Ξενοδοχεία Αθήνας: Ξεπέρασαν σε πληρότητα Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη και σε τιμές Βιέννη και Βερολίνο
Διαβάζεται σε 4'Οι επιδόσεις των Αθηναϊκών ξενοδοχεία παρουσιάζουν πολύ θετικά στοιχεία, περνώντας ακόμα και μπροστά από πολλές βασικές ανταγωνίστριες πόλεις.
- 04 Σεπτεμβρίου 2024 06:48
Αξιοσημείωτο δυναμισμό διατηρούν οι μέσες πληρότητες και οι τιμές δωματίων των ξενοδοχείων στην Αθήνα για το 2024, παρά τις μικρές μειώσεις που καταγράφονται σε ορισμένους μήνες.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής, τον Ιούλιο του 2024, η μέση πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων ανήλθε στο 87,2%, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του τουριστικού τομέα της πόλης. Αντίστοιχα, το 7μηνο του 2024, η μέση πληρότητα κλείδωσε στο 77,2%, αυξημένη κατά 2,5% σε σύγκριση με το 7μηνο του 2023, και κατά 1,9% σε σχέση με το 2022.
Τα στοιχεία του Ιουλίου 2024, δείχνουν ότι τα αθηναϊκά ξενοδοχεία σημείωσαν τη δεύτερη καλύτερη πληρότητα για το έτος. Παρά την ελαφρά πτώση της τάξης του 1,9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023, η μέση τιμή δωματίου (ADR) ανήλθε στα 179,84 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) για τον Ιούλιο 2024 αυξήθηκε κατά 6,3%, φτάνοντας τα 156,83 ευρώ.
Αντίστοιχα, το 7μηνο του 2024, η μέση τιμή δωματίου (ADR) αγγίζει τα 149,09 ευρώ, αυξημένη κατά 9,9% σε σύγκριση με το 7μηνο του 2023, ενώ το RevPar σημειώνει αύξηση 12,7%, φτάνοντας τα 115,07 ευρώ.
Η Αθήνα περνά μπροστά από τον ανταγωνισμό
Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας υπερέχει της Κωνσταντινούπολης (65,8%) και της Μαδρίτης (76%). Ταυτόχρονα, οι τιμές δωματίων της Αθήνας ξεπερνούν αυτές πόλεων όπως η Βιέννη και το Βερολίνο, ενώ είναι κοντά στις επιδόσεις άλλων ανταγωνιστικών προορισμών όπως η Ρώμη και το Παρίσι.
Ενστάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΕΞΑΑΑ, ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως είναι τα καταλύματα μέσω Airbnb, φαίνεται να έχει επηρεάσει την πληρότητα των παραδοσιακών ξενοδοχείων. Η αύξηση της δυναμικότητας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατά 770% στην Αθήνα από το 2014 έως το 2023 είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι ζητούν τη θέσπιση περιορισμών στη λειτουργία τους, ώστε να διασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.
Η ΕΞΑΑΑ ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν καθώς κατά την άποψη της Ένωσης, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι τουλάχιστον ανεπαρκές και χρήζει άμεσων και ουσιαστικών παρεμβάσεων, όπως αυτές που παρατηρούμε να δρομολογούνται σε άλλους ευρωπαϊκούς / διεθνείς τουρ. προορισμούς. Παράλληλα ωστόσο, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δίνει και ορισμένες δυνατότητες καταλυτικής παρέμβασης: Για παράδειγμα με την παράγραφο 8 του άρθρου 111 του ν.4446/2016 προβλέπεται η δυνατότητα θέσπισης συγκεκριμένων χρονικών και αριθμητικών περιορισμών στη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συγκεκριμένες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται ‘για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, πρέπει να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση’ – κάτι το οποίο βρίσκει απολύτως σύμφωνους τους ξενοδόχους της Αθήνας- Αττικής και Αργοσαρωνικού, καθώς άπτεται και των θεμάτων που αφορούν στην λεγόμενη ΄φέρουσα ικανότητα’ του τουριστικού προορισμού και πρέπει να εφαρμοστεί, προκειμένου έστω και καθυστερημένα να μπει ‘φρένο’ στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας (βραχυχρόνιας μίσθωσης) προς όφελος της πρωτεύουσας και των νησιών της, των επισκεπτών της, αλλά και των κατοίκων της.