Τράπεζες: Άνω των 15 δισ. η άνοδος των καταθέσεων το 2021
Για πέμπτη συνεχή χρονιά το πιστωτικό σύστημα σημειώνει αύξηση των καταθέσεων. Πάνω από 43 δισ. ευρώ οι νέα καταθέσεις την τριετία 2019 -2021. Οι λόγοι της αύξησης και οι εκτιμήσεις για την νέα χρονιά.
- 06 Ιανουαρίου 2022 07:34
Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στα επιτελεία των συστημικών τραπεζών καθώς τα νέα από το μέτωπο των καταθέσεων θα είναι για πέμπτη συνεχή χρονιά ιδιαιτέρως θετικά και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που το εγχώριο πιστωτικό σύστημα πρέπει να κάνει πράξη την δέσμευσή του για αύξηση των δανείων προς την πραγματική οικονομία.
Όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες από τις αρμόδιες τραπεζικές διευθύνσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι καταθέσεις που τηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να σημειώσουν άνοδο για την χρήση του 2021 άνω των 15 δις. ευρώ.
Ήδη η τάση είχε φανεί από τα επίσημα στοιχεία της της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία στο 11μηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2021, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 12,50 δισ. ευρώ.
Ωστόσο όπως εξηγούν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, «η τελική επίδοση θα είναι αρκετά υψηλότερη καθώς ο Δεκέμβριος είναι τα τελευταία χρόνια παραδοσιακά μήνας με σημαντικές καθαρές εισροές, με αποτέλεσμα ο στόχος της αύξησης κατά 15 δις. ευρώ να θεωρείται όχι μόνο επιτεύξιμος αλλά και αρκετά συντηρητικός».
Η φετινή αύξηση των καταθέσεων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα καθώς έρχεται μετά την αύξηση κατά 20 δις. ευρώ που σημειώθηκε το 2020, διαμορφώνοντας τη σχετική επίδοση κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατ΄ ελάχιστον στα 35 δισ. ευρώ.
Εφόσον επαληθευτεί η εκτίμηση αυτή, συνολικά στην τριετία 2019 – 2021 η άνοδος της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 43 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα από τα 134,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018 να ανέλθει στα 178 – 180 δισ. ευρώ στις 31/12/2021.
Μάλιστα η τάση ενίσχυσης της αποταμιευτικής βάσης ήταν τόσο ισχυρή καθώς δεν επηρεάστηκε από την καθαρές εκροές κεφαλαίων ύψους 16,50 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το εξεταζόμενο διάστημα από τις προθεσμιακές καταθέσεις. Όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που αποχώρησαν από τους προθεσμιακούς λογαριασμούς που έπαψαν λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων να είναι ελκυστικοί, κατευθύνθηκε σε επενδύσεις μετοχικών και ομολογιακών τίτλων, κυρίως μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, στο real estate και σε δαπάνες διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Γιατί αυξάνονται οι καταθέσεις
Σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές η άνοδος των καταθέσεων την τελευταία τριετία αποδίδεται σε συγκεκριμένους κάθε φορά λόγους:
– Το 2019 σημειώθηκε σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, την πολιτική αλλαγή το καλοκαίρι και την άρση των capital controls στις αρχές του φθινοπώρου.
Το γεγονός αυτό επιτάχυνε την επιστροφή καταθέσεων που βρίσκονταν από το τραυματικό για τον τραπεζικό κλάδο πρώτο εξάμηνο του 2015, είτε στο εξωτερικό ή σε θυρίδες και σεντούκια.
Παράλληλα, το 2019 ήταν μία αναπτυξιακή χρονιά, με όχημα τον τουρισμό που σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών, οδηγώντας σε σημαντικές εισροές εσόδων στους λογαριασμούς επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
– Το 2020 ήταν η χρονιά που ξέσπασε η πανδημία, προκαλώντας ύφεση 8% στην ελληνική οικονομία. Παρ΄ όλα αυτά, οι καταθέσεις όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανόδου τους. Δύο ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα:
Πρώτον, τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 24 δισ. ευρώ
Δεύτερον, η άνοδος της τραπεζικής χρηματοδότησης μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων που ενεργοποιήθηκαν
Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν οι αναστολές πληρωμής φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων, η αναγκαστική αναβολή καταναλωτικών δαπανών από τα νοικοκυριά λόγω του lockdown, αλλά και η αυξημένη χρήση καρτών στις καθημερινές συναλλαγές που περιόρισε τη χρήση μετρητών σε ένα βαθμό.
– Το 2021 η χώρα επέστρεψε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τον τουρισμό να πρωταγωνιστεί ξανά, επιτρέποντας την κάλυψη των απωλειών του 2020.
Η άνοδος των καταθέσεων, πέραν της όποιας ενίσχυσης των εισοδημάτων λόγω της ανόδου του ΑΕΠ και της εισροής τουριστικού συναλλάγματος, προήλθε ξανά κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τα μέτρα στήριξης και τον τραπεζικό δανεισμό.
Η κυβέρνηση έριξε στην οικονομία περί τα 19 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα.
Επιπλέον, συνεχίστηκε η άνοδος των νέων δανειοδοτήσεων, κατά βάση προς επιχειρήσεις, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το 2020.
Οι εκτιμήσεις για το 2022
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η πορεία των μεγεθών το 2022 θα εξαρτηθεί από τις ίδιες παραμέτρους που επέδρασαν στην καταθετική βάση την αμέσως προηγούμενη διετία.
Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας θα δώσει ώθηση στα εισοδήματα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των καταθέσεων
Η ενεργοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, η συνεπακόλουθη ενίσχυση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και η αναμενόμενη αύξηση της όρεξης για επενδύσεις θα αυξήσουν τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων
Δεν αποκλείονται νέα κρατικά μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και νομικών προσώπων τους επόμενους μήνες, αν υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για την ανακοπή της πανδημίας
Από την άλλη, πίεση στα μεγέθη αναμένεται να προκαλέσει η στροφή περισσότερων καταθετών σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης με στόχο μία ικανοποιητική απόδοση, σε μία συγκυρία όπου τα τραπεζικά επιτόκια βρίσκονται στο 0%.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις