Τράπεζες: Δάνεια 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις με επιτόκιο 0,35% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Το επιτόκιο των δανείων του ΤΑΑ θα ανέρχεται σε 0,35% και θα είναι ίδιο για όλες τις εταιρείες που θα εγκριθεί η χρηματοδότηση των επενδύσεών τους. Το κόστος, οι δικαιούχοι και η διαδικασία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων.
- 02 Φεβρουαρίου 2022 06:20
Λεπτομέρειες απομένουν πλέον για την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, το ύψος το οποίου μόνο για το 2022 εκτιμάται στα 2 δις. ευρώ.
Χθες με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ορίστηκε το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων, στο πλαίσιο του ΤΑΑ «Ελλάδα 2.0», σταθερό, σε ποσοστό 0,35%. Ο συγκεκριμένος όρος, σε σχέση με το ύψος του επιτοκίου, ισχύει για όσες δανειακές συμβάσεις συναφθούν μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και των δικαιούχων επενδυτών. Διευκρινίζεται πως το επιτόκιο δύναται, κατά περίπτωση, να είναι υψηλότερο.
Το κόστος
Σημειώνεται ότι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται τα δάνεια του ΤΑΑ θα ανέρχεται σε 0,35% και θα είναι ίδιο για όλες τις εταιρείες που θα πάρουν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους. Στον αντίποδα, το επιτόκιο της χρηματοδότησης από την τράπεζα θα διαμορφώνεται ελεύθερα με όρους αγοράς. Στην περίπτωση ωστόσο που το νομικό πρόσωπο έχει υπερβεί το ανώτατο όριο των κρατικών ενισχύσεων, θα δίνεται μεν το δάνειο του ΤΑΑ, αν η πρόταση γίνει δεκτή, αλλά θα έχει υψηλότερο κόστος.
Συγκεκριμένα, θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης και το ύψος των εξασφαλίσεων που παρέχει. Με βάση αυτά τα δύο κριτήρια θα διαμορφώνεται το περιθώριο (spread) που θα προστίθεται σε επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (τον περασμένο μήνα -0,49), για να προκύψει το τελικό επιτόκιο. Αυτό θα κυμαίνεται από 0,60% και μπορεί να φτάνει έως και το 10%.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ξεπεράσει το πλαφόν στις ενισχύσεις από το κράτος, θα καταλήξουν κατά πάσα πιθανότητα στις τράπεζες, για την απευθείας χρηματοδότηση της επένδυσής τους. Κι αυτό διότι η ένταξη στο ΤΑΑ σε αυτή την περίπτωση δεν έχει νόημα, μιας και δεν θα έχουν να κερδίσουν κάτι από πλευράς επιτοκίου, ενώ θα επιβαρυνθούν και με γραφειοκρατικές διαδικασίες.
2 δις δάνεια το 2022
Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς υπογράφηκαν και οι επιχειρησιακές συμβάσεις μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εδώ και μήνες τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει επαφές με υποψήφιους επενδυτές και υπάρχει ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.
«Μετά και ορισμό του επιτοκίου, τονίζουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο news247.gr ξεκινούν τις επόμενες μέρες και οι σχετικές διαδικασίες για τα δάνεια του «Ελλάδα 2.0», με τις τράπεζες να απευθύνουν την πρόσκληση προς τους επενδυτές για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων προς χρηματοδότηση».
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν πρόσφατα προς την κυβέρνηση οι διοικήσεις των τραπεζών, σε ένα συντηρητικό σενάριο θα μπορούσαν να ενταχθούν το 2022 στην ευρωπαϊκή δράση έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6-2 δισ. ευρώ, 400-500 εκατ. ευρώ από κάθε συστημικό όμιλο. Αυτά θα χρηματοδοτηθούν κατά 30%-50% από το ΤΑΑ, κατά τουλάχιστον 20% από τον επενδυτή και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό.
Αφού υποβληθούν τα επενδυτικά σχέδια στον νέο αναπτυξιακό νόμο – ψηφίζεται από μέρα σε μέρα από την Βουλή – οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν την τελική έγκριση, εφόσον ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου πρόκειται να λάβει δάνειο από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την υλοποίηση του. Στις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση υπαγωγής θα πρέπει να συνοδεύεται επίσης από εκτίμηση από θα κάνει η τράπεζα για τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου και για το εύλογο κόστος του.
Η διαδικασία και οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με την σχετική προετοιμασία για το νέο δανειοδοτικό σχήμα, οι πρώτες εντάξεις δεν αναμένονται πριν το Απρίλιο. Κι αυτό διότι η εφαρμογή του προϋποθέτει τη λειτουργία μιας online πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Στην σχετική πλατφόρμα θα ανεβαίνουν ακόμη όλα τα στοιχεία που θα αφορούν τα προς χρηματοδότηση business plans. Η ολοκλήρωσή της, κατά τον ίδιο, τοποθετείται χρονικά στο τέλος του α΄ τριμήνου. Ως εκ τούτου, τα πρώτα αιτήματα θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τις αρχές του β΄ τριμήνου.
Μέχρι τότε όμως οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τον χρόνο καθώς όπως προαναφέρθηκε έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με τους πελάτες τους ώστε όλα να είναι έτοιμα όταν ανοίξει η πλατφόρμα.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει πόρους ύψους 12,7 δισ. ευρώ για την παροχή χρηματοδοτήσεων μέσω του ΤΑΑ στην πραγματική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την τραπεζική μόχλευση και τους ιδίους πόρους των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, οι επενδύσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ.
Για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκταμίευση των κεφαλαίων, θα πρέπει να τηρηθεί η ακόλουθη διαδικασία:
- Ατύπως ο επενδυτής απευθύνεται στην τράπεζα για να εξεταστεί εάν είναι δικαιούχος, με βάση το έργο που θέλει να υλοποιήσει, και να αξιολογηθεί η πιστοληπτική του ικανότητα. Μπορεί σε αυτό το στάδιο να δοθεί προέγκριση για το τραπεζικό δάνειο που απαιτείται.
- Υποβάλλει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
- Πιστοποιημένος ανεξάρτητος ελεγκτής αξιολογεί το επενδυτικό σχέδιο.
- Εφόσον η επιχείρηση περάσει από αυτόν τον έλεγχο, επιστρέφει στην τράπεζα για να υπογράψει την τελική σύμβαση του δανείου και να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση της επένδυσης.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει τη θέσπιση καθεστώτων χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία δύνανται να υπάγονται στις παρακάτω κατηγορίες:
- Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων,
- Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων,
- Νέο Επιχειρείν,
- Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης,
- Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία,
- Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια,
- Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα,
- Επιχειρηματική εξωστρέφεια,
- Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων,
- Εναλλακτικές μορφές τουρισμού,
- Μεγάλες επενδύσεις,
- Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας,
- Επιχειρηματικότητα 360ο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις