους κλάδους, που ταυτίζεται με την σταδιακή μεγέθυνση του σχετικού ή του απόλυτου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα