Τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για την αποεπένδυση του Δημοσίου
Το χθεσινό ράλι των τραπεζικών μετοχών, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και η διαφαινόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την χώρα ανοίγει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τον δρόμο για την αποεπένδυση του Δημοσίου.
- 23 Μαΐου 2023 11:02
Με μεγάλο πρωταγωνιστή τις τραπεζικές μετοχές υποδέχθηκε χθες, Δευτέρα (22/5) η επενδυτική κοινότητα το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμώντας ότι πλέον ανοίγει ορθάνοιχτα ο δρόμος αφενός για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και αφετέρου για την επίτευξη του μεγάλου οικονομικού στόχου της κυβέρνησης και την αναβάθμιση της χώρας σε πιστοληπτική βαθμίδα νωρίτερα από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής πυροδότησε ένα ξέφρενο αγοραστικό «πάρτι» με τον τραπεζικό δείκτη να εκτινάσσετε κατά 12,47% στις 991,41 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.023,72 μονάδες.
Επιμέρους, οι τρεις εκ των τεσσάρων τίτλων των συστημικών τραπεζών έκλεισαν με διψήφια άνοδο, με την Alpha Bank στο 14,17% και τα 1,37 ευρώ (τζίρος 43,91 εκατ.), την Εθνική Τράπεζα στο 15,30% και τα 6,18 ευρώ (τζίρος 61,24 εκατ.), την Τράπεζα Πειραιώς στο 13,50% και τα 2,69 ευρώ (τζίρος 66,39 εκατ.) και τη Eurobank να υποχωρεί ελαφρώς στο 8,5% και τα 1,57 ευρώ, όταν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε μέχρι και τα 1,72 ευρώ (τζίρος 30,83 εκατ.).
Την ίδια στιγμή με ρυθμούς «ράλι» κινήθηκαν χθες και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Όπως σημειώνει το Reuters, οι επενδυτές αξιολογούν ότι είναι πλέον απίθανο να υπάρξει απόκλιση από την τρέχουσα δημοσιονομική πειθαρχία. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται καθοδικά κατά 17 μονάδες βάσης, στο 3,88%, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας και φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2022.
Νωρίτερα η επενδυτική βαθμίδα
Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνουν ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ χαμηλό, χαμηλότερο από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως και ταυτόχρονα η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την πορεία που της έχει επιτρέψει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να καταγράψει οικονομική ανάπτυξης με ρυθμούς ισχυρότερους από αυτούς της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, αφήνουν περιθώρια για την αναβάθμιση της χώρας στην πιστοληπτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι περίμενε η αγορά, με τον επόμενο καταλύτη να εντοπίζεται στην αξιολόγηση του Οίκου Fitch στις 9 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, αναμένεται 13 χρόνια μετά την υποβάθμιση της στο junk. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, «οι εκλογές θεωρούνταν από τους αναλυτές και τους επενδυτές το τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα».
Εξελίξεις στις τράπεζες
Τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι με τον εκλογικό κίνδυνο να έχει ξεπεραστεί, αναμένεται πλέον απότομη ανατιμολόγηση (re-rating) των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες και ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές που θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των αποτιμήσεων τους. Εξέλιξη που προφανώς επιταχύνει στα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αποεπένδυσή του από τις τράπεζες.
Τραπεζικές πηγές πάντως επισημαίνουν ότι η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ δεν ακολουθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα ούτε ιεραρχεί τις κινήσεις αποεπένδυσης με βάση κάποια συγκεκριμένη πολιτική ανά τράπεζα και άρα δίνει ευελιξία στην κυβέρνηση να προχωρήσει κατά το δοκούν και ανάλογα με την προτεραιοποίηση που εκείνη θα αποφασίσει.
Υπενθυμίζεται ότι επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί το περασμένο έτος τόσο για την Εθνική Τράπεζα όσο και την Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 20% της τράπεζας από το 40,4% που ελέγχει το ΤΧΣ το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς το ιταλικό ION Group έχει υποβάλει οικονομική προσφορά για το σύνολο των μετοχών που το ΤΧΣ διαθέτει στην τράπεζα, δηλαδή για το 27% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Προς το παρόν, βέβαια, προέχει να αποσαφηνιστεί εάν παραμένει το ενδιαφέρον για τις δύο τράπεζες προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Στη βάση αυτή, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η στρατηγική αποεπένδυσης του Δημοσίου να ξεκινήσει από την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή του, δηλαδή από την Alpha Bank, στην οποία το ΤΧΣ ελέγχει το 9% και μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρεται να είναι η Reggeborgh Invest (που διαθέτει ήδη περίπου το 6,5% στην τράπεζα).
Σε ότι αφορά στην αποεπένδυση από τη Eurobank, όπου το ποσοστό του ΤΧΣ είναι μόλις 1,4% ήδη η διοίκηση της τράπεζας έχει συμφωνήσει και προχωράει στις διαδικασίες επαναγοράς του.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις