Τράπεζες: Αποταμιευτικές λύσεις για όλα τα “πορτοφόλια”

Τράπεζες: Αποταμιευτικές λύσεις για όλα τα “πορτοφόλια”
Εθνική Τράπεζα EUROKINISSI

Που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο τα νέα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων στις 4 τράπεζες. Η διαφορετική στρατηγική ανά τράπεζα και η συνάρτηση διάρκειας – απόδοσης. Ιδιαιτέρως ελκυστικά τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια.

Την ώρα που οι καταθέτες κάνουν λόγο για αυξήσεις επιτοκίων «με το σταγονόμετρο» ο ανταγωνισμός τις τελευταίες εβδομάδες των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων για την προέλκυση κεφαλαίων μαίνεται και μάλιστα με αμείωτη ένταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου κάθε εβδομάδα τα πιστωτικά ιδρύματα, σε συνεργασία και με τις θυγατρικές τους στον τομέα του asset management, λανσάρουν προγράμματα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κάθε πορτοφολιού, μεγάλου ή μικρού.

Μάλιστα τραπεζική πηγή επισημαίνει ότι με δεδομένο ότι το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, η προσφορά νέων λύσεων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, προς όφελος των αποταμιευτών.

Διαφορετική στρατηγική

Κύριο χαρακτηριστικό της εν εξελίξει στρατηγικής των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών είναι η συνάρτηση της απόδοσης με την διάρκεια της δέσμευσης και φυσικά του ποσού της κατάθεσης.

Οι βασικές επιλογές που προσφέρουν πλέον οι τράπεζες αφορούν σε προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας, π.χ. 3μηνης ή 6μηνης με χαμηλές αποδόσεις. Ωστόσο τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν ότι οι καταθέτες μπορούν να «κλειδώσουν» αποδόσεις έως και 2% υπό την προϋπόθεση όμως να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για διάστημα έως και 2 χρόνια. Σε ότι αφορά στο ποσό της κατάθεσης, τα παραπάνω επιτόκια προσφέρονται από τα 10.000 ευρώ και φθάνουν, ανάλογα με την τράπεζα, από 100.000 ή 300.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορετική πολιτική που έχει υιοθετήσει η κάθε τράπεζα. Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα προσφέρει ψηλή οριζόντια απόδοση ακόμη και για χαμηλά ποσά, χωρίς όμως να πριμοδοτούνται με αυξημένα επιτόκια τα υψηλότερα ποσά.

Ανάλογη πολιτική έχει το πρόγραμμα της Eurobank που διατίθεται έως και τις 17 Μαρτίου, ενώ άλλες τράπεζες όπως π.χ. η Alpha προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια που φθάνουν έως και το 3% για μεγάλα ποσά από 300.000 ευρώ και άνω και δέσμευση έως και 24 μήνες.

Η Τράπεζα Πειραιώς «πριμοδοτεί» με επιτόκιο έως και 1,5% τις καταθέσεις από 100.000-250.000 ευρώ 12μηνης διάρκειας, ενώ για ποσά άνω των 250.000 ευρώ η απόδοση φθάνει έως και 2%.

Alpha Bank

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Alpha Πρόοδος Plus αφορά προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 και 24 μηνών, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 30.000 ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταθέτη να «κλειδώσει» ελκυστικές αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά κάθε τρίμηνο, φθάνοντας έως και 3%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης.

Έτσι, το Alpha Πρόοδος Plus 12 μηνών δίνει μεσοσταθμική απόδοση 1,25% για ποσά έως 100.000 ευρώ, 1,5% για ποσά από 100.001 έως 300.000 ευρώ και 1,75% για ποσά άνω των 300.000 ευρώ, ενώ το Alpha Πρόοδος Plus 24 μηνών έχει μεσοσταθμική απόδοση 1,50%, 1,75% και 2%, αντιστοίχως, για ανάλογη κλίμακα καταθέσεων.

Τράπεζα Πειραιώς

Αντιστοίχως, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τον αποταμιευτικό λογαριασμό «Μπορώ» με επιτόκιο 1%, ανεξαρτήτως υπολοίπου, για επιβράβευση της τακτικής αποταμίευσης, καθώς και την προθεσμιακή κατάθεση «Στα μέτρα σου» που προσφέρει σταθερό επιτόκιο έως και 2% στο 12μηνο, για όλη τη διάρκεια, αναλόγως του ύψους της προθεσμιακής κατάθεσης.

Από τις 21 Φεβρουαρίου η τράπεζα θα διαθέσει επίσης την κλιμακούμενη προθεσμιακή κατάθεση «Αυξάνω», που προσφέρει με καταβολή τόκων ανά τρίμηνο και επιτόκιο έως και 2,75%, αναλόγως του ποσού κατάθεσης, για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση, με ανά τρίμηνο κλιμακούμενο επιτόκιο. Για παράδειγμα, εάν βάσει του ποσού κατάθεσης το καταληκτικό ανώτερο επιτόκιο είναι 2,75%, τότε τα ενδιάμεσα επιτόκια θα είναι 0,75%, 1,40%, 2,30% και 2,75% για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντιστοίχως.

Eurobank

Τα 10.000 ευρώ προϋποθέτουν ως ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα νέα προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων της Eurobank με δυνατότητα εγγραφής έως τις 17 Μαρτίου, προσφέροντας κλιμακούμενα επιτόκια 1% και 2%, στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση (μεσοσταθμική απόδοση 1,5%), και 1%, 1,5%, 2% και μεσοσταθμική ετησιοποιημένη απόδοση 1,75% για 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 12 μηνών, με επιτόκιο 1,7% για ποσά από 200.000 ευρώ και άνω, 1,5% για ποσά από 20.000 μέχρι 200.000 ευρώ, και 1% για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ. Ελάχιστο ποσό κατάθεσης 10.000 ευρώ προϋποθέτει η προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 15 μηνών, με αυξητικά κλιμακούμενο επιτόκιο ανά τρίμηνο που φθάνει το τελευταίο 3μηνο έως 3% (ετησιοποιημένο), και μεσοσταθμική απόδοση 2%, ενώ η προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 18 μηνών δίνει επιτόκιο από 1,5% έως 2,3% για ποσά από 20.000-200.000 ευρώ.

Επενδύσεις σε ομόλογα

Ιδιαίτερα δημοφιλή προγράμματα αυτήν την περίοδο είναι τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που διανέμουν ετησίως μέρισμα, υπό προϋποθέσεις. Οι καθαρές εισροές που καταγράφονται καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Για παράδειγμα:

  • Στο EUROBANK DIS GF TARGET MATURITY III, που θα διατίθεται έως και τις 17/3 από τη Eurobank, τα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει από τις 25/1 διαμορφώνονται στα 161 εκατ. ευρώ
  • Στο Α/Κ ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙΙ 5ετές – Ομολογιακό, που θα διατίθεται έως τις 17/3 από την Εθνική Τράπεζα, προσεγγίζουν μέσα σε μόλις 5 εργάσιμες ημέρες τα 1,6 εκατ. ευρώ
  • Στο Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από την Τράπεζα Πειραιώς έως τις 28/2, έχουν ανέλθει από τις 6/2 σε 278 εκατ. ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι τράπεζες που διαθέτουν αυτού του είδους τα προγράμματα εκτιμούν ότι το 2023 το ποσοστό επιστροφής κεφαλαίου θα ανέλθει σε τουλάχιστον 3%. Κι αυτό για ποσά που μπορεί να ξεκινούν από μόλις 1.000 ευρώ.

Τα προϊόντα της κατηγορίας συστήνονται αυτήν την περίοδο λόγω της αύξηση που έχει καταγραφεί στις αποδόσεις των ομολόγων, κρατικών και εταιρικών.

Το ρίσκο τους σχετίζεται με τη φερεγγυότητα των εκδοτών τους. Στο σενάριο λοιπόν που δεν υπάρξουν πολλαπλές πτωχεύσεις τα επόμενα χρόνια το συνολικό κέρδος μπορεί να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, εάν επαληθευτεί η πρόβλεψη ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2024, δημιουργείται η προοπτική επίτευξης κεφαλαιακών κερδών, που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και σε διψήφια επίπεδα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα