Τράπεζα Πειραιώς: Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας θα απαιτήσει περί τα 15 δισ. ευρώ ετησίως

Τράπεζα Πειραιώς: Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας θα απαιτήσει περί τα 15 δισ. ευρώ ετησίως
Τράπεζα Πειραιώς Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Από τις συνολικές εκταμιεύσεις δανείων άνω 25 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες το 2022, τουλάχιστον το 15-20% αφορούσε σε έργα πράσινης μετάβασης, σύμφωνα με τον Ανώτερο Γ. Δ/ντη της Τράπεζας Πειραιώς Θ. Τζούρο.

Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας θα απαιτήσει περί τα 15 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα προέλθουν από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες, που στηρίζουν τα επενδυτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς στο FinForum 2023.

Από τις συνολικές εκταμιεύσεις δανείων άνω 25 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες το 2022, τουλάχιστον το 15-20% αφορούσε σε έργα πράσινης μετάβασης, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζούρος, η ενεργειακή μετάβαση είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα, και επηρεάζει μια σειρά από δραστηριότητες στην οικονομία μας, όπως τη διαφοροποίηση στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και γραφείων, την αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων με υβριδικά / ηλεκτρικά μοντέλα, τις νέες τεχνολογίες που βελτιώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή, τις νέες τεχνολογίες στις βιομηχανίες τσιμέντου, χάλυβα και διυλιστηρίων για carbon capture, το decarbonization στη ναυτιλία.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας συντελείται ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα σε ΑΠΕ, το οποίο υπολογίζεται σε 25 δισ. ευρώ μέχρι και το 2030 σύμφωνα με το Εθνικό Πλάνο για το Κλίμα και την ενέργεια. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν σημαντικές επενδύσεις σε φ/β, νέα σύγχρονα εργοστάσια φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τη λιγνιτική παραγωγή και νέες τεχνολογίες όπως οι μπαταρίες – τις μέρες αυτές διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός για μπαταρίες με επιδοτούμενο capex και έσοδο. Επίσης μέχρι το 2027-28 θεωρούμε ότι θα δούμε και τους πρώτους διαγωνισμούς σε υπεράκτια Α/Π, μια τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί γοργά στην Ευρώπη τα τελευταία έτη, είπε ο κ. Τζούρος.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Mc Kinsey, οι επενδύσεις που απαιτούνται μέχρι το 2050 για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας εκτιμώνται σε περίπου 500 δισ.ευρώ, περί τα 15 δισ.ευρώ ετησίως, ένα μέγεθος μεγάλο αλλά όχι ανέφικτο, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιδοτήσεις που παρέχονται στα πλαίσια του RePowerEU, του Ταμείου Ανάκαμψης, προγραμμάτων όπως το Εξοικονομώ κατ΄οίκον κλπ.

Βραχυπρόθεσμα η ενεργειακή μετάβαση θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ενέργειας και μεγαλύτερη μεταβλητότητα, αλλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το ισοζύγιο θα είναι θετικό καθώς τα οικονομικά οφέλη της ενεργειακής μετάβασης θα υπερβαίνουν το σχετικό capex που απαιτείται, επισήμανε ο κ. Τζούρος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα