Τράπεζες: Αιχμές από το Ελεγκτικό Συνέδριο για ανεπαρκή χρηματοδότηση της οικονομίας
Λίγα θεωρεί το Ελεγκτικό Συνέδριο για το 2021 τα 3,8 δις. ευρώ νέων δανείων για τις επιχειρήσεις και τα 1,1 δισ. για τα νοικοκυριά και αφού επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση στο κράτος ζητά την επέμβασή του.
- 24 Δεκεμβρίου 2021 07:17
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και οι καθυστερήσεις στη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων των κόκκινων δανείων, εξηγούν, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, τη μειωμένη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες.
Σε Έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα για το τραπεζικό σύστημα, έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το Ελεγκτικό Συνέδριο συμπεραίνει ότι «η επάνοδος στη χρηματοπιστωτική κανονικότητα, που αυτή θα σημάνει την τακτική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες, προϋποθέτει την απαλλαγή του ισολογισμού των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη διευθέτηση της τυχόν στρέβλωσης στη συμπεριφορά των τραπεζών από την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, που βαρύνει επίσης την εικόνα του ισολογισμού τους, την τακτική συνέχιση της διαδικασίας ρευστοποιήσεων με κοινωνικώς αποδεκτό τρόπο και το πέρας των έκτακτων μέτρων και καταστάσεων λόγω της πανδημίας, που δημιουργεί ανασφάλεια σε γενικότερο επίπεδο».
Αρνητική ροή νέων δανείων
Με δεδομένο ότι «η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι προς το παρόν δεδομένη, ενώ η ρευστότητα που διαθέτουν είναι αν μη τι άλλο ικανοποιητική», το Ελεγκτικό Συνέδριο παρατηρεί ότι «οι καθαρές ροές χρηματοδότησης ήταν το 2021 σε αρνητικό έδαφος και άρα τα ποσά των δανείων που χορηγήθηκαν εντός του 2021 τελούν σε δυσαρμονία με τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, στα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν και οι επενδυτικές ανάγκες της χώρας».
Όπως χαρακτηριστικά συμπεραίνει, «για μια οικονομία στην οποία και το ΑΕΠ και οι καταθέσεις στις τράπεζες προσεγγίζουν τα 200 δισ. ευρώ, τα ποσά χορηγηθέντων νέων δανείων ύψους 3,8 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και 1,1 δισ. για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια είναι μικρά» και οι λόγοι «συνδέονται αμέσως ή εμμέσως με κρατική ευθύνη ή συμπεριφορά», γι’ αυτό «στοιχειοθετούν επιτακτική ανάγκη ικανή να δικαιολογήσει την επέμβαση του κράτους για την άρση τους».
Βασική αιτία τα κόκκινα δάνεια
Η έκθεση διαπιστώνει ως βασικό αίτιο της επιφυλακτικότητας των τραπεζών την αβεβαιότητα τόσο ως προς την εξέλιξη όσο και ως προς το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παρά την προσαρμογή που έχει γίνει παραμένουν σε πολλαπλάσιο επίπεδο από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Η παρουσία σημαντικών όγκων μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών μειώνει την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τη λειτουργία τους ως φορείς χορήγησης πιστώσεων στην πραγματική οικονομία και εμποδίζει την επιχειρησιακή ευελιξία και εν γένει την κερδοφορία», επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπονομεύοντας παράλληλα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας που προκύπτει από την απαλλαγή των τραπεζών από τον φόρο για τη ζημία που έχουν από τις πωλήσεις κόκκινων δανείων, το Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει ότι αποτελεί ένα ακόμη λόγο για τις τράπεζες ώστε να είναι απρόθυμες στην ανάληψη πιστωτικού ρίσκου. «Οι τράπεζες πρέπει να ακολουθούν μια πολιτική που θα περιορίζει στο ελάχιστο το ενδεχόμενο ζημιών». Γι’ αυτό «πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην ανάληψη δανειοδοτικών κινδύνων» και άρα «επιδιώκουν κέρδη από βέβαιες πηγές κερδοφορίας». Έτσι, την όποια ρευστότητα διαθέτουν οδηγούνται να την επενδύουν ώστε να επωφελούνται με βεβαιότητα από την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο ρόλος των στρατηγικών κακοπληρωτών
Βασική αδυναμία μέχρι σήμερα αποτέλεσε επίσης η έγκαιρη διάκριση των «στρατηγικών κακοπληρωτών» από τους πράγματι αδυνατούντες να εξυπηρετούν το δάνειό τους. Οπως συμπεραίνεται στην έκθεση, «το κενό αυτό σε συνδυασμό με την ανάγκη προστασίας της κύριας κατοικίας επιτείνει την επιφυλακτικότητα των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια».
Επιπλέον, στην εκτίμηση των κινδύνων που εγκυμονεί η χορήγηση νέων δανείων εισήλθε πλέον ο κίνδυνος της αδυναμίας ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων μη αποπληρωμής των δανείων, με συνέπεια οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν άλλη μια δυσχέρεια που τις εμποδίζει να χορηγήσουν δάνεια χωρίς συνεκτίμηση και του ιδιαίτερου αυτού κινδύνου. «Η πτυχή αυτή του προβλήματος βρίσκεται στο κέντρο του συνολικού ζητήματος της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες, γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπισή του», καταλήγει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις