Τράπεζες: Δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών, θα διοχετευτούν 500 εκατ. ευρώ, ως εγγύηση, στο ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο InvestEU, προκειμένου οι τράπεζες να χορηγήσουν από τις αρχές του 2023 δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ.
- 21 Ιουνίου 2022 06:25
Εγγυοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων, κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιουνίου.
Ειδικότερα όσον αφορά στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα δεσμεύει 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν το εθνικό σκέλος του InvestEU για επενδύσεις στη χώρα.
«Για τον σκοπό αυτόν βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ώστε εντός Ιουλίου να προχωρήσει η έγκριση του σχετικού προγράμματος», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
Όπως εξήγησε, επί της ουσίας τα 500 εκατ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0» που θα διοχετευτούν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, θα λειτουργήσουν ως εγγύηση, προκειμένου οι συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα, ελληνικές εμπορικές τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2023.
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του προγράμματος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα έχουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και χαμηλότερη απαίτηση εξασφαλίσεων. Αξίζει να επισημανθεί πως για πρώτη φορά ενεργοποιείται το εθνικό σκέλος του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος, με αποκλειστική στόχευση τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα του InvestEU ενεργοποιείται παράλληλα με το ευρύ δανειοδοτικό πρόγραμμα των 11,7 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με απώτερο σκοπό την κάλυψη του σημαντικού επενδυτικού και χρηματοδοτικού κενού σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.
Προστασία από την άνοδο των επιτοκίων
Τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» θα είναι πολύτιμο εργαλείο χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις στον επικείμενο ανοδικό κύκλο των επιτοκίων από τον ερχόμενο μήνα, όταν η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο αναφοράς του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) με το οποίο χορηγούνται τα δάνεια του «Ελλάδα 2.0», αν και δεν σχετίζεται με το επιτόκιο Euribor, πρόκειται να αυξηθεί επίσης το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα ωστόσο με τραπεζικές πηγές, από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Τραπεζών, η αύξηση θα γίνει σε δύο δόσεις: από το 0,35% σήμερα, το επιτόκιο αναφοράς θα αυξηθεί στο 0,6% και κατόπιν στο 1,1%.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι παρά την αναμενόμενη αύξηση του επιτοκίου ΤΑΑ, είναι ευκαιρία για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις να «κλειδώσουν» ένα σταθερό και χαμηλό επιτόκιο για τα επόμενα 10 – 12 χρόνια. Και μάλιστα, χρηματοδοτώντας όχι μόνο επενδυτικά σχέδια, αλλά και ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, ΦΠΑ κ.ά., δεδομένου ότι η επιλεξιμότητα για τη δανειοδότηση από το ΤΑΑ, κατά κανόνα, είναι ευρύτερη από αυτήν του Αναπτυξιακού Νόμου. Έτσι, είναι σημαντικό για όλες οι επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ να αξιοποιήσουν, το ταχύτερο, αυτό το εργαλείο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις