Τράπεζες: Ανέφικτοι οι στόχοι για τα νέα δάνεια του 2024

Διαβάζεται σε 4'
Δάνεια
Δάνεια ISTOCK

Φιλόδοξους χαρακτηρίζει η διεθνείς επενδυτική κοινότητα τους στόχους για 6 δις ευρώ νέα δάνεια που σχεδιάζει να διαθέσει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα στην πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Με μόνο μελανό σημείο στις «αποσκευές», τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για την πιστωτική επέκταση του 2024, επέστρεψαν οι Έλληνες τραπεζίτες στην Αθήνα, μετά το ζωήρό κατά τ’ άλλα ενδιαφέρον που εισέπραξαν από τους ξένους επενδυτές στη Νέα Υόρκη και στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan την περασμένη εβδομάδα.

Καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι όλων των μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού στάθηκαν ιδιαίτερα στους υποτονικούς ρυθμούς που κινήθηκε η πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία κατά την διάρκεια του 2023. Οι Έλληνες τραπεζίτες από την πλευρά τους (ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank, ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank και ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας) επιχείρησαν, αλλά μάλλον όχι με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα να καθησυχάσουν την διεθνή επενδυτική κοινότητα, επικαλούμενοι κυρίως την έντονα αυξητική τάση των επιτοκίων καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Μάλιστα παρουσίασαν αναλυτικά τους στόχους που έχουν τεθεί στα business plans του 2024, σύμφωνα με τους οποίους το εγχώριο πιστωτικό σύστημα σχεδιάζει να διαθέσει στην πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, περί τα 6 δις. ευρώ. πρόκειται ωστόσο για στόχου που οι ξένοι επενδυτές χαρακτήρισαν εξαιρετικά φιλόδοξο με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών να προβάλουν ως ισχυρό επιχείρημα τις εκταμιεύσεις δανείων για επενδυτικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις σχετικές παρουσιάσεις που έθεσαν υπ’ όψιν των διεθνών επενδυτικών κολοσσών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τράπεζες είχαν συμβασιοποιήσει δάνεια συνολικού ύψου 3,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ρυθμοί θα ανεβάσουν ταχύτητα φέτος, με έμφαση σε χρηματοδοτήσεις επενδυτικών έργων στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, logistics, βιομηχανίας, υποδομών, ναυτιλίας και εμπορίου.

Φειδωλή και η ΤτΕ

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ, η οποί Κι επεσήμανε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό η ζήτηση μακροπρόθεσμων δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές αναφορικά με τους στόχους πιστωτικής επέκτασης για τη νέα χρονιά καθώς οι εκτιμήσεις τους για το 2023 στην αρχή της περυσινής χρονιάς διαψεύστηκαν.

Όπως έχει γράψει το news247 παρά το γεγονός ότι το 2023 οι τράπεζες ανάμεναν «έκρηξη» των νέων χορηγήσεων η εκτίμηση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε καθώς η απότομη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους χρήματος οδήγησε, κυρίως τις επιχειρήσεις, σε μαζικές αποπληρωμές δανείων, οι οποίες ήταν περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις με αποτέλεσμα ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να είναι τελικά αναιμικός. Την ίδια στιγμή η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων «έβαλε» στο ψυγείο και την ζήτηση για δάνεια από πλευράς των νοικοκυριών, φαινόμενο που επηρέασε κυρίως την στεγαστική πίστη.
«Μετά την περυσινή ιδιαίτερη χρονιά, προφανώς και οι όποιες εκτιμήσεις για την πορεία της πιστωτικής επέκτασης το 2024 είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες αν και υπάρχουν στο τραπέζι δεδομένα τα οποία μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους» τονίζει στο news247.gr έμπειρη τραπεζική πηγή.

Θετικό το γενικότερο κλίμα

Συνολικά η ελληνική τραπεζική παρουσία στη Νέα Υόρκη κρίνεται επιτυχημένη, και όπως επιχειρηματολογούν τραπεζικές πηγές, το θετικό κλίμα θα μετουσιωθεί σε πράξη τόσο στη δημόσια προσφορά μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που «τρέχει» μέχρι την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, όσο και την σημερινή πρώτη έξοδο του Δημοσίου στις αγορές με δεκαετές ομόλογο.

Συγκεκριμένα πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι ήδη η αξία της ζήτησης για τα 57 εκατ. μετοχές «Ελ Βενιζέλος» (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – ΔΑΑ), που διατίθενται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς σε ξένους και εγχώριους επενδυτές, αντίστοιχα, ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή πρεμιέρα θα κάνει σήμερα στις αγορές για το 2024 το ελληνικό δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας καθώς και την πορεία των ελληνικών ομολόγων τα οποία και λόγω της ένταξής τους σε διεθνείς δείκτες έπειτα από την ανάκτηση του investment grade από τους τέσσερις από τους πέντε οίκους αξιολόγησης που αποδέχεται η ΕΚΤ, έχουν μπει στο radar των μεγάλων επενδυτών.

Μεγάλος στόχος εξακολουθεί να παραμένει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση του Ομίλου ενημέρωσε αναλυτικά τους διεθνείς επενδυτές για το επικείμενο placement, πιθανότητα το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου, εισπράτοντας μαζικό ενδιαφέρον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα