Τα ζυθοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους και εμείς δοκιμάζουμε μπύρες σε όλη την Ελλάδα

Διαβάζεται σε 5'
Μπύρες
Μπύρες iStock

Η όμορφη γιορτή της ελληνικής μπύρας διοργανώνεται και φέτος με πολλές μεγάλες και μικρές ζυθοποιίες να συμμετέχουν στην εκδήλωση “Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2024”.

Το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2024, τα “Ανοιχτά Ζυθοποιεία” επιστρέφουν για να χαρίσουν στους λάτρεις της μπύρας μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο του ζύθου στην Ελλάδα. Από την Κρήτη, μέχρι την Ικαρία και τη Χαλκιδική και για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών σε συνεργασία με τα μέλη της διοργανώνουν αυτή την εορταστική εκδήλωση, ανοίγοντας τις πόρτες σημαντικών ζυθοποιείων και μικροζυθοποιείων της χώρας.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν απευθύνεται μόνο στους φανατικούς φίλους της μπύρας, αλλά και σε όσους επιθυμούν να μάθουν τα μυστικά της ζυθοποίησης και να εξερευνήσουν το μαγικό αυτό κόσμο μέσα από ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και ζωντανές συζητήσεις με τους ίδιους τους ζυθοποιούς.

Η εμπειρία των Ανοιχτών Ζυθοποιείων

Η επίσκεψη σε ένα ζυθοποιείο κατά τη διάρκεια της όμορφης αυτής εκδήλωσης, προσφέρει πολλά περισσότερα από μια απλή γευσιγνωσία. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής της μπύρας, από την επιλογή των πρώτων υλών μέχρι την εμφιάλωση, μέσα από προγραμματισμένες ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής. Παράλληλα, προσφέρονται καθοδηγούμενες γευστικές δοκιμές, όπου ο κάθε συμμετέχων μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικά είδη μπύρας και να μάθει τα χαρακτηριστικά τους.

Φυσικά η εκδήλωση αυτή δεν περιορίζεται στη μπύρα. Σε πολλά από τα ζυθοποιεία, η εμπειρία συνοδεύεται από προτάσεις food pairing, δηλαδή συνδυασμούς μπύρας με τοπικά φαγητά, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία. Μάλιστα, ορισμένα ζυθοποιεία, όπως οι Κρητικές Ζυθοποιίες-Ζηδιανάκης, θα προσφέρουν τοπική μουσική, ενισχύοντας το κρητικό γλέντι που θα συνδυαστεί με δροσιστική μπύρα.

Η ιστορία της μπύρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία της μπύρας έχει μεγάλη παράδοση που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια και φτάνει μέχρι σήμερα. Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό που θα προβληθεί σε πολλά από τα ζυθοποιεία, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τη μακρά ιστορία του ποτού, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις στον κόσμο της ζυθοποιίας.

Τι ετοιμάζουν τα ελληνικά ζυθοποιεία

Στην εκδήλωση συμμετέχουν πολλές από τις σημαντικότερες ζυθοποιίες της χώρας, όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με τη μονάδα στη Ριτσώνα, με εργοστάσια σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, η Μικροζυθοποιία ΕΛΙΞΗ στη Χαλκίδα, η Ζυθοποιία Πηνειού στη Λάρισα, η Ικαριακή Ζυθοποιία και πολλές άλλες. Κάθε ζυθοποιείο έχει σχεδιάσει το δικό του πρόγραμμα ξεναγήσεων και γευσιγνωσιών, δίνοντας έμφαση στη μοναδικότητα των προϊόντων του και στην εμπειρία του επισκέπτη. Εκτός από τις καθοδηγούμενες δοκιμές, πολλές ζυθοποιίες θα προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δοκιμάσουν φρέσκια μπύρα κατευθείαν από το καζάνι, μια εμπειρία που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε.

Η είσοδος στα ζυθοποιεία είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή για τις ξεναγήσεις και τις γευστικές δοκιμές, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Διαλέξτε το δικό σας ζυθοποιείο

Αττική

Αθηνέο (Αθήνα):

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα υποδεχθεί τους φίλους της μπύρας με ενημέρωση για την ασφάλεια, παρουσιάσεις για την παραγωγή της μπύρας και του μικροζυθοποιείου, ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και γευστικές δοκιμές μπύρας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5384911.

Πελοπόννησος

ΒΙΠΕ Πατρών (Πάτρα):

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προσφέρει ενημέρωση για την ασφάλεια, παρουσιάσεις για την παραγωγή της μπύρας και του μικροζυθοποιείου, ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και γευστικές δοκιμές μπύρας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5384911.

Μακεδονία

ΒΙΠΕ Σίνδου (Θεσσαλονίκη):

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα πραγματοποιήσει ενημέρωση για την ασφάλεια, παρουσιάσεις για την παραγωγή της μπύρας και του μικροζυθοποιείου, ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και γευστικές δοκιμές μπύρας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5384911.

Στερεά Ελλάδα

70ο χλμ. Νέα Ε.Ο. Λαμίας, Θέση Βρύσες, Βαθύ Αυλίδος, Λεωφ. Κωνστ. Καραμανλή – Ριτσώνα, Ευβοίας:

To ζυθοποιείο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη θα είναι ανοιχτό για το κοινό το Σάββατο 28/09 για ξενάγηση και γευστική δοκιμή μπύρας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936 740913

Θέση Φουσαζάνι, Δροσιά Χαλκίδας, Εύβοια:

Η μικροζυθοποιία ΕΛΙΞΗ προσφέρει ξενάγηση στο μικροζυθοποιείο, ενημέρωση για την παραγωγή της μπύρας και γευστικές δοκιμές.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 94454, 698 436 5544.

Ωρολόγιο Αυλωναρίου, Δ. Κύμης-Αλιβερίου, Εύβοια:

Η Μικροζυθοποιία Septem προσφέρει ξενάγηση και γευστική δοκιμή μπύρας με food pairing στο κέντρο επισκεπτών.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2222 770000.

Θεσσαλία

7ο χλμ. Επαρχ. Οδού Λάρισας-Συκουρίου, Λάρισα:

Η Ζυθοποιία Πηνειού θα ανοίξει τον χώρο ζυθοποίησης, εμφιάλωσης και γευσιγνωσίας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410 575710.

Οδός Λαρίσης 154, Βόλος:

Η Μικροζυθοποιία Local Streets Beer προσφέρει παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής, ξενάγηση και γευστικές δοκιμές.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944 208844, 24210 68788.

Νησιά Αιγαίου

Αγκάλιασμα Φάρου, Ικαρία:

Η Ικαριακή Ζυθοποιία προσφέρει ξενάγηση στο ζυθοποιείο και γευστική δοκιμή.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 698 418 0337.

Επαρχιακή οδός Τήνου-Όρμου Αγ. Ιωάννη, Τήνος:

Η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο προσφέρει ξενάγηση και γευστική δοκιμή των ζύθων Νήσος.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22830 26333.

Κρήτη

3ο χλμ. Ε.Ο. Καρτερού – Επισκοπής, Ελιά Ηρακλείου, Κρήτη:

Οι Κρητικές Ζυθοποιίες-Ζηδιανάκης προσφέρουν ξενάγηση στους χώρους του ζυθοβραστηρίου, κελαριού και συσκευαστηρίου, με γευσιγνωσία και μουσική εκδήλωση.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936 986521, 2810 781712.

Ζουνάκι, Δ. Πλατανιάς, Χανιά, Κρήτη:

Η Κρητική Ζυθοποιία προσφέρει γευσιγνωσία σε κλασικές και νέες μπύρες, αλλά χωρίς ξενάγηση λόγω εργασιών.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 28240 31004.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα