Τράπεζα Πειραιώς: “Kλεισμένη” η αποεπένδυση του Δημοσίου
Διαβάζεται σε 4'Αύριο αναμένεται και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καταλήξει στην οριστική του απόφαση για το ύψος του προς διάθεση ποσοστού και την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η τιμή. Η ζήτηση έχει ήδη υπερκαλύψει την προσφορά.
- 27 Φεβρουαρίου 2024 06:58
Με «ούριο» επενδυτικό άνεμο εισέρχεται η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στην τελική ευθεία για την αποεπένδυση του Δημοσίου από την τράπεζα με την διάθεση την επόμενη εβδομάδα του 27% που ελέγχει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στο news247.gr καλά ενημερωμένες πηγές, το κλίμα στις τάξεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας είναι τέτοιο που η ζήτηση που θα καταγραφεί και για την οποία έχει ήδη ενημερωθεί η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, θα οδηγήσει σε αρκετές φορές υπερκάλυψης της έκδοσης.
Αύριο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καταλήξει και στην οριστική του απόφαση για το ύψος του προς διάθεση ποσοστού, εάν δηλαδή θα προτιμηθεί η διάθεση του συνόλου του 27% ή θα διατηρηθεί ένα 5% για την αξιοποίηση του σε δεύτερο χρόνο
Οι δύο κυβερνητικές τάσεις
Στο εσωτερικού του Μεγάρο Μαξίμου έχουν δημιουργηθεί εδώ και μήνες δύο βασικές επενδυτικές τάσεις, σε ότι αφορά την αποεπένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς. Η μία τάση εισηγείται την διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 20 – 22% των μετοχών, προκειμένου το υπόλοιπο 5-7%, να διατεθεί το 2025, σε κάποιο στρατηγικό επενδυτή – διεθνή τράπεζα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Unicredit για το 9% της Alpha Bank. Και αυτό γιατί υπάρχει η εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά τραπεζικά assets θα είναι ακόμα μεγαλύτερο ειδικά αν δώσει την επενδυτική βαθμίδα και η Μoodys το 2025 και αναβαθμιστεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η δεύτερη τάση, με την οποία τάσσεται και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, προκρίνει τη διάθεση του συνόλου του 27% των μετοχών, σύμφωνα με τα μηνύματα και το ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, και δηλώνει ότι το εγχείρημα έχει εξασφαλισμένη αρκετές φορές υπερκάλυψη. Πάντως το ενημερωτικό δελτίο που θα εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή 1η Μαρτίου κι εφόσον δεν αλλάξει κάτι, θα αναφέρει για ποσοστό έως και 27%, με την τελική απόφαση πιθανότατα να λαμβάνεται το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου που κλείνει το βιβλίο, ανάλογα της ζήτησης που θα έχει καταγραφεί. Την προοπτική αυτή ενισχύει η υψηλή κερδοφορία που ανακοίνωσε η τράπεζα πρόσφατα, στοχεύοντας σε κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2024-2026 και η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος ίσου με 25% επί των κερδών του 2024 και της τάξης του 50% ετησίως τη διετία 2025-2026.
Το τι θα γίνει τελικά θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε σύσκεψη που θα γίνει για αυτόν τον λόγο πιθανότατα αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πιθανότερο πάντως σενάριο, με τα σημερινά δεδομένα, είναι η διάθεση του 27% στο σύνολό του.
Η τιμή διάθεσης
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το ποσοστό διάθεσης, έχει σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η τιμή διάθεσης του πακέτου. Η απόφαση για το εύρος της τιμής διάθεσης αναμένεται το Σαββατοκύριακο πριν από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς και όπως και στην περίπτωση της Εθνικής προεξοφλείται ότι θα προβλέπει discount σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή 1η Μαρτίου. Η τελική τιμή θα καθοριστεί με βάση τη ζήτηση που θα υπάρξει στη διεθνή προσφορά, βάσει της οποίας θα κλειδώσει και η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών στην ελληνική δημόσια πρόταση.
Σύμφωνα με την διαδικασία το ΤΧΣ θα δεχθεί τις εισηγήσεις της BofA και μεθαύριο Πέμπτη θα λάβει την απόφασή του ώστε την Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει το ενημερωτικό και τη Δευτέρα 4 Μαρτίου να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών.
Υπενθυμίζεται ότι η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται στα 4,9 δισ. ευρώ και η διάθεση του 27% θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο έως και 1,3 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τιμή που θα κλείσει το βιβλίο.
Η διαδικασία θα προβλέπει παράλληλα το άνοιγμα βιβλίου και για το ελληνικό κοινό, με τη διάθεση μετοχών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Εθνικής με επιτυχία.