Τράπεζα Πειραιώς: Κλείδωσε η Αύξηση Κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ
Συντονισμένες δράσεις διοίκησης, κυβέρνησης και ΤΧΣ για την κατάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου της ΑΜΚ και την αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ μέσα στον Φεβρουάριο. Το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες της ΑΜΚ.
- 11 Φεβρουαρίου 2021 06:53
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς κατά 1 δισ. ευρώ περίπου και την επαναϊδιωτικοποιήσή της.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου και το υπόλοιπο επιτελείο εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να προετοιμάσουν το ταχύτερο δυνατό το έδαφος τόσο για την απαραίτητη κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζες όσο και τις συνεπακόλουθες δράσεις για την μείωση των κόκκινων δανείων.
Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα του όλου εγχειρήματος, με συνέντευξή του χθες στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Μάρτιν Τζούρντα, επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βασικού μετόχου της Τράπεζας Πειραιώς με 61,3%, δήλωσε ότι η τράπεζα ετοιμάζει και θα έχει καταθέσει μέχρι το τέλος του μήνα το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου η οποία και θα τρέξει πιθανότατα τον Μάρτιο. Στην τραπεζική και επενδυτική κοινότητα πάντως εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί νωρίτερα από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για την υλοποίηση της ΑΜΚ είναι οι αλλαγές του νόμου που διέπει το ΤΧΣ, προκειμένου να μπορεί το Ταμείο να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες και όπως εκτιμάται οι αλλαγές αυτές αναμένεται να είναι έτοιμες προς ψήφιση μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
Οι τελικές αποφάσεις πάντως για τον χρόνο και το ύψος της ΑΜΚ θα οριστικοποιηθούν μέσα στον Μάρτιο, σε συνάρτηση με το κλίμα που θα επικρατεί στις αγορές και την πρόοδο του capital plan που τρέχει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να κτίσει ένα ελκυστικό business story προς τους υποψήφιους επενδυτές.
Οι λεπτομέρειες της ΑΜΚ
Αναπάντητα ωστόσο παραμένουν μέχρι στιγμής αρκετά βασικά ερωτήματα σε ότι αφορά στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως η χρονική περίοδος, το «είδος» της Α.Μ.Κ και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την οποία και θα προκύψει το ακριβές ύψος της ΑΜΚ.
Πάντως στην ίδια συνέντευξη χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τ.Χ.Σ σκιαγράφησε τις συνθήκες καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το είδος της έκδοσης. Αν θα είναι δηλ. μία διαδικασία εξ ολοκλήρου μέσω της αγοράς, ή με έκδοση δικαιωμάτων». Προφανώς, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη, η δήλωση του κ. Τζούρντα δείχνει ότι το μοντέλο της ΑΜΚ θα κινηθεί μεταξύ των συγκεκριμένων δύο εναλλακτικών και οι οποίες θα προβλέπονται στο νέο νόμο του ΤΧΣ.
Στην πρώτη, το Ταμείο μπορεί να ασκήσει εν συνόλω ή μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που απορρέουν από την υφιστάμενη μετοχική του θέση στην τράπεζα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση τα ταμείο έχει τη δυνατότητα να συναινέσει σε μια Α.Μ.Κ με παραίτηση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων με αποτέλεσμα η κεφαλαιακή αύξηση να ανοικτή σε ολόκληρη την αγορά, με ότι ποσό επιθυμεί ο κάθε επενδυτής.
Το βασικό πάντως σενάριο, που έχουν επεξεργαστεί οι σύμβουλοι και έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης, προβλέπει ότι το ΤΧΣ θα ασκήσει μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης, που αναλογούν στο 61,34% και θα προχωρήσει σε διάθεση των υπόλοιπων δικαιωμάτων προτίμησης, μέσω βιβλίου προσφορών.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχεται στους επενδυτές, η δομή της προωθούμενης αύξησης κεφαλαίου δεν προβλέπει διαδικασία εισόδου βασικού επενδυτή ή ομάδας βασικών επενδυτών. Δεν θα «τρέξει» δηλαδή διαγωνιστική διαδικασία για ανάδειξη βασικού επενδυτή, όπως συνέβη στη Eurobank στην ΑΜΚ του 2014, μέσω της οποίας ιδιωτικοποιήθηκε.
Προϋπόθεση η μείωση των κόκκινων δανείων
Βασική παράμετρο της επικείμενης Αύξησης Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι έγκαιρη έναρξη του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ», καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει, πριν την αύξηση κεφαλαίου, διαγωνιστική διαδικασία είτε για μια mega τιτλοποίηση NPEs 13 δισ. ευρώ είτε για μια μικρότερη, της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, θα ακολουθήσει στα τέλη της χρονιάς δεύτερη τιτλοποίηση, της τάξης των 5 δισ. ευρώ.
Ήδη στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» έχουν ενταχθεί δύο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 7 δισ ευρώ. Πρόκειται για την τιτλοποίηση Phoenix, ύψους 2 δισ ευρώ, και την τιτλοποίηση Vega, ύψους 5 δισ ευρώ.
Με αυτές τις δύο τιτλοποιήσεις ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων θα περιοριστεί στο 30% από το 47% (στο 9μηνο 2020). Στόχος όμως της Τράπεζας Πειραιώς είναι να περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα NPEs μέχρι το τέλος του 2022.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr