Τράπεζες: “Αναιμική” η ζήτηση για νέα δάνεια

Τράπεζες: “Αναιμική” η ζήτηση για νέα δάνεια
Χρήματα Getty Images/iStockphoto

Οι τράπεζες αναζητούν απάντηση στο εάν οι επιχειρήσεις μείωσαν τις ανάγκες τους για δανεισμό λόγω των επικείμενων εκλογών ή λόγω της παράλληλης ανόδου του κόστους χρήματος και του κόστους πρώτων υλών που πυροδότησε ο υψηλός πληθωρισμός

«Χειρόφρενο» τράβηξαν οι χορηγήσεις νέων δανείων, τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά, για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης θέτοντας εν αμφιβόλω τους στόχους για τις νέες εκταμιεύσεις που είχαν θέσει οι τράπεζες για το σύνολο του 2023.

Μάλιστα τα πρώτα δείγματα επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης αποτυπώθηκαν τόσο στα αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2023, όσο και στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία μάλιστα αναμένει η τάση να έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η συνολική ζήτηση των δανείων προς επιχειρήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023 «μειώθηκε ως ένα βαθμό», ενώ αντίστοιχη εκτιμάται πως θα είναι η εικόνα και για το β’ τρίμηνο του έτους, ως απόρροια και της αύξησης του γενικού επιπέδου επιτοκίων. Προς επίρρωση, τα επιτόκια δανεισμού μέχρι το α’ εξάμηνο του 2022 διατηρήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, διευκολύνοντας έτσι, την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χαμηλού κόστους δανεισμό.

Σε ότι αφορά στην εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Alpha Bank εμφάνισαν μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων επικαλούμενες όμως αμφότερες ότι ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι αποπληρωμές ήταν υψηλότερες των εκταμιεύσεων νέων δανείων.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι οι εκταμιεύεις δανείων στο πρώτο τρίμηνο φέτος ανήλθαν στα 2 δις. ευρώ, η οποία όμως αντισταθμίστηκε από υψηλές αποπληρωμές ύψους 2,2 δισ. ευρω ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση μειώθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και αυξήθηκε τον Μάρτιο.

Η Alpha Bank με την σειρά της γνωστοποίησε ότι το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων μειώθηκε κατά 0,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 31,1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των αποπληρωμών στα επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως σημειώνει επικεφαλής λιανικής τραπεζικής συστιμικής τράπεζας «η ζήτηση για εκταμίευση νέων χορηγήσεων κυρίως από πλευράς των επιχειρήσεων παραμένει «αναιμική» και προσθέτει ότι μπορεί το κύμα των αποπληρωμών των δανείων που ξέσπασε στις αρχές το χρόνου να δείχνει σημάδια κόπωσης, αλλά η υποτονική ζήτηση είναι εξαιρετικά πιθανό να θέσει εν αμφιβόλω τους φετινούς στόχους για την πιστωτική επέκταση.

Αυτό πάντως που θα ξεκαθαρίσει τον βαθμό επίτευξης των στόχων για τις νέες εκταμιεύσεις είναι η στρατηγική των επιχειρήσεων από εδώ και στο εξής και κυρίως η απάντηση στο εάν μείωσαν τις ανάγκες τους για νέα δάνεια λόγω των επικείμενων εκλογών ή η μείωση της ζήτησης οφείλεται τελικά στην παράλληλη άνοδο του κόστους χρήματος και του κόστους κατασκευής και αγοράς εξοπλισμού, που πυροδότησε ο υψηλός πληθωρισμός.

Υπενθυμίζεται ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης αποτυπώνει τις νέες εκταμιεύσεις μετά τις αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών και το αρνητικό πρόσημο υποδηλώνει ότι οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τις νέες δανειοδοτήσεις. Το φαινόμενο των υψηλών αποπληρωμών εντοπίζεται σε κλάδους με μεγάλη ρευστότητα, όπως η ενέργεια και κυρίως η ναυτιλία και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη έχει οδηγήσει «σε κλείσιμο θέσεων υφιστάμενου δανεισμού ακόμη και με προπληρωμές δανείων».

Φρένο και στο δεύτερο τρίμηνο

Η εικόνα πάντως που έχουν τα τραπεζικά επιτελεία κάνει λόγο για μείωση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια, ειδικά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατά το β΄ τρίμηνο του έτους, συνεπεία της ανόδου των επιτοκίων και της αύξησης του κόστους χρήματος που αποθαρρύνει την προσφυγή σε δανεισμό.

Σύμφωνα με την ΤτΕ και παρά την ανάκαμψη των νέων χρηματοδοτήσεων που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο, τα συνολικά στοιχεία για το α΄ τρίμηνο δείχνουν μείωση της καθαρής ροής χρηματοδότησης κατά 823 εκατ. ευρώ στο σύνολο των χορηγήσεων του ιδιωτικού τομέα και κατά 228 εκατ. ευρώ στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις.

Την επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης είχε προεξοφλήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και αποδίδοντας τη μείωση της ζήτησης για δάνεια στα υψηλότερα επιτόκια. Ο κ. Καραβίας είχε επισημάνει το φαινόμενο πολλοί πελάτες να χρησιμοποιούν την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν για να αποπληρώσουν δάνεια και γι’ αυτό, όπως είχε εκτιμήσει, «το πρώτο τρίμηνο του έτους θα υπάρξει αρνητική μεταβολή στα δάνεια». Υπογράμμισε ωστόσο ότι παρά το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση το 2023 θα είναι χαμηλότερη από αυτή του 2022, αυτό δεν θα οδηγήσει σε πιστωτική κρίση (credit crunch). Πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις είχε κάνει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι η σημαντική αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει κυρίως τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, ενώ δεν αναμένεται να δούμε μείωση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα