Τράπεζες: Δάνεια σε περισσότερες επιχειρήσεις
Η όξυνση του ανταγωνισμού στην προσπάθεια αύξησης των μεριδίων σε μια ήδη μικρή πίτα οδηγεί τις τράπεζες σε κινήσεις αύξησης του αριθμού των bankable επιχειρήσεων. Οι προϋποθέσεις και ο ρόλος της ΕΑΤ.
- 23 Αυγούστου 2022 06:46
Αυξημένη διάθεση αλλά και στοχευμένες κινήσεις ώστε να αυξηθεί επιτέλους ο αριθμός των επιχειρήσεων που πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, δείχνουν πλέον τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, εκτιμώντας ότι η επιστροφή στην σταθερή κερδοφορία προϋποθέτει αύξηση όχι μόνο των εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των επιχειρήσεων – πελατών.
Ο κώδωνας του κινδύνου για τις τράπεζες από το μέγεθος του προβλήματος ήχησε με την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, όπου επιβεβαιώθηκε η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών στην προσπάθεια τους να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους σε μια ήδη μικρή πίτα. Τραπεζικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι το μέγεθος του προβλήματος αναδεικνύεται από τη συγκράτηση που καταγράφεται στα επιτόκια των χορηγήσεων και στη ταυτόχρονη μείωση του περιθωρίου στα επιχειρηματικά δάνεια και μάλιστα σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων.
Το πρώτο βήμα από την ΕΑΤ
Ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα αποκτήσει πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση αποτελεί – με την αρωγή και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης – η δημιουργία της νέας πλατφόρμας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία στην αρχή για λειτουργήσει πιλοτικά και στην οποία θα μπορούν όλες οι επιχειρήσεις από οποιοδήποτε σημείο της χώρας να υποβάλουν τον φάκελο και τις αιτήσεις για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Στη συνέχεια και αφού γίνει ο πρώτος έλεγχος επιλεξιμότητας βάσει βασικών κριτηρίων από την ίδια την πλατφόρμα, η αίτηση θα είναι ορατή να δέχεται προτάσεις χρηματοδότησης από όλο το τραπεζικό σύστημα. Πρακτικά θα ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία που ισχύει σήμερα όπου η εταιρεία καταθέτει στοιχεία και αίτηση στην τράπεζα και εφόσον κριθεί επιλέξιμη τότε η αίτηση προωθείται στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Με τον νέο αυτό τρόπο η Πολιτεία θα εντοπίσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που απορρίπτονται από το τραπεζικό σύστημα και τις αιτίες απόρριψης, ενώ η αίτηση μιας επιχείρησης που θα είναι σε κοινή θέα προς όλο το τραπεζικό σύστημα θα βοηθήσει τον ανταγωνισμό και τον εντοπισμό νέων αξιόχρεων επιχειρήσεων.
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
Παράλληλα η ΕΑΤ φιλοδοξώντας να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που αφορά μικρομεσαίες και κυρίως μικρές, επιχειρήσεις θα θέσει άμεσα στη διάθεση των επιχειρήσεων δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με συνολική κεφαλαιακή δύναμη πυρός 3 δις. ευρώ.
Η ΕΑΤ έχει μέχρι σήμερα εξασφαλίσει εκταμιεύσεις προς την πραγματική οικονομία, της τάξεως των 8,6 δις, ευρώ, από συνολικό ύψος διαθέσιμων πόρων μέσω προγραμμάτων της, ύψους 9 δις. ευρώ και στόχος είναι, το συνολικό ποσό να φτάσει τα 11 δις. ευρώ.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης περιλαμβάνει αρχικά την δυνατότητα χρηματοδότησης επιπλέον 2 δις. ευρώ μέσα από νέα προγράμματα που θα ανακοινωθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), κυρίως προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, ενώ, άλλο 1 δις. ευρώ προγραμματίζεται για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη την προσεχή διετία – τριετία.
Στόχος της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΕΑΤ κας Αθηνάς Χατζηπέτρου είναι η όσο το δυνατόν μέγιστη απορρόφηση των πόρων και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν θα μπορούσαν για μια σειρά από λόγους να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Οι προϋποθέσεις
Ωστόσο, από τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία από τράπεζες, Τειρεσία, ΑΑΔΕ, Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι ο αριθμός των αξιόχρεων επιχειρήσεων είναι ήδη μικρός και αυτός υπολογίζεται σε περίπου 50.000 ή στην καλύτερη περίπτωση σε 100.000. Ακόμα και οι λόγοι είναι γνωστοί.
Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος για να αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα στην Ελλάδα θα πρέπει:
Πρώτον, να υπάρξει αποτελεσματική εξυγίανση των βιώσιμων, με αποτελεσματικότερη διαχείριση του ενεχύρου (εξασφαλίσεων), κάνοντας χρήση και του εργαλείου της αναχρηματοδότησης για βιώσιμες ρυθμίσεις, όπως έχει θίξει ο διοικητής της ΤτΕ αρκετές φορές σε ομιλίες του, ακόμα και στην ένωση των εταιρειών διαχείρισης, αλλά και στις εκθέσεις του.
Δεύτερον, μη βιώσιμες επιχειρήσεις κάτω από όλες τις εναλλακτικές υποθέσεις για τα μελλοντικά έσοδα και δαπάνες τους πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, με το πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής να δραστηριοποιείται όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Τρίτον, να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στους ισολογισμούς τους.
Τέταρτον, να υπάρξουν εργαλεία ώστε να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις που η τραπεζική αγορά έχει αποτύχει μέχρι σήμερα να αυξήσει τις αξιόχρεες επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις