Τράπεζες: Άνοιξε ο δρόμος για τον 5ο πυλώνα

Διαβάζεται σε 5'
Τράπεζα
Τράπεζα ISTOCK

Μετά την ΤτΕ, η Thrivest Holding έλαβε χθες το βράδυ πιστοποίηση καταλληλόλητας και από την ΕΚΤ. Συντάσσεται το κοινό business plan Attica Bank – Παγκρήτιας, ενώ αναμένεται η έναρξη οικονομικού ελέγχου. Την Άνοιξη η σχέση ανταλλαγής.

Ορθάνοικτος είναι πλέον ο δρόμος για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα που θα έχει ως στόχο να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιτάχυνση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά στην συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Μετά την Τράπεζα της Ελλάδος, η Thrivest Holding έλαβε χθες το βράδυ πιστοποίηση καταλληλόλητας και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλέον η επενδυτική ομάδα υπό τους μετόχους της Αλέξανδρο Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη, είναι αποφασισμένη να πατήσει το «πόδι στο… γκάζι» ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα συγχώνευσής των δύο τραπεζών.

Σύνταξη κοινού business plan

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank κα Ε. Βρεττού όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας Αν. Βαρθολομαίος έχουν, στο πλαίσιο της συγχώνευσης, αρχίσει και την σύνταξη του κοινού business plan, ενώ αναμένεται και η έναρξη του due diligence προκειμένου την άνοιξη να συμφωνηθεί η σχέση ανταλλαγής.

Βάσει των συμφωνηθέντων, η συγχώνευση των δύο τραπεζών αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να υλοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, το αργότερο στις αρχές του 2024. Εν συνεχεία, το κοινό σχήμα θα προχωρήσει, πάντα με βάση την καταρχήν συμφωνία, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο να δημιουργηθεί μια μεγάλη, υγιής και κερδοφόρα μη συστημική τράπεζα που θα αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Η Παγκρήτια Τράπεζα την τρέχουσα χρονική περίοδο βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης των εργασιών της, μετά από την επιτυχημένη απορρόφηση της HSBC στην Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε, εμπλουτίζοντας με την κίνηση αυτή το ανθρώπινο δυναμικό της και διευρύνοντας σημαντικά το δίκτυο των καταστημάτων φθάνοντας πλέον τα 62 σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα. Ένα δίκτυο που όπως επισημαίνει η διοίκηση της τράπεζας διαθέτει αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας (wealth management), καθώς και σύγχρονα συστήματα και υψηλής αξίας επενδυτικές πλατφόρμες.

Η νέα Τράπεζα έχει Ενεργητικό άνω των 3,5 δισ. ευρώ και ένα ευρύ πελατολόγιο που ξεπερνά πλέον τις 300.000 πελάτες. Με την ολοκλήρωση της απορρόφησης της HSBC η Παγκρήτια, εισέρχεται σε νέους τομείς τραπεζικών εργασιών που είτε δεν είχε καθόλου παρουσία είτε είχε πολύ μικρά μερίδα αγοράς, όπως το corporate banking, ο τομέας της ναυτιλίας και ο τομέας του wealth management, ενώ ή στο σχεδιασμό της έχει ενταχθεί μεταξύ άλλων και η περαιτέρω δυναμική επέκταση της στον τομέα των τραπεζοασφαλειών, η δυναμική της παρουσία στα ψηφιακά δίκτυα με τo νέο σύγχρονο e-banking της τράπεζας να έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Η Attica Bank, από την πλευρά της πρόσφατα ανακοίνωσε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη, αποδεικνύοντας, όπως ανέφερε στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων, την προσήλωση της στο στόχο που έχει θέσει για την επαναφορά της Τράπεζας μετά από σειρά ετών σε λειτουργική κερδοφορία. Όπως επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού «είμαστε προσηλωμένοι στην στρατηγική μας για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάνοντας το πρώτο σημαντικό βήμα στην ιστορία μας με την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I, ενώ αναμένουμε τις εξελίξεις αναφορικά με τον νέο “Ηρακλή” προκειμένου να προχωρήσουμε στην οριστική εξυγίανση της Τράπεζας».

Βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαίσιο του νέου μηχανισμού αναμένεται να είναι αυστηρότερο σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα, γεγονός που προκαλεί δεύτερες σκέψεις ως προς την επιλογή πώλησης ή τιτλοποίησης των NPEs.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των αξιωματούχων των Βρυξελλών συνεχίζεται, ωστόσο πηγές με γνώση της διαδικασίας επιμένουν ότι οι κανόνες του νέου «Ηρακλή» θα είναι αυστηρότεροι και ο επιμερισμός του ρίσκου μεταξύ δημοσίου και τραπεζών θα είναι ισοδύναμος. Εξέλιξη που, αν επαληθευτεί, ενδεχομένως να αλλάξει άρδην τη στρατηγική τιτλοποιήσεων των δύο τραπεζών.

Πράσινο φως από την ΕΚΤ

Χθες πάντως έπειτα από τη θετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία δόθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023, και βάσει των αυστηρών κριτηρίων της ελληνικής και της ενωσιακής νομοθεσίας, ολοκλήρωσε και η ΕΚΤ την αξιολόγηση των νέων μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας, βασιζόμενη σε πέντε αυστηρά κριτήρια αναγνωρίζοντας:

  • Την καλή επενδυτική τους φήμη
  • Την εμπειρία, τη γνώση και τις δεξιότητες της επενδυτικής ομάδας
  • Την υγιή και ισχυρή οικονομική τους βάση
  • Τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας (prudential requirements)
  • Την πλήρη συμμόρφωσή τους με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία σχετικά µε την πρόληψη της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες (“no suspicion of money laundering”).

Έτσι, έπειτα από αυστηρή αξιολόγηση, η ΕΚΤ ενέκρινε την καταλληλότητα των μετόχων. Και μάλιστα αναγνώρισε αυτό που έχει δηλώσει πολλές φορές η μετοχική ομάδα της Thrivest Holdings: Ότι το κίνητρο της εισόδου της στην Παγκρήτια Τράπεζα, στην οποία κατέχει το 44% του μετοχικού κεφαλαίου, δεν είναι άλλο παρά «η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου μέσα από επενδύσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα