Τράπεζα Πειραιώς: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της διοίκησης ενόψει της κρατικοποίησης
Τι σηματοδοτεί το όχι του SSM στην πληρωμή στων Cocos με μετρητά. Τι αποφάσισε το Δ.Σ το Σάββατο και τι θα συμβεί με την μετοχή. Η mega τιτλοποίηση των 13 δις. ευρώ και η επόμενη μέρα σε δίκτυο και προσωπικό.
- 16 Νοεμβρίου 2020 06:44
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς πυροδότησε καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου η αναμενόμενη απόρριψη από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) του αιτήματος για την πληρωμή των 165 εκατ. ευρώ για το κουπόνι των Cocos με μετρητά ή με μετοχές.
Όπως έγραψε το Νews 24/7 η απόφαση του SSM κοινοποιήθηκε στην διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς την Παρασκευή, δίνοντάς της ταυτόχρονα προθεσμία 5 ημερών προκειμένου να υποβάλει τα σχόλια της.
Όπως ήταν φυσικό η απόφαση του Επόπτη πυροδοτεί άμεσες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και πλέον η διοίκηση καλείται να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα Business Plan με στόχο αρχικά την κρατικοποίηση και μέσα σε ένα χρόνο την επαναιδιωτικοποίηση με ταυτόχρονη αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων του Ομίλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ενημέρωσε το Σάββατο σε έκτακτη σύσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που προκαλεί η απόφαση του SSM καθώς και τις πιθανές απαντήσεις που θα σταλούν στο πλαίσιο της 5νθήμερης διαβούλευσης.
Γιατί ο SSM είπε όχι στην αποπληρωμή των CoCos
Καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της στάσης του SSM έπαιξε η επιδείνωση των συνθηκών που προκαλεί η πανδημία, με τις οικονομίες να δέχονται νέες πιέσεις και τις τράπεζες αντιμέτωπες με το φάσμα δημιουργίας μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η αρνητική απάντηση του SSM εδράζεται στην απόφαση του επόπτη να απαγορεύσει την πληρωμή μερισμάτων, την επαναγορά ιδίων μετοχών και κάθε πληρωμή που οδηγεί σε εκροή κεφαλαίων όσο βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στήριξης που απολαμβάνουν οι τράπεζες για την ανακούφισή τους από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.
Τα επόμενα βήματα
Επόμενη ημερομηνία σταθμός για την Τράπεζα Πειραιώς είναι η 25 Νοεμβρίου όπου και η απόφαση του SSM θα επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανοίγοντας πλέον διάπλατα τον δρόμο για την μετατροπή των Cocos αξίας 2 δισ. ευρώ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, σε μετοχές.
Σημειώνεται ότι η μετατροπή των Cocos θα γίνει αυτόματα και σε ορίζοντα ενός μήνα από την από την καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή του κουπονιού – δηλαδή στις 2 Δεκεμβρίου ενώ όπως είναι γνωστό θα εκτοξεύσει το ποσοστό που διαθέτει σήμερα το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το 26,4% σε 61,3%. Η μετατροπή θα γίνει στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, με την έκδοση 395 εκατ. μετοχών, προεξοφλώντας την εγγραφή λογιστικής ζημίας, για λογαριασμό του Δημοσίου με βάση την τιμή στην οποία διαπραγματεύεται σήμερα η τράπεζα.
Τι θα γίνει με την μετοχή
Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές υπολογίζουν ότι ο αριθμός των μετοχών από 436 εκατομμύρια θα φτάσει στα 831 εκατομμύρια, ενώ η τιμή της μετοχής έκλεισε την Παρασκευή στα 0,705 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς διαμορφώνεται στα 310 εκατ. ευρώ, όταν η λογιστική αξία ανέρχεται στα 5,2 δις. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν από την μετατροπή των CoCos τότε η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται σε 605 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την τιμή της μετοχής, μετά την έκδοση των νέων μετοχών δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή ή προσαρμογή της τιμής λόγω της εταιρικής μεταβολής. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η τιμή μιας μετοχής δεν προσαρμόζεται σε περίπτωση μετατροπής ενός μετατρέψιμου ομολόγου, όταν η νέα θεωρητική τιμή είναι υψηλότερη από την παλαιά τιμή.
Το Business Plan
Όπως έχει γράψει το News 24/7 η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δρομολογεί ένα ευρύτερο σχεδιασμό που προβλέπει την προσωτινή κρατικοποίηση της τράπεζες, παράλληλα με την εξυγίανσή και την επαναϊδωτικοποίησή της εντός του 2021.
Η δραστική αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας δεν θα προκαλέσει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα του ομίλου. Άλλωστε το ΤΧΣ έχει δηλώσει ότι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας», ενώ και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προκρίνει αλλαγές στη διοίκηση. Ως εκ τούτου τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του Ομίλου σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και το ΤΧΣ έχουν αποφασίσει η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω του Ταμείου στο 61,3%, να μην συνοδευτεί με αύξηση των μελών που διαθέτει το ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς πέραν του ενός μέλους έχει ήδη τοποθετηθεί με τη νέα σύνθεση του ΔΣ να ορίζεται μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε ενώ στο σχεδιασμό της διοίκησης περιλαμβάνεται επιτάχυνση των ενεργειών για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου.
Mega τιτλοποίηση 13 δισ. ευρώ
Η διαδικασία της εξυγίανσης προβλέπει την πραγματοποίηση μιας νέας mega τιτλοποίησης ύψους 13 δισ. ευρώ, που θα έρθει να προστεθεί στις δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix και Vega 5 και 2 δισ. ευρώ αντίστοιχα ) που έχει ήδη δρομολογήσει η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς.
Στόχος η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το σημερινό υψηλό επίπεδο των 22,5 δισ. ευρώ, που είναι το ύψος των NPEs της τράπεζας στην Ελλάδα σε 2 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα τυχόν νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η σημερινή κρίση της πανδημίας.
Τα κεφάλαια της Πειραιώς από 7,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των 2,040 δισεκ. Cocos που θα μετατραπούν σε μετοχές, θα μειωθούν με την τιτλοποίηση Vega περίπου 1,2 δισ. που σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα μειωθούν σε 6,3 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των NPEs της Τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να πέσει από το σημερινό 48% σε μονοψήφιο ποσοστό, προκειμένου η τράπεζα να καταστεί ελκυστική και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες, να καλυφθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.
Συρρίκνωση δικτύου και προσωπικού
Σημειώνεται τέλος ότι το σχέδιο μετασχηματισμού της προβλέπει επίσης τη σημαντική περικοπή του κόστους κατά 20% τα προσεχή χρόνια με μείωση δικτύου στα 420 καταστήματά εντός του 2021 από 520 σήμερα και άμεση μείωση του αριθμού των υπαλλήλων έως και 1.000 άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που τρέχει έως και τις 18 Νοεμβρίου. Με βάση τα στοιχεία του τέλους του α’ εξαμήνου, ο αριθμός των υπαλλήλων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 10.603.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr