Τράπεζες: “Ασθμαίνει” η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων

Τράπεζες: “Ασθμαίνει” η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων
Κτίριο τράπεζας (φωτογραφία αρχείου) iStock

Καμπανάκι από τον Οίκο Fitch για τις ελληνικές τράπεζες καθώς τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα φέτος θα μειωθούν στο 5,5-6% έναντι προβλέψεων για 5%. Στο πλαίσιο αυτό ο οίκος έχει αυξήσει τις προβλέψεις του για τις χρεώσεις για επισφαλή δάνεια.

Μικρή επιβράδυνση, καταγράφει σύμφωνα με τους αναλυτές του Οίκου Fitch, η τάση μείωσης των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών για το 2023, κρούοντας την ίδια στιγμή τον κώδωνα του κινδύνου για το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, εξαιτίας του επίμονου πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων.

Ειδικά στην Ελλάδα, ο οίκος εκτιμά μεν ότι οι τράπεζες παραμένουν στο μονοπάτι της μείωσης των κόκκινων δανείων, όμως πλέον εκτιμά ότι ο σχετικός δείκτης θα κλείσει το έτος στο 5,5-6%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 5%.

Την ίδια στιγμή η Fitch εκτιμά ότι τα κόκκινα δάνεια θα αρχίσουν να αυξάνονται στη Νότια Ευρώπη, αν και σημειώνει ότι οι αυξήσεις στα ποσοστά της ανεργίας έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής περιορισμένες, με την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου να είναι σε γενικές γραμμές καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, σε μία εξέλιξη που στηρίζει τις δυναμικές της ποιότητας ενεργητικού.

Στο πλαίσιο αυτό, για την Ελλάδα, ο οίκος έχει αυξήσει τις προβλέψεις του για τις χρεώσεις για επισφαλή δάνεια στις 80-90 μονάδες βάσης, σε σχέση με την τις 60 μονάδες βάσης που προέβλεπε προηγουμένως. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνουν κάποιες πωλήσεις προβληματικών assets και αναμένεται να εκμεταλλευτούν την υψηλότερη κερδοφορία για να αυξήσουν τα επίπεδα κάλυψης των επισφαλών δανείων.

Το 2025 η σύγκλιση με την Ευρώπη

Από την πλευρά τους οι Έλληνες τραπεζίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία περνάει μέσα από την δραστική μείωση των «κόκκινων δανείων». Ωστόσο παραδέχονται ότι οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες έχουν μεν επιτύχει μονοψήφιους δείκτες, ωστόσο η πλήρης σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναμένεται μέχρι το 2025.

Άλλωστε και οι τέσσερις επικεφαλής των συστιμικών τραπεζών αναφέρθηκαν ιδιαίτερα, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2023, στην μεγάλη μείωση που έχουν σημειώσει μέχρι σήμερα τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, επεσήμαναν ότι προς το παρόν νέο κύμα δεν φαίνεται στο ορίζοντα και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι οι στόχοι για την περαιτέρω μείωση θα επιτευχθούν άμεσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ στην οποία αναφέρθηκε ότι οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο για την τριετία 2023 – 2025 την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων τους κατά 3,1 δισ. ευρώ ή 32% (από 9,680 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 σε 6,549 δισ. στο τέλος του 2025) με αποτέλεσμα, ο σχετικός δείκτης να διαμορφωθεί στο 4% το 2025 από 7% το 2022 και να συγκλίνει περαιτέρω προς το μέσο όρο των τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Καμπανάκι από την ΤτΕ

Αυστηρή στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες στο ζήτημα των κόκκινων δανείων τηρεί παραδοσιακά και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρ’ όλη την συνεχιζόμενη βελτίωση των δανειακών χαρτοφυλακίων, επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι η περαιτέρω εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση, καθώς το απόθεμα των υφιστάμενων ΜΕΔ, αν και έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Συνεπώς, απαιτείται η συνέχιση των ενεργειών προς την κατεύθυνση οριστικής απαλλαγής του τραπεζικού τομέα από το απόθεμα ΜΕΔ, ώστε να ενδυναμωθεί περαιτέρω και να μπορέσει απρόσκοπτα να επιτελέσει τη διαμεσολαβητική λειτουργία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας

Η στοχοθεσία των τραπεζών αναμένεται να υλοποιηθεί κυρίως μέσω των αποπληρωμών δανείων (1,9 δισ. ευρώ) και των διαγραφών (1,7 δισ. ευρώ) και δευτερευόντως με πωλήσεις (0,7 δισ. ευρώ) και οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (0,5 δισ. ευρώ). Η καθαρή ροή ΜΕΔ αναμένεται να παραμένει θετική κατά 2,1 δισ. ευρώ (οι στόχοι εκτιμούν ότι οι νέες εισροές ΜΕΔ θα ανέλθουν σε 7,210 δισ. ευρώ και οι εκροές σε 5,141 δισ.) καθώς οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις βραχυπρόθεσμα στη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Συμπερασματικά πάντως, η ΤτΕ επισημαίνει, σε ένα βασικό σενάριο και μετά από μία δεκαετία από τότε που τα ΜΕΔ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο (Μάρτιος 2016), οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες θα έχουν διευθετήσει επιτυχώς το πρόβλημα των ΜΕΔ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα