Τράπεζες: Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές στο ΧΑ

Διαβάζεται σε 4'
Χρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών EUROKINISSI

Τι ωθεί τις τράπεζες να ξανασκεφτούν την λύση του ΧΑ και το παράδειγμα της Optima Bank. Αλλάζει τις χρηματιστηριακές ισορροπίες η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας.

«Αναζωπύρωση» του ενδιαφέροντος για το επενδυτικό εργαλείο του Χρηματιστηρίου καταγράφεται από μια σειρά πιστωτικά ιδρύματα, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης οι συνθήκες δεν επέτρεπαν στις εταιρείες να σκεφτούνε το χρηματιστήριο σαν πηγή άντλησης κεφαλαίων, τονίζει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή. Αυτό, προσθέτει, έχει αρχίσει να αλλάζει εάν λάβει κάνεις υπ’ όψιν τις εισαγωγές που καταγράφονται τα δύο τελευταία χρόνια ακόμη και μεγάλων εταιρειών όπως ήταν το αεροδρόμιο τις αρχές αυτού του χρόνου, το οποίο άντλησε πολύ σημαντικά κεφάλαια και δημιούργησε ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές».

Την ίδια στιγμή, έμπειρος χρηματιστής τονίζει για το θέμα ότι «για πρώτη φορά, τον τελευταίο καιρό είχαμε σημαντικό ενδιαφέρον και από τους retail επενδυτές στην Ελλάδα και νομίζω αυτό συνθέτει μια εικόνα που θα δώσει το έναυσμα και στις εταιρείες που το σκέφτονται να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να εκμεταλλευτούν το πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο του Χρηματιστηρίου».

Το κλίμα αυτό έχει τονώσει και το ενδιαφέρον από πλευράς των τραπεζών, τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών της ελληνικής επικράτειας, με κάποιες να επιθυμούν την είσοδό τους για πρώτη φορά στην κύρια αγορά, άλλες να δρομολογούν την επιστροφή τους μετά από απουσία πολλών ετών και κάποιες άλλες να προετοιμάζουν την ενίσχυση της μέχρι σήμερα παρουσίας τους.

Επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου έκανε το βράδυ της Τετάρτης ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επιστροφή της, μετά από 11 χρόνια, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Καθώς το ΔΣ της τράπεζες, μετά από πολύωρη σύσκεψη έλαφε την απόφαση «σταθμό» που όπως εκτιμάται θα δώσει νέα διάσταση στην εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Ενώπιον του ΔΣ τέθηκε τεχνοκρατική μελέτη ως προς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που θα προκύψουν από ενδεχόμενη επιστροφή της τράπεζας στο «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Τα πλεονεκτήματα, βάσει των μελετών που έχουν γίνει, είναι σαφώς συντριπτικά έναντι των μειονεκτημάτων» παρατήρησε σε κυπριακά μέσα ανώτατο στέλεχος της τράπεζας.

Σε γραπτή του δήλωση ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου αναφέρεται στην κατάληξη της απόφασης του ΔΣ για εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Σε συνδυασμό με τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, η κίνηση αυτή θα αποφέρει μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη και θα ενισχύσει την παρουσία του συγκροτήματος στις αγορές» υπογραμμίζει ο κ. Νικολάου.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι ηγέτιδα στο πιστωτικό σύστημα της Κύπρου, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνάει το 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή της παραδοσιακά, ιδιαίτερα από το 2019 και έπειτα, διαπραγματεύεται με premium (σ.σ. είναι χαρακτηριστικά πως κάποια επενδυτικά ταμεία, τα οποία εισήλθαν προ 3ετίας στο μετοχικό της κεφάλαιο στο ένα ευρώ/μετοχή πλέον ετοιμάζονται να εξέλθουν στα 4,5 ευρώ/μετοχή), ενώ ξεκίνησε ήδη από το 2022 τη διανομή μερισμάτων (14% payout ratio για το 2022 και 30% για το 2023).

Το νέο χρηματιστηριακό προφίλ της Attica Bank

Την αρχή έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο η διοίκηση της Optima bank αποτελώντας την πρώτη τράπεζα που πέρασε την είσοδο του ΧΑ μετά από 17 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα με αξιοσημείωτη επιτυχία. Την ίδια στιγμή, το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας το ερχόμενο Φθινόπωρο, δεν αλλάζει τα δεδομένα μόνο στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα αλλά στο .. χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μετά την έκδοση των νέων μετοχών, άλλωστε, στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν, τόσο οι υφιστάμενοι, όσο και νέοι μέτοχοι και την κάλυψη τυχόν αδιάθετων, το μετοχικό προφίλ του νέου τραπεζικού ομίλου θα μεταβληθεί.

Ψάχνεται η Συνεταιριστική Χανίων

Το παράδειγμα της Optima Bank έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον της Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Ήδη η διοίκηση της τράπεζας δρομολογεί την δημιουργία ενός business plan που θα περιλαμβάνει την πανελλαδική επέκταση της τράπεζας, μετά και τη χορήγηση της σχετικής άδειας, αλλά και τη μετατροπή σε Α.Ε., έτσι ώστε μέσα στην επόμενη διετία να εκκινήσει και η διαδικασία εισόδου στο ΧΑ.

Τα σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να υποστηρίξει το Wenger Capital Sicav, ένα επενδυτικό fund, τσέχικων συμφερόντων, με έδρα τη Μάλτα, που έχει εκφράσει επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων έθεσε προσφάτως σε λειτουργία και τη δική της ΑΕΕΑΠ, τη μοναδική στην Κρήτη, με ακίνητα, τόσο της τράπεζας, όσο και της “Κρητικά Ακίνητα” που είναι θυγατρική της σε ποσοστό 80%, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την εισαγωγή της στο ΧΑ σε περίπου 1,5 χρόνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα