Τράπεζα Πειραιώς: Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο

Διαβάζεται σε 6'
Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς Nikos Libertas / SOOC

Στα 333 εκατ. ευρώ τα εξομαλυμένα κέρδη της Πειραιώς στο β. τρίμηνο αυξημένα κατά 42%. Αύξηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά €1,2 δισ. στο εξάμηνο, έναντι στόχου +€1,6 δισ. για το 2024.

Ιστορικά υψηλά εξομαλυμένα κέρδη στα 333 εκατ. ευρώ εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο η Τράπεζα Πειραιώς, με 0,26 ευρώ κέρδη ανά μετοχή, αυξημένα 42% ετησίως.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, καταγράφει:

  • Εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,47 στο εξάμηνο, έναντι στόχου για περίπου €0,85 το 2024.
  • Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) 18% στο εξάμηνο, έναντι στόχου για περίπου 15% το 2024. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή ανήλθαν σε €5,42 τον Ιούν. ’24, αυξημένα κατά 15% ετησίως.
  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €528 εκατ. το 2ο τρίμηνο, +2% σε τριμηνιαία και +8% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα από την πιστωτική επέκταση, την αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων και το σταθερό μείγμα καταθέσεων.
  • Τα καθαρά έσοδα προμηθειών παρουσίασαν δυναμική επίδοση, καθώς διαμορφώθηκαν στα €179 εκατ. το 2ο τρίμηνο 2024, αυξημένα κατά 32% σε ετήσια βάση.
  • Αύξηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά €1,2 δισ. στο εξάμηνο, έναντι στόχου +€1,6 δισ. για το 2024. Από τα €3,2 δισ. εκταμιεύσεων στο 2ο τρίμηνο, περίπου €1,5 δισ. διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, και περίπου €1,7 δισ. σε μεγάλες επιχειρήσεις και ναυτιλία. Η περίμετρος των δανείων Πειραιώς συνδεδεμένων με το Ταμείο
  • Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώνεται σε €1,8 δισ.
  • Η Πειραιώς λειτουργεί με τον χαμηλότερο δείκτη αποτελεσματικότητας κόστους του κλάδου στο 28% το 2ο τρίμηνο.
  • Το οργανικό κόστος κινδύνου διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στις 46 μονάδες βάσης στο 2ο τρίμηνο και στις 48 μονάδες βάσης στο εξάμηνο.
  • Ο δείκτης CET1 σε pro forma επίπεδο διαμορφώθηκε στο 14,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 19,0%, με τους δύο δείκτες να συμπεριλαμβάνουν πρόβλεψη για 30% διανομή στους μετόχους. Οι κεφαλαιακοί δείκτες στο 2ο τρίμηνο διαμορφώνονται ήδη στο επίπεδο του στόχου 2024.
  • Ο αντίστοιχος pro forma δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο 28,3% τον Ιούνιο 2024, καθιστώντας την Πειραιώς την πρώτη ελληνική τράπεζα που πληροί την τελική δεσμευτική απαίτηση για τον δείκτη MREL, ενάμισι έτος πριν τον στόχο.
  • Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 27% σε ετήσια βάση, στα €10,4 δισ., υπερβαίνοντας ήδη τον ετήσιο στόχο που είχε τεθεί, συνέπεια των αμοιβαίων κεφαλαίων, της διαχείρισης κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών και του private banking.

Αναθεώρηση στόχων

Μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, η τράπεζα αναθεωρεί τον στόχο για την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (εξομαλυμένη) στο 16% από 15% προηγουμένως και σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα προμηθειών προς ενεργητικό στο 0,8% από 0,7% προηγουμένως. Εκτιμά δε ότι τα ενήμερα δάνεια θα φτάσουν τα 31,7 δισ. ευρώ από 31,5 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Μεγάλου: Ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεών μας

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε: «Το 2024 ξεκίνησε δυναμικά για την Πειραιώς, με το 1ο εξάμηνο να επιβεβαιώνει τη σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη ή υπέρβαση των ετήσιων στόχων. Κατά το 1ο εξάμηνο του έτους, η Πειραιώς παρουσίασε ιστορικό υψηλό οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου παράγοντας €0,47 κέρδη ανά μετοχή, με ετήσια άνοδο 41%, και 18% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, από 14% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Πειραιώς πέτυχε διατηρήσιμη κερδοφορία, και ενίσχυση των κεφαλαίων της, μέσω διαφοροποιημένων πηγών εσόδων και πειθαρχίας κόστους, διατηρώντας παράλληλα συνετή διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου.

Τα έσοδά μας ενισχύθηκαν σημαντικά, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 2,75%, και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ως προς το ενεργητικό στο 0,85% το πρώτο εξάμηνο, με τις δύο πηγές εσόδων να ωφελούνται από την ισχυρή αύξηση των υπολοίπων πελατών. Το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων του Ομίλου διαμορφώθηκε στα €31,3 δισ, με άνοδο €1,3 δισ. το δεύτερο τρίμηνο, και είναι σε πορεία υπέρβασης του ετήσιου στόχου για €31,7 δισ. ενήμερα δάνεια. Από τα €3,2 δισ. εκταμιεύσεις δανείων το δεύτερο τρίμηνο, τα €1,5 δισ. διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών αυξήθηκαν στα €10,4 δισ. τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας τον στόχο των €10,2 δισ. για το 2024.

Η εστιασμένη προσέγγιση στη λειτουργική αποτελεσματικότητα διατήρησε τον δείκτη δαπανών προς βασικά έσοδα στο 29%, μεταξύ των χαμηλότερων στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, ενώ το κόστος κινδύνου, παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο, στις 19 μονάδες βάσης, ή 48 μονάδες βάσης συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών εξυπηρέτησης NPE και των εξόδων συνθετικών τιτλοποιήσεων, αποτέλεσμα της επιτυχούς διαχείρισης των εισροών νέων NPE. Ο δείκτης NPE βελτιώθηκε περαιτέρω στο 3,3% και η κάλυψη των NPE από προβλέψεις διατηρήθηκε κοντά στα επίπεδα του 60%.

Ο δείκτης CET1 ενισχύθηκε στο 14,2%, αυξημένος κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους, έχοντας ήδη επιτύχει τον ετήσιο στόχο. Επιπλέον, μετά και την επιτυχημένη έκδοση του νέου πράσινου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους €650 εκατ. τον Ιούλιο 2024, ο αντίστοιχος pro forma δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο 28,3%, με αποτέλεσμα η Πειραιώς να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία πληροί τον τελικό δεσμευτικό στόχο 27,9% για τον δείκτη MREL, ενάμισι έτος πριν την καταληκτική ημερομηνία.

Το 2024 εξελίσσεται σε έτος ορόσημο για την Πειραιώς. Μετά την επιστροφή σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης το 1ο τρίμηνο, ο Όμιλος κατέβαλε μέρισμα στους μετόχους ύψους €79 εκατ., για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ πρόσφατα, η βασική θυγατρική του Ομίλου, Τράπεζα Πειραιώς, επανέκτησε την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια.

Η λήψη πανευρωπαϊκής τραπεζικής άδειας από την ελληνική neobank, snappi αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της Τράπεζας να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη. Το επίτευγμα αυτό αντανακλά την ακλόνητη δέσμευσή μας στην καινοτομία και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών μας.

Υποδεχθήκαμε το νέο εμπορικό μας σήμα με ενθουσιασμό, και συνεχίζουμε να οικοδομούμε ένα οργανισμό που αντιπροσωπεύει τους πελάτες μας. Η νέα εταιρική μας ταυτότητα αντικατοπτρίζει τον δυναμισμό και την ευελιξία που χαρακτηρίζουν τη νέα εποχή της Πειραιώς, και είναι σύμβολο της ανθεκτικότητας και της ικανότητάς μας να εξελισσόμαστε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεών μας και να είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων μας, προσφέροντας παράλληλα συνεχή στήριξη προς τους πελάτες μας και ευρύτερα την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Είμαστε περήφανοι για την απονομή τριών διακρίσεων στα διεθνή βραβεία Euromoney, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου “The World’s Best Bank Transformation” ως αναγνώρισης της επιτυχημένης πορείας, του μετασχηματισμού της Τράπεζας και της επιστροφής της σε κερδοφορία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα