Τράπεζες: Αναζητούν επενδύσεις – εξαγορές εντός και εκτός Ελλάδος
Διαβάζεται σε 5'Επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων αναζητούν οι Έλληνες τραπεζίτες. Πως θα αξιοποιήσουν την μεγάλη κεφαλαιακή δύναμη πυρός που διαθέτουν. Οι τρεις τρόποι.
- 07 Αυγούστου 2024 06:18
Πανίσχυρες κεφαλαιακά και με άφθονη ρευστότητα βρίσκει η ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, οι διοικήσεις των οποίων έχουν πλέον την μεγάλη ευχέρεια να αναζητήσουν επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις και να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων τους.
Ενδεικτικά τα κέρδη που πρώτου εξαμήνου που παρουσίασαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν σε 2,396 δισ. ευρώ, με συνέχεια των υψηλών επιτοκιακών εσόδων, παρά την έναρξη μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της αύξησης των εσόδων από προμήθειες. Αξιοσημείωτη ήταν για το ίδιο διάστημα η πιστωτική επέκταση με αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων και των νέων εκταμιεύσεων, ενώ οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας ενισχύθηκαν περαιτέρω, με μείωση των εξόδων, σε επίπεδα, μάλιστα, χαμηλότερα των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Στο καθολικό ερώτημα που δέχθηκαν οι τέσσερις τραπεζίτες από τους αναλυτές το προηγούμενο διάστημα για τους τρόπους αξιοποίησης της μεγάλης κεφαλαιακής δύναμης πυρός που έχουν συγκεντρώσει, απάντησαν σχεδόν καθολικά με τρεις τρόπους:
Πρώτον με αύξηση των μερισμάτων προκειμένου να ανταμείψουν τους μετόχους που τους στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Οι τραπεζίτες σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν τοποθετήσει τον πήχη για την διανομή μερίσματος της επόμενη χρονιάς έως και το 40% των κερδών του 2024, διευκρινίζοντας κάθε φορά τις δύο βασικές προϋποθέσεις: την διατήρηση της κερδοφορίας για το σύνολο του 2024 στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου όπου τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,5 δις ευρώ και φυσικά να λάβουν για ακόμη μια χρονιά το «πράσινο φως» του SMM. Και οι δύο προϋποθέσεις την δεδομένη χρονική στιγμή θεωρούνται απόλυτα επιτεύξιμες.
Δεύτερον με την ενίσχυση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης. Οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαίου που διαθέτουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, επιτρέπουν το περαιτέρω άνοιγμα της κάνουλας των χορηγήσεων προς την πραγματική οικονομία, η οποία όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη, προς το παρόν έχει επιτευχθεί μόνον στην επιχειρηματική πίστη. Δεν χωράει αμφιβολία ότι στην πρώτη γραμμή της ζήτησης για νέα δάνεια θα εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις, ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητη και η ενίσχυση των στεγαστικών και καταναλωτικών χορηγήσεων, για να επιτευχθούν οι στόχοι των business plans που έχουν ανακοινωθεί στους επενδυτές για την περίοδο 2024 – 2026.
Τρίτον με την ανάπτυξη τους με οργανικό τρόπο, μέσω δηλ. εξαγορών που έχουν νόημα, προσδίδουν επιπλέον αξία και δημιουργούν συνέργειες ικανές για περαιτέρω ώθηση στα οικονομικά αποτελέσματά. Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο οι τράπεζες βρίσκονται σε εγρήγορση για τον εντοπισμό νέων ευκαιριών.
Αναζήτηση εξαγορών
Κατά την παρουσίαση στους αναλυτές των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών έδωσαν το στίγμα σε ότι αφορά το συγκεκριμένο κεφάλαιο της στρατηγικής τους.
Πρωταγωνιστής μέχρι στιγμής αναδεικνύεται η Eurobank με την μεγαλύτερη παρουσία στις εκτός Ελλάδος αγορές. Έχοντας ήδη σημαντική παρουσία στη Βουλγαρία, το βάρος αυτή την περίοδο πέφτει στην Κύπρο, μετά την απόκτηση του 56% περίπου της Ελληνικής Τράπεζας. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Φωκίων Καραβίας στους αναλυτές, το επόμενο βήμα είναι η ανάδειξη νέου ΔΣ στην κυπριακή θυγατρική και στην επόμενη γενική συνέλευση η εκλογή νέου management.
Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν φαίνεται πως οι δύο τράπεζες (Ελληνική και Eurobank Cyprus) θα λειτουργούν ανεξάρτητα. «Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα μοντέλα τους αλληλοσυμπληρώνονται», σημείωσε σχετικά. Πρόσθεσε όμως πως απώτερος στόχος είναι «η συγχώνευση τους και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί στον κατάλληλο χρόνο.
Επιπλέον, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι εξετάζονται πιθανές εξαγορές στον τομέα του asset management, είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Χαρακτήρισε δε, θετική τη συνεργασία με τη Eurizon στο συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος όπως είπε, «γίνεται ολοένα πιο κεντρικός στη στρατηγική μας».
Στη δημιουργία της νέας αμιγώς ψηφιακής τράπεζας Snappi, εστίασε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα την εμπορική της λειτουργία στις αρχές του 2025, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη πανευρωπαϊκή άδεια.
Όπως ενημέρωσε τους αναλυτές, στόχος είναι μέσα στα επόμενα 4 – 5 χρόνια τα έσοδά της να φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ, με την προσέλκυση 2,5 εκατ. πελατών. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, μετά την έναρξη διάθεσης προϊόντων εγχωρίως θα εξεταστεί η δραστηριοποίησή της σε 3 – 4 ευρωπαϊκές αγορές.
Επιπλέον, στρατηγική επιλογή του ομίλου αποτελεί η ανάπτυξη των εργασιών στην διαχείριση κεφαλαίων, καθώς η Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγορά της Iolcus και εξετάζει νέες πιθανές κινήσεις στον τομέα του asset management.
Στην ενίσχυση των μεγεθών της Εθνικής Τράπεζα με μη οργανικό τρόπο αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Παύλος Μυλωνάς. Όπως ανάλυσε στους αναλυτές, τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξαγορές που θα ενίσχυσαν την αξία για τους μετόχους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πρόσφατη απόκτηση ποσοστού 7,5% στην εταιρεία πληροφορικής EPSILON NET (βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια πρόταση), μέσω της οποίας κάθε πλευρά αποκτά πρόσβαση στο πελατολόγιο της άλλης, με στόχο την από κοινού ενίσχυση των εργασιών τους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έχει εστιάσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασία με την UniCredit. Ήδη προσφέρει στους πελάτες της προϊόντα asset management του ιταλικού ομίλου, με τις σχετικές συνεργασίες να διευρύνονται τα επόμενα χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο διάθεσης της οικογένειας Αμοιβαίων Κεφαλαίων UniCredit onemarkets, τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Ψάλτης, είναι ήδη διαθέσιμα μέσα από το δίκτυό της, ενώ το μέλλον επιφυλάσσει και περαιτέρω συνεργασία επί αυτής της βάσης.