Τράπεζες: 8 δισ. συναλλαγές το πρώτο 6μήνο για κεφαλαιακή θωράκιση
Πωλήσεις πακέτων ακινήτων και μικρότερων πακέτων κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 8 δις. ευρώ δρομολογούν άμεσα οι τράπεζες για ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες. Όλες οι κινήσεις ανά τράπεζα.
- 19 Ιανουαρίου 2022 06:19
Με 8 δις. ευρώ συναλλαγές μόνο κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου θα επιχειρήσουν οι τράπεζες να αποκαταστήσουν τις επιπτώσεις στους κεφαλαιακούς δείκτες, που πλήττονται από τις ζημίες που επιφέρει η εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Παράλληλα με τις κινήσεις κεφαλαιακής θωράκισης οι συστιμικές τράπεζες υλοποιούν και κινήσεις για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Εκτός από τις τελευταίες πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων και συμμετοχών σε μη τραπεζικές δραστηριότητες απομένουν ουσιαστικά τρία ακόμη βήματα για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που έχει θέσει και υλοποιεί πιστά η κάθε τράπεζα τους τελευταίους μήνες.
Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του τραπεζικού μετασχηματισμού με την ολοκλήρωση στρατηγικών συνεργασιών που κυοφορούνται εδώ και μήνες και με την αξιοποίηση – αναδιάταξη θυγατρικών.
Τα δεύτερο βήμα έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των πρόσφατων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, με ταυτόχρονο μετασχηματισμό των καταστημάτων και των ψηφιακών δικτύων.
Και το τρίτο βήμα και ίσως του σημαντικότερο για την οικονομία αφορά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τις εκταμιεύσεις νέων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο βασικός στόχος είναι η χορήγηση νέων καθαρών δανείων προς την πραγματική οικονομία να ξεπεράσει 10 δις. ευρώ. Ο συγκεκριμένος στόχος προκύπτει από μέση καθαρή πιστωτική επέκταση κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ ανά τράπεζα συν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ».
Τα επόμενα deals
Έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων, μέσω του εργαλείου των τιτλοποιήσεων, οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών ρίχνουν το βάρος στις πωλήσεις πακέτων ακινήτων (κυρίως η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς) σε συνδυασμό με πωλήσεις μικρότερων πακέτων δανείων.
Συνολικά, το ύψος των νέων συναλλαγών, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του α΄ εξαμήνου, θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ περίπου, και σε αυτές περιλαμβάνονται:
- συναλλαγές πωλήσεων ύψους 3,4 δισ. ευρώ από την Alpha Bank (περιλαμβάνεται η πώληση κόκκινων δανείων στην Κύπρο),
- τιτλοποιήσεις και πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς,
- ·ενώ στο 1 δισ. ευρώ εκτιμάται και η δεύτερη τιτλοποίηση (Frontier II) που δρομολογεί η Εθνική Τράπεζα.
Στις πρωτοβουλίες αυτές που απορροφούν κεφάλαια, τόσο η Alpha όσο και η Τράπεζα Πειραιώς θα αντιτάξουν τις δύο μεγάλες συναλλαγές για την πώληση ακινήτων (project Skyline και Tera), που συμβάλλουν στη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού τους απελευθερώνοντας κεφάλαια, ενώ το μπαράζ συναλλαγών που ολοκλήρωσαν όλες οι τράπεζες στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, στόχο είχαν την ενίσχυση των κεφαλαίων ενόψει της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων.
Χαμηλά κεφάλαια
Τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority), δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες κατατάσσονται χαμηλά σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, τα οποία «αναλώθηκαν» στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET 1) όσο και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου (Total Capital Ratio) σε ενοποιημένη βάση υποχώρησαν το γ΄ τρίμηνο του 2021 σε 12,6% και 15,1% αντίστοιχα (έναντι 14,6% και 16,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020).
Ενσωματώνοντας την πλήρη επίδραση του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9), ο δείκτης CET1 των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε σε 10%, έναντι μέσου όρου 15,4% στην Ευρώπη.
Οι τελευταίες συναλλαγές
Η εικόνα αναμένεται ότι θα έχει βελτιωθεί στα ετήσια αποτελέσματα, καθώς το σύνολο των τραπεζών ολοκλήρωσε κρίσιμες συναλλαγές, που οδηγούν σε βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Στο πλαίσιο αυτό η Alpha Bank ολοκλήρωσε τη συναλλαγή Aurora, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που συνέβαλε στην αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 47 μονάδες βάσης, ενώ η Eurobank ολοκλήρωσε δύο συναλλαγές συνθετικής τιτλοποίησης (Waive I και II), που οδηγούν σε αύξηση του δείκτη κατά 42 μονάδες βάσης.
Στην ίδια λογική, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω των 100 μονάδων βάσης σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2021, μέσα από τις τρεις συναλλαγές (τιτλοποίηση Sunrise II, ανάθεση της διαχείρισης συμμετοχών και πώληση ναυτιλιακών δανείων), ενώ πρόσθετο όφελος αναμένεται από την απόσχιση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, που θα ολοκληρωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2022 (συναλλαγή Thalis).
Αντίστοιχο όφελος από την απόσχιση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών αναμένεται να εγγράψουν στα ετήσια αποτελέσματα η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις