Τράπεζες: Αλλάζει το κλίμα στην αγορά δανείων

Τράπεζες: Αλλάζει το κλίμα στην αγορά δανείων
Δάνεια iStock

Μετά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 όπου η ροή των χρηματοδοτήσεων προς ήταν αρνητική, καθώς επιχειρήσεις με αυξημένη ρευστότητα προχώρησαν σε μαζικές αποπληρωμές δανείων, το τελευταίο δίμηνο καταγράφεται ανάκαμψη της ζήτησης για δάνεια.

Αλλαγή σκηνικού, αναφορικά με την ροή της πιστωτικής επέκτασης προς την πραγματική οικονομία, καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Όπως καταγράφουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, μετά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 όπου η ροή των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ήταν αρνητική, καθώς επιχειρήσεις με αυξημένη ρευστότητα, έσπευδαν να προστατευτούν από την αυξητική τάση των επιτοκίων, προχωρώντας σε μαζικές αποπληρωμές των δανείων του, το τελευταίο δίμηνο καταγράφεται ανάκαμψη της ζήτησης για δάνεια.

Μάλιστα η ζήτηση είναι τέτοια, που όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, είναι ικανή να θέσει σε ρεαλιστική τροχιά τους στόχους πιστωτικής επέκτασης που έχουν θέσει οι τράπεζες για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Κομβικό ρόλο στην παραπάνω εξέλιξη αποτελούν οι νέες χορηγήσεις προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις κυρίως μέσω των προϊόντων που διαθέτει στην αγορά, μέσω των Τραπεζών, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Αν και αναλυτικά στοιχεία θα δώσουν οι διοικήσεις των τραπεζών τις επόμενες ημέρες με αφορμή την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους για το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα πρώτα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι αναλυτές κάνουν λόγο για οριακά θετική πιστωτική επέκταση, με την διαφορά ανά τράπεζα μεταξύ των νέων εκταμιεύσεων και των αποπληρωμών παλαιών δανείων, να είναι οριακά θετική ώς και 0,5 δις. ευρώ.

Σανίδα σωτηρίας το ΤΑ

Έτερη τραπεζική πηγή σημειώνει ότι «μπορεί η ζήτηση για εκταμίευση νέων χορηγήσεων κυρίως από πλευράς των επιχειρήσεων να ήταν μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες «αναιμική» ωστόσο το κύμα των αποπληρωμών των δανείων που ξέσπασε στις αρχές το χρόνου δείχνει σημάδια κόπωσης ενώ η εικόνα θα ανατραπεί στο β΄ εξάμηνο κυρίως λόγω της αναμονής στην ουρά περισσότερων επενδυτικών έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης». Και συνεχίζει «πράγματι οι αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις που βρέθηκαν με υπερεπάρκεια ρευστότητας και προτίμησαν να την διοχετεύσουν για την απαλλαγή τους από τους αυξημένους τόκους δανείων λόγω της ανόδου των επιτοκίων, «μηδένισε» την πραγματική αύξηση των νέων εκταμιεύσεων από τις τράπεζες στο φετινό α΄ τρίμηνο. Ωστόσο η πορεία των νέων εκταμιεύσεων θα κριθεί από την στρατηγική των επιχειρήσεων από εδώ και στο εξής και κυρίως η απάντηση στο εάν μείωσαν τις ανάγκες τους για νέα δάνεια λόγω των εκλογών ή η μείωση της ζήτησης οφείλεται τελικά στην παράλληλη άνοδο του κόστους χρήματος και του κόστους κατασκευής και αγοράς εξοπλισμού, που πυροδότησε ο υψηλός πληθωρισμός».

Αναιμική η ζήτηση για δάνεια

Σε ότι αφορά στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι χορηγήσεις νέων δανείων, τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά, τράβηξαν «χειρόφρενο». Μάλιστα τα πρώτα δείγματα επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης αποτυπώθηκαν τόσο στα αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2023, όσο και στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία μάλιστα αναμένει η τάση να έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η συνολική ζήτηση των δανείων προς επιχειρήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023 «μειώθηκε ως ένα βαθμό», ενώ αντίστοιχη εκτιμάται πως θα είναι η εικόνα και για το β’ τρίμηνο του έτους, ως απόρροια και της αύξησης του γενικού επιπέδου επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσαν οι τράπεζες για το πρώτο τρίμηνο του 2023 έδειξαν μείωση στην καθαρή πιστωτική επέκταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά 2,2 δισ. ευρώ, κυρίως της πρόωρης αποπληρωμής δανείων από τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης αποτυπώνει τις νέες εκταμιεύσεις μετά τις αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών και το αρνητικό πρόσημο υποδηλώνει ότι οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τις νέες δανειοδοτήσεις. Το φαινόμενο των υψηλών αποπληρωμών εντοπίζεται σε κλάδους με μεγάλη ρευστότητα, όπως η ενέργεια και κυρίως η ναυτιλία και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη έχει οδηγήσει «σε κλείσιμο θέσεων υφιστάμενου δανεισμού ακόμη και με προπληρωμές δανείων».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα