Τράπεζες: Αυστηρές συστάσεις Σταϊκούρα για να τρέξουν οι ρυθμίσεις δανείων
Τα "πενιχρά" μέχρι σήμερα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού ώθησαν τον Υπουργό Οικονομικών να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης, καλώντας τους να επισπεύσουν τις ρυθμίσεις.
- 18 Ιουλίου 2022 06:14
Πιέσεις προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να αυξήσουν τις ρυθμίσεις δανείων, ασκεί τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, διαπιστώνοντας τα «πενιχρά» μέχρι σήμερα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού πηγαίνουν μέχρι σήμερα με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να έχουν ολοκληρωθεί μόλις 400 υποθέσεις.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες και φοβούμενος ότι πιθανή αποτυχία του μηχανισμού θα οδηγήσει σε αύξηση των συσσωρευμένων οφειλών τους προσεχείς μήνες, προκαλώντας ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και μαζικό κύμα αθέτησης των οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συγκάλεσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδες έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης, καλώντας τους να επισπεύσουν την προώθηση των εκκρεμών υποθέσεων,
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία από την Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και ζητήθηκε από τράπεζες και servicers να ανεβάσουν ρυθμούς έτσι ώστε από την μία πλευρά να επιτευχθούν οι στόχοι και από την άλλη να ικανοποιήσει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την αποστολή του.
Να σημειωθεί ότι στην αναφερόμενη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου, εκπρόσωποι των τραπεζών με αρμοδιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, των servicers, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ενώ την Τράπεζα της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Ηλίας Πλασκοβίτης.
Απρόθυμες οι τράπεζες
Κύκλοι του Οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν «απογοητευτικά» τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω του οποίου έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα μόλις 400 υποθέσεις ρύθμισης οφειλών και τονίζουν την ανάγκη να επισπευστεί η προώθηση των εκκρεμών υποθέσεων, που υπολογίζονται σε περίπου 6.300, συνολικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, στην ουρά του εξωδικαστικού μηχανισμού βρίσκονται άλλες 37.000 υποθέσεις οφειλετών που έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης για συνολικά χρέη 20 δισ. ευρώ, συναινώντας στην άρση του τραπεζικού απορρήτου τους, χωρίς όμως η διαδικασία να έχει προχωρήσει ακόμη, ενώ άλλες περίπου 11.000 υποθέσεις είναι στο αρχικό στάδιο της υποβολής της αίτησης.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν ως βασική αιτία την απροθυμία των τραπεζών να προωθήσουν λύσεις διευθέτησης μέσω της αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, απορρίπτοντας τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων που υποβάλλονται – το ποσοστό απόρριψης φθάνει το 77% –, ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά απόρριψης για τις εταιρείες διαχείρισης που λειτουργούν για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 34%. Από την πλευρά των εταιρειών διαχείρισης διαπιστώνονται δυσλειτουργίες στη λειτουργία της πλατφόρμας αλλά και λάθη στην υποβολή των αιτήσεων, με συνέπεια να «κολλάει» η διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι δόσεις για χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται σε 240, ενώ για οφειλές προς τις τράπεζες μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 420 δόσεις.
Οι τράπεζες και servicers από την πλευρά τους δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στην ρύθμιση των δανείων μέσα από τον εξωδικαστικό καθώς θεωρούν ότι αν μπουν σε αυτή την διαδικασία μπορεί τα ποσοστά «κουρέματος» να είναι μεγαλύτερα από αυτά που υπολογίζουν και για τον λόγο αυτό είναι χαμηλά στην ιεραρχία των επιλογών.
Αντίθετα στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι διμερείς συμφωνίες είναι ο μοναδικός ορθόδοξος δρόμος, έτσι ώστε το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος να μπει σε τροχιά διευθέτησης και να αποφευχθούν δυσάρεστες επιλογές όπως, για παράδειγμα, οι πλειστηριασμοί, μία επιλογή που φέρεται να αξιοποιούν ιδιαίτερα τράπεζες και servicers.
Επόμενες κινήσεις
Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αποφασισμένοι να λάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο το θέμα να φτάσει και στην Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία πριν από περίπου ένα χρόνο με στόχο την ταχεία διευθέτηση των χρεών, καθώς η λύση ρύθμισης που «προτείνει» προκύπτει αυτοματοποιημένα με βάση ένα υπολογιστικό εργαλείο (αλγόριθμος) που υπολογίζει την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.
Η διαδικασία έχει ανοίξει για πρώτη φορά και για φυσικά πρόσωπα, εκτός δηλαδή από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για πρώτη φορά επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να υποβάλει αίτηση ρύθμισης οφειλών ακόμη και αν οι οφειλές που έχει δεν είναι σε καθυστέρηση. Προϋπόθεση είναι να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του κατά 20%, τα χρέη του να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο πιστωτή κατά 90%.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις