Τράπεζες: Ανάβει ο SSM το πράσινο φως για την διανομή μερίσματος

Τράπεζες: Ανάβει ο SSM το πράσινο φως για την διανομή μερίσματος
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Μετά την απόφαση του SSM να εγκρίνει την επαναγορά των μετοχών της Eurobank από το ΤΧΣ, στο τραπεζικό σύστημα εκτιμούν ότι ο δρόμος είναι πλέον ανοικτός για την διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023. Σημείο κλειδί η ισχυρή κερδοφορία.

Με όπλο την ισχυρή κερδοφορία για το 2023 οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών ετοιμάζονται να πάρουν σύντομα το πράσινο φως από τον SSM που θα ανοίξει τον δρόμο για την κεφαλαίου στους μετόχους, για πρώτη φορά μετά την υπερδεκαετή κρίση στον κλάδο

Το πρώτο και το πιο ουσιαστικό βήμα ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας ο οποίος κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2023 της Τράπεζας τόνισε στους αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων ότι ο SSM άναψε το πράσινο φως για την επαναγορά των μετοχών της Eurobank από το ΤΧΣ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο έμπειρος τραπεζίτης η απόφαση του SSM συνιστά την πρώτη έγκριση που δίνει ο επόπτης σε ελληνική τράπεζα για την ανταμοιβή των μετόχων της μετά την υπερδεκαετή ελληνική κρίση και αποτελεί την πρώτη κίνηση επιβράβευσης των μετόχων. Ο κ. Καραβίας είπε ότι στόχος της Eurobank είναι το 2024 να διανείμει μέρισμα στους μετόχους τουλάχιστον 25% από τα κέρδη του 2023.

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank διευκρίνησε ότι μετά το πράσινο φως που έδωσε στην Τράπεζα ο SSM να προχωρήσει στην επαναγορά του ποσοστού της από το ΤΧΣ, η σχετική κίνηση αναμένεται να εγκριθεί από το ΔΣ της Τράπεζας μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να υποβληθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας τον Ιούλιο. Εκτιμάται, λόγω του ότι μεσολαβεί η περίοδος των θερινών διακοπών, ότι η επίσημη πρόταση στο ΤΧΣ θα υποβληθεί τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου. Η μετέπειτα διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση της επαναγοράς του 1,4% των μετοχών, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διάστημα 6 – 8 εβδομάδων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε προ ημερών και η διοίκηση της Alpha Bank η οποία ενημέρωσε την διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι ο στόχος της είναι η διανομή μερίσματος σε ποσοστό 20% από τα κέρδη του 2023 και μάλιστα ότι βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές για το θέμα αυτό.

Κάνοντας λόγο για μία φανταστική χρονιά (2022) για την Τράπεζα και τονίζοντας ότι προτεραιότητα παραμένει η κερδοφορία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, είπε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023: «Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επανέναρξη καταβολής μερισμάτων στους Μετόχους μας από τα κέρδη του 2023, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών. Θεμέλιο για την εξέλιξη αυτή αποτελούν, αφενός η επιτυχής υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Alpha Bank, αφετέρου το ιδιαιτέρως δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς, που χαρακτηρίζεται από ενισχυμένα κέρδη ύψους 162 εκατ. ευρώ και περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης, με τον Δείκτη Fully Loaded CET1 να ανέρχεται σε 12,8%, ενισχυμένος κατά 30 μονάδες βάσης.

Τις βάσεις για διανομή μερίσματος στους μετόχους της από τα κέρδη του 2023 έχει θέσει και η Τράπεζα Πειραιώς, λαμβάνοντας πρόβλεψη στα αποτελέσματα α’ τριμήνου για ένα ποσοστό της τάξεως του 10%.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, αυτή η δυνατότητα δίνεται στην τράπεζα κατόπιν οργανική παραγωγής κεφαλαίου που οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 12,2%, ήτοι αυξημένο κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά περίπου 2,4% τους τελευταίους 12 μήνες.

«Η απόφαση που ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο αφορά σε διανομή μερίσματος 10% – σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για πάνω από 50 εκατ. ευρώ – και εξαρτάται αφενός, από την έγκριση των εποπτικών αρχών, αλλά και την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 15% το 2024 και 25% το 2025», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών, παρουσιάζοντας τους αναθεωρημένους στόχους με ορίζοντα το 2025.

Το σημείο κλειδί

Τραπεζικοί αναλυτές έχουν μέχρι στιγμής υπ’ όψιν τους τις επιδόσεις των Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, που έχουν δώσει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2023, πιστοποιούν τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί σε όλα τα επίπεδα.

Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε νέα προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων της για τα αποτελέσματα του 2023, ενώ για τις δικές της νέες βελτιωμένες προβλέψεις θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό η Alpha Bank τον ερχόμενο μήνα.

Καταλύτης για την ενίσχυση των κερδών αποτελεί αναμφίβολα η άνοδος του επιτοκιακού εισοδήματος, ως αποτέλεσμα των ισχυρών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης της διετίας 2021 – 2022 και φυσικά των υψηλότερων παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ, που επιδρούν άμεσα στο μεγαλύτερο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς τουλάχιστον προς ώρας να επηρεάζεται η ποιότητα του ενεργητικού τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα