Τράπεζες: Ανοίγουν σταδιακά τις “κάνουλες” ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις

Τράπεζες: Ανοίγουν σταδιακά τις “κάνουλες” ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις
Bank of Greece Eurokinissi

Το πιστωτικό σύστημα δηλώνει κεφαλαιακά έτοιμο ώστε να ανοίξει σταδιακά τους κρουνούς της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία. Ήδη οι τράπεζες εγκρίνουν την ανανέωση όλων των ορίων χρηματοδοτήσεων.

Την σταδιακή υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγείλει τις προηγούμενες ημέρες στην προσπάθεια ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, ξεκινούν συντονισμένα τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Εκτός από το πάγωμα των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών μεγάλο επίσης ζητούμενο παραμένει στην δεδομένη χρονική στιγμή η διοχέτευση ρευστότητας ώστε να υποστηριχθεί αρχικά η επιβίωση και στη συνέχεια η επιστροφή της πραγματικής οικονομίας στην κανονικότητα. Καθολικό αίτημα από πλευράς των επιχειρήσεων είναι η κάλυψη των τεράστιων αναγκών τους σε ρευστότητα προκειμένου να μείνουν, σε πρώτη φάση, ζωντανές.

Ήδη μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τις γραμμές πίστωσης που είχαν ανοιχτές στις τράπεζες, οι οποίες διευρύνουν περαιτέρω τα όρια σε μια προσπάθεια να δώσουν την αναγκαία ρευστότητα στο σύστημα να αντέξει την ταμειακή πίεση που υφίσταται από την καθίζηση της κατανάλωσης.

Στελέχη και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα) δηλώνουν στο news247.gr ότι το πιστωτικό σύστημα είναι κεφαλαιακά έτοιμο ώστε να ανοίξει σταδιακά τους κρουνούς της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία. Ήδη έχουν εγκρίνει την ανανέωση όλων των ορίων χρηματοδοτήσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020 για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις (που έληγαν εντός του α’ εξαμήνου) και για τρεις μήνες για τις μικρομεσαίες (με λήξη από 1η Μαρτίου έως και 31 Μαΐου).

Τόσο τα «όπλα» με τα οποία εξόπλισε κεφαλαιακά τις τράπεζες η ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες, όσο και η καταθετική βάση των ελληνικών τραπεζών, τους δίνουν της δυνατότητα να ανοίξουν τις γραμμές χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Η καταθετική βάση των ελληνικών τραπεζών που ξεπερνά τα 176 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την πρόσθετη ρευστότητα των 10 δισ. ευρώ που εξασφαλίζει η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα, δίνει την απαιτούμενη ανάσα στις τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων στην κρίσιμη φάση.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τραπεζών κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2019 το κεφαλαιακό μαξιλάρι διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, στα 4,8 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 2 δισ. ευρώ για την Eurobank και στα 2,3 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Το οπλοστάσιο της ΕΚΤ

Υπερπολύτιμος σύμμαχος των ελληνικών προσπαθειών σε αυτή τους της προσπάθεια έχει ανακυριχθεί η ΕΚΤ με συντονισμένες δράσεις και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η αρχή έγινε στις 12 Μαρτίου όπου η ΕΚΤ ανακοίνωσε την χαλάρωση των όρων για Στοχευμένες Πράξης Πιο Μακροπρόθεσης Αναχρηματοδότησης, γνωστό ως TLTRO III. Το νέο Πρόγραμμα προβλέπει πιο ευνοϊκούς όρους για να στηρίξει τον τραπεζικό δανεισμό κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Στην «φαρέτρα» της ΕΚΤ προστέθηκε λίγο αρχόγερα το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ιδιωτικού και δημόσιου χρέους (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) συνολικoύ ύψους 750 δισ. ευρώ με διάρκεια μέχρι το τέλος του 2020, το οποίο επιτρέπει την αγορά όλων των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Για τίτλους που εκδίδονται από την Ελληνική κυβέρνηση, χορηγείται απαλλαγή των απαιτήσεων επιλεξιμότητας για τις αγορές στο πλαίσιο του Προγράμματος, ανοίγοντας το δρόμο για αγορές κρατικών τίτλων 12 δις ευρώ.

Στη δέσμη μέτρων προστέθηκε προχθές η απόφαση της ΕΚΤ να υιοθετήσει την εξαίρεση (waiver) της ελάχιστης απαίτησης πιστωτικής ποιότητας για εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει η Ελλάδα για αποδοχή ως ασφάλεια σε πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες “ρευστότητα” 10 δισ. ευρώ και “αέρα” να χρηματοδοτήσουν με άνεση την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την τρέχουσα πανδημική κρίση. Η ανάσα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται καθώς, μετά τη χορήγηση του waiver με την οποία η ΕΚΤ έκανε αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλέον διευρύνεται και η περίμετρος άλλων ομολόγων που διακατέχουν οι τράπεζες τα οποία θα μπορούν να καταθέτουν στην ΕΚΤ για χορήγηση ρευστότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα