Συνέλευση ΞΕΕ: Λείπουν πάνω από 60.000 εργαζόμενοι από τα ελληνικά ξενοδοχεία

Συνέλευση ΞΕΕ: Λείπουν πάνω από 60.000 εργαζόμενοι από τα ελληνικά ξενοδοχεία

Ενεργειακό κόστος, ακρίβεια, ελλείψεις προσωπικού και βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τα ξενοδοχεία στη χώρα μας όπως αυτά επισημάνθηκαν στην γεν. συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο είναι οι χαμένοι της φετινής χρονιάς, αφού κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, οκτώ στα δέκα δωμάτια τους ήταν άδεια, το ενεργειακό κόστος διπλάσιο, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ένας δύσκολος χειμώνας. Την ίδια ώρα για τα εποχικά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, ολοκληρώθηκε μια πολύ καλή σεζόν, όμως καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις και κυρίως το θέμα της έλλειψης προσωπικού που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες.

Τα θέματα αυτά αναδείχθηκαν κατά την 10η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΧΕΝΙΑ 2022. Με σύνθημα τη στροφή στο μέλλον και με πρωτοφανή συμμετοχή από πλευράς ξενοδόχων, κατά τις εργασίες της συνέλευσης, συζητήθηκε η προσαρμοστικότητα του ελληνικού ξενοδοχείου μέσα στις κρίσεις και αποκωδικοποιήθηκαν οι τάσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο αυξημένο λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, το φλέγον θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του ΙΤΕΠ, το έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό στα ξενοδοχεία ανέρχεται με την φετινή μελέτη στους 61.000 εργαζόμενους. Όπως δήλωσε «Είναι σαφές πως αυτή η μεγάλη τρύπα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ανοιχτή, χρήζει άμεσης και υπεύθυνης αντιμετώπισης».

Μιλώντας για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν φέτος τα ελληνικά ξενοδοχεία, εξήγησε ότι δεν υπάρχει γραμμή στα λογιστικά φύλλα εξόδων ενός ξενοδοχείου που να μην σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση 100% στην τιμή του ρεύματος, 40% στις προμήθειες τροφίμων και ποτών, ενώ καταγράφονται αυξήσεις στα ενοίκια και συνεχιζόμενες αυξήσεις στα επιτόκια που επιβαρύνουν υφιστάμενες υποχρεώσεις.

«Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε πως δεν λειτουργούν όλα τα ξενοδοχεία μόνο τη θερινή σεζόν που πράγματι ήταν καλή. Όμως τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία είχαν ένα πρώτο τετράμηνο το 2022 που δεν ήταν καθόλου καλό εν μέσω Covid και με πληρότητες που δεν ξεπερνούσαν το 20%. Τα ίδια αυτά ξενοδοχεία, θα λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες με δυσθεώρητα έξοδα και σε συνθήκες υπερπροσφοράς καταλυμάτων και με μια ζήτηση η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα τους μήνες του καλοκαιριού», πρόσθεσε ο κ. Βασιλικός.

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στη συνέλευση του ΞΕΕ, σχετικά με το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόνισε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΞΕΕ Α. Βασιλικό αλλά και τον ΣΕΤΕ, έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ξενοδοχείο 0 αστέρων, ούτε σε πλατφόρμες να διαφημίζονται μαζί τα ξενοδοχεία, τα resort, με τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διαχωριστεί η μέση ελληνική οικογένεια που εκμισθώνει ένα ή δυο ακίνητα από αυτούς που το κάνουν πολλαπλά εκμεταλλευόμενοι το ξενοδοχειακό πλαίσιο. Η Ελληνική Κυβέρνηση, δια της Προεδρίας της και του Υπουργείου Οικονομικών, ήδη συζητά με τους φορείς του τουρισμού τον τρόπο με τον οποίο θα νομοθετήσει ώστε αυτό να γίνει ξεκάθαρο. Είναι ώριμες οι συνθήκες και το θέμα αυτό είναι ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης».

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι τα ταξιδιωτικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τον στόχο του περσινού προϋπολογισμού κατά 3 δισ. ευρώ. «Αυτά τα έσοδα πηγαίνουν στον πρωτογενή τομέα που με τα προϊόντα της ελληνικής γης προμηθεύουν τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τις ταβέρνες, τα εμπορικά καταστήματα ή εξήχθησαν. Στον εμπορικό κόσμο, στον κατασκευαστικό κλάδο, 8 στις 10 επενδύσεις είναι τουριστικές. Δεν είναι μονοκαλλιέργεια ο τουρισμός, τους ακουμπάει όλους, αποτελεί το 25% του ΑΕΠ της χώρας».

Τρία σημεία κλειδιά για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, αναφέρθηκε στα 3 σημεία – κλειδιά πάνω στον Οδικό Χάρτη προς το μέλλον του ελληνικού τουρισμού που έχει χαράξει το επιμελητήριο. Πρόκειται για τον «Ψηφιακό μετασχηματισμό», τη Βιωσιμότητα, που όπως τόνισε δεν είναι πολυτέλεια είναι αναγκαιότητα. Και τις υποδομές.

Όπως είπε ο κ. Βασιλικός, «όλα τα μεγάλα ζητούμενα για τον ελληνικό τουρισμό όπως ο θεματικός εμπλουτισμός του προϊόντος μας, η αντιμετώπιση της εποχικότητας και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η στόχευση σε ποιοτικότερα κοινά της τουριστικής αγοράς περνάνε μέσα από τις υποδομές. Το momentum είναι τώρα. Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ καθίσταται ρεαλιστικό ένα εθνικό σχέδιο υποδομών με τη συνεργασία του κεντρικού κράτους, της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα