Σκιάθος: Η σοβαρή εξάρτηση από τη Βρετανική αγορά και οι προκλήσεις της τουριστικής σεζόν μετά τις πλημμύρες

Σκιάθος: Η σοβαρή εξάρτηση από τη Βρετανική αγορά και οι προκλήσεις της τουριστικής σεζόν μετά τις πλημμύρες
Σκιάθος ISTOCK

Μπορεί το νησί της Σκιάθου να είναι ήδη τουριστικά λειτουργικό μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, όμως η απόφαση της Jet2 να ακυρώσει τις αφίξεις μέχρι της 13/9 αναδεικνύουν την εξάρτηση του νησιού από τους Βρετανούς τουρίστες.

Η μεγάλη εξάρτηση της Σκιάθου από τη Βρετανική αγορά, με το περίπου 50% του συνόλου των τουριστών που φτάνουν στο νησί με απευθείας πτήσεις να είναι βρετανοί, αποδείχθηκε μοιραία για το τέλος της σεζόν. Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί των Σποράδων, οδήγησαν το μεγαλύτερο tour operator της Βρετανίας, τη Jet2 να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες αφίξεις για 8 ημέρες. Η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη, καθώς δεν αφορά μόνο δικούς του πελάτες που έχουν αγοράσει πακέτα διακοπών, αλλά και τουρίστες που έχουν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια με τη Jet2.

Και η TUI ακύρωσε τις πτήσεις της προς το νησί στις 5, 6 και κάποιες στις 7 Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας εκείνους που επρόκειτο να ταξιδέψουν στη Σκιάθο ότι μπορούν να τροποποιήσουν τις διακοπές τους δωρεάν. ΤUI και Jet2 έδωσαν επιλογή στους πελάτες τους είναι να αλλάξουν προορισμό, ή να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων εάν δεν επιθυμούν πλέον να ταξιδέψουν, ή να μεταθέσουν ημερομηνίες. Την ίδια τακτική είχαν ακολουθήσει και στη Ρόδο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Jet2 από την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να εκτελεί το πρόγραμμα προγραμματισμένων πτήσεων της για τη Σκιάθο, με τα αεροπλάνα να πηγαίνουν στο νησί χωρίς επιβάτες, προκειμένου να είναι διαθέσιμα για να μεταφέρουν τους επηρεαζόμενους τουρίστες πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άμεση αντίδραση ξενοδόχων και Δήμου

Η αντίδραση των ξενοδόχων της Σκιάθου στις ακυρώσεις, αλλά και της Δημοτικής αρχής ήταν ακαριαίες. Με τη λήξη της κακοκαιρίας, ήδη από τις 7 Σεπτεμβρίου, με δηλώσεις τους στα ξένα μέσα ενημέρωσης, αλλά και με επιστολές σε tour operator και πράκτορες, εξηγούσαν ότι το νησί είναι λειτουργικό τουριστικά και οι τουρίστες θα είναι ασφαλείς. Τα ξενοδοχεία του νησιού επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να αποκαταστήσουν ζημιές, όχι μόνο μέσα στα καταλύματα τους, αλλά και στις παραλίες και σε γύρω χώρους, ενώ Δήμος και εθελοντές καθάριζαν δρόμους και άλλες δημόσιες υποδομές. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός, ότι στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών και στους καθαρισμούς συμμετείχαν και πολλοί τουρίστες.

Αν και οι εικόνες καταστροφής που μετέδιδαν στα social media οι τουρίστες από την Σκιάθο έκαναν το γύρω του κόσμου και κυρίως της Βρετανίας, με τα βρετανικά μέσα να είναι ιδιαίτερα και όπως πάντα δραματικά, οι περισσότεροι εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους. Η αντιμετώπιση, από το προσωπικό των ξενοδοχείων, αλλά και από τους ντόπιους ήταν τόσο άμεση και σημαντική, που οι επισκέπτες της Σκιάθου, ένιωθαν την ανάγκη να το μεταδώσουν.

Η απάντηση της Jet2

Ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2 Stephen Heapy, σε επιστολή της προς τον Δήμαρχο της Σκιάθου κ. Θοδωρή Τζούμα, εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν στην ακύρωση των πτήσεων προς το νησί για οκτώ ημέρες. Όπως τόνισε, με την πίεση που δέχτηκαν οι υποδομές του νησιού, αλλά και προκειμένου να επιτρέψουν στους ξενοδόχους να καθαρίσουν τα καταλύματα τους, ακυρώνουν τις αφίξεις μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου. Από την Τετάρτη 13/9 η εταιρεία θα επανεκκινήσει τις πτήσεις της, όμως σύμφωνα με τους ξενοδόχους του νησιού, υπάρχουν ακυρώσεις.

Η εξάρτηση της Σκιάθου από τη Βρετανική αγορά

Η εξάρτηση της Σκιάθου σε μεγάλο βαθμό από την Βρετανική αγορά, είχε κοστίσει σημαντικά και στο παρελθόν στους ξενοδόχους του νησιού. Το 2019, η ξαφνική κατάρρευση του τότε μεγαλύτερου βρετανού tour operator Thomas Cook, στο τέλος μάλιστα της σεζόν, άφησε τεράστια χρέη σε μικρούς και μεγάλους ξενοδόχους, που ουσιαστικά είδαν τα κέρδη της χρονιάς να εξανεμίζονται. Για φέτος σύμφωνα με τις προγραμματισμένες πτήσεις στο νησί από το εξωτερικό, η Σκιάθος αναμένει περίπου 130.000 βρετανούς τουρίστες, από το σύνολο των 273.000 θέσεων που έχουν προγραμματισθεί για το νησί. Η αύξηση για φέτος ήταν στο 6,1% σε σχέση με πέρυσι.

Η δεύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη Σκιάθο μετά τους βρετανούς, είναι οι Ιταλοί, όπου φέτος αναμένονται περίπου 65.000, τρίτη οι Γερμανοί με μόλις 19.100 και ακολουθούν οι Αυστριακοί.

Πως κινείται η τουριστική σεζόν στη Σκιάθο

Η τουριστική σεζόν της Σκιάθου, είναι περιορισμένη καθώς ξεκινά Μάιο και ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτέμβρη. Ένας πολύ μικρός αριθμός τουριστών ταξιδεύει στο νησί τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο και ουσιαστικά ο προορισμός λειτουργεί με «φουλ τις μηχανές» για μόλις πέντε μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, μέχρι και το τέλος Ιουλίου το νησί έχουν επισκεφτεί με απευθείας πτήσεις περίπου 143.000 τουρίστες, αυξημένοι κατά 14,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Για τον Σεπτέμβριο οι προγραμματισμένες διεθνείς αεροπορικές θέσεις για το νησί είναι 46.500 και μένει να δούμε πόσες τελικά θα καλυφθούν και ποιες θα είναι οι απώλειες για τον τουρισμό του νησιού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα