Τράπεζες: Άμεσα οφέλη και σημαντικές προκλήσεις

Τράπεζες: Άμεσα οφέλη και σημαντικές προκλήσεις
Τράπεζες Shutterstock

Με ορόσημο την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, οι τράπεζες ετοιμάζονται να ωφεληθούν άμεσα με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ενίσχυση της κερδοφορίας και πιστωτική επέκταση αλλά και να διαχειριστούν τις προκλήσεις των κόκκινων δανείων, του Φορέα Ακινήτων και της αποπένδυσης του ΤΧΣ.

Στους ρυθμούς της επενδυτικής βαθμίδας κινούνται πλέον οι ελληνικές τράπεζες, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής καθώς διαμορφώνεται ένα θετικό περιβάλλον τόσο για το το πιστωτικό σύστημα όσο και για την οικονομία και τους ίδιους τους πελάτες.

Οι διοικήσεις των τραπεζών είναι πλέον έτοιμες να πατήσουν το κουμπί ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο στρατηγικός σχεδιασμούς που έχει ήδη καταρτιστεί προκειμένου τρέξει ο μετασχηματισμός του τραπεζικού τομέα, στηριζόμενος σε τρεις άξονες που ταυτόχρονα αποτελούν και σημαντικές προκλήσεις:

  1. Εξυγίανση και των μικρότερων τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια με νέα παράταση του «Ηρακλή».
  2. Ανασχεδιασμός του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων του Πτωχευτικού Νόμου.
  3. Αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Όπως εξηγούν στο news247.gr έμπειρα τραπεζικά στελέχη, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, οι αγορές δεν τιμολογούν πλέον πιθανή πολιτική αστάθεια στη χώρα ενώ οι τράπεζες ωφελούνται άμεσα από την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας και την απελευθέρωση των επενδυτών από τη στάση αναμονής.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ανάβει το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από 12 χρόνια εκτός επενδυτικής βαθμίδας και ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση κεφαλαίων από νέους, ισχυρούς διεθνείς επενδυτές. Ο συνδυασμός υψηλής ανάπτυξης και πολιτικής σταθερότητας φέρνουν την επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα, όπως πιθανολογείται ακόμη και τον Σεπτέμβριο.

Ως εκ τούτου το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, ωφελείται άμεσα με χαμηλότερο κόστος δανεισμού και ενίσχυση της κερδοφορίας, ενώ θα καταστεί ευκολότερο το άνοιγμα της κάνουλας των νέων δανείων.

Αναλυτικά το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ελληνικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου σηματοδοτεί χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο και άρα χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες. Πρακτικά οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές για να δανειστούν φθηνότερα τα κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ που χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα με το φθηνότερο κόστος για τη χρηματοδότησή τους, οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν ρευστότητα που θα διατεθεί για την ενίσχυση του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης, ενώ και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια που τελούσαν εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος, προσφεύγοντας σε τραπεζικό δανεισμό.

Όπως είναι φυσικό η αύξηση των δανειοδοτήσεων, αλλά και το χαμηλότερο κόστος για τη χρηματοδότηση των τραπεζών θα ενισχύσει την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος.

Μετασχηματισμός σε τρεις άξονες

Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των τραπεζών δηλώνουν έτοιμες να ανασύρουν από τα συρτάρια τους τον σχεδιασμό για τον μετασχηματισμό του πιστωτικού συστήματος που αναμένεται να στηριχθεί σε τέσσερις άξονες.

Α) Εξυγίανση και των μικρότερων τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια με νέα παράταση του επιτυχημένου σχήματος «Ηρακλής». Ο «Ηρακλής 3» θα αναλάβει τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ που ήταν να μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή» αλλά κόλλησαν εξαιτίας του θέματος των κρατικών εγγυήσεων που αποφάσισε να επαναφέρει προς εξέταση η Eurostat. Παράλληλα, ο «Ηρακλής 3» θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για νέα κόκκινα δάνεια, αν και μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν καταγράφουν ανησυχητικά σημάδια για αύξηση των NPEs.

Η βασική ανάγκη για τον «Ηρακλή 3», ωστόσο, έχει να κάνει με την απαλλαγή των ισολογισμών των μικρότερων τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Οι δείκτες NPE των μη συστημικών τραπεζών υπερβαίνουν σημαντικά το 50% και φτάνουν κοντά ακόμη και στο 80%, με αποτέλεσμα οι τιτλοποιήσεις με παροχή κρατικών εγγυήσεων να αποτελούν την μόνη δίοδο για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Β) Ανασχεδιασμός του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων του Πτωχευτικού Νόμου. Ο Φορέας Ακινήτων που προβλέπεται από τον νέο πτωχευτικό νόμο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης χρεών με παροχή 2ης ευκαιρίας και για την αποφυγή κύματος εξώσεων. Ο νέος πτωχευτικός νόμος προβλέπει την σύσταση Φορέα που θα αγοράζει τα ακίνητα ευάλωτων δανειοληπτών που θα πτωχεύουν και θα τους τα επαναμισθώνει για περίοδο 12 ετών, ώστε να συνεχίσουν να διαμένουν στην κατοικία τους. Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, που εξελίσσονται με τους υποψήφιους επενδυτές από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναδεικνύουν σημαντικά εμπόδια στην υλοποίηση του εγχειρήματος, καθώς όπως είναι δομημένο το πλαίσιο για τον Φορέα δεν είναι ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές. Δεδομένου ότι ο Φορέας προβλέπεται ότι πρέπει να συσταθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, το όλο πλαίσιο θα πρέπει να ανασχεδιαστεί σε νέα βάση.

Γ) Αποεπένδυση του ΤΧΣ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εφόστον το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής παγιώσει κλίμα πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και ανάβει το πράσινο φως για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο, τότε η αποεπένδυση του Δημοσίου από τον τραπεζικό κλάδο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ήδη οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στόχος είναι η επανιδιωτικοποίηση των εγχώριων τραπεζών και η αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία να τρέξουν ουσιαστικά σε παράλληλους χρόνους.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων αναμένεται να βρεθεί η επανιδιωτικοποίηση των μεριδίων που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς (40,39% και 27% αντίστοιχα). Είναι προφανές ότι στην περίπτωση που οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν τότε βρισκόμαστε προ των πυλών σημαντικών τραπεζικών deals που αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή και να τρέξουν αμέσως μετά της εκλογές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα