Τράπεζα της Ελλάδος: Η “ακτινογραφία” για τα περιθώρια των τραπεζών το β΄τρίμηνο 2024.

Διαβάζεται σε 2'
Τράπεζα της Ελλάδος: Η “ακτινογραφία” για τα περιθώρια των τραπεζών το β΄τρίμηνο 2024.
UNSPLASH

Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και προβλέπεται μικρή αύξηση στη ζήτηση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μειώθηκε το περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια λόγω πιέσεων από τον ανταγωνισμό, το β΄τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας των τραπεζικών χορηγήσεων για το β’ τρίμηνο 2024 που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.Παράλληλα, το τρίτο τρίμηνο του έτους, αναμένεται μικρή αύξηση της ζήτησης για δάνεια από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το β΄ τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2024, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2024. Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ έγιναν έως ένα βαθμό πιο χαλαροί σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2024, καθώς, λόγω πιέσεων από τον ανταγωνισμό, μειώθηκε το περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια.

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2024, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ παρέμεινε αμετάβλητη, παρόλο που οι ανάγκες χρηματοδότησης για σχηματισμό αποθεμάτων και για κεφάλαια κίνησης αυξήθηκαν ως ένα βαθμό. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και προβλέπεται μικρή αύξηση στη ζήτηση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα