Τράπεζες: Εμμένουν στα χαμηλά επιτόκια για τις καταθέσεις

Τράπεζες: Εμμένουν στα χαμηλά επιτόκια  για τις καταθέσεις
Τράπεζα istock

Οι τραπεζίτες ενημέρωσαν στις αρχές της εβδομάδας τους αναλυτές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις. Οι λόγοι της συγκεκριμένης στρατηγικής και οι ενναλακτικές επιλογές για τους καταθέτες.

Στο «ψυγείο» έβαλαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών τις όποιες προσδοκίες της αγοράς για πιθανές αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων τους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια να κλείσει η «ψαλίδα» στο περιθώριο (spread) με τα επιτόκια χορηγήσεων.

Αναλυτές που συμμετείχαν στις τηλεδιασκέψεις των τραπεζικών διοικήσεων στις αρχές της εβδομάδας, με αφορμή την δημοσίευση των εξαιρετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2023, διαπίστωσαν πως παρά την ξέφρενη μέχρι σήμερα πορεία του βασικού επιτοκίου του Ευρώ και φυσικά του Euribor (όλες οι εκτιμήσεις καταλήγουν ότι δεν έχουμε δει ακόμη το ταβάνι) οι τραπεζίτες δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσουν σε αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Μάλιστα ερωτηθέντες από τους αναλυτές όλοι απάντησαν ότι ο βαθμός προσαρμογής των επιτοκίων καταθέσεων τα επόμενα τρίμηνα στις μεταβολές των διατραπεζικών δεικτών euribor, θα παραμείνει χαμηλός.

Προφανώς μετά τον κ. Σταϊκούρα, ούτε ο κ. Χατζηδάκης φαίνεται να έχει τα κατάλληλα όπλα να πιέσει τις τράπεζες ώστε να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων.

Μόνη αντίδραση των τραπεζών στις συνεχείς κυβερνητικές πιέσεις είναι η διάθεση πλήθους επενδυτικών προϊόντων με μηδενικό ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να προσφέρουν σημαντικά υψηλότερο κέρδος σε σύγκριση με τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Η απάντηση των τραπεζών

Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος κληθέν να σχολιάσει την αμετακίνητη στάση των τραπεζών στο ζήτημα των επιτοκίων καταθέσεων αντιπαραβάλλει μια σειρά από επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με την ανάγκη διατήρησης υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και λογικών επιτοκίων στις χορηγήσεις για να μείνει ζωντανή η αγορά.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, κατά την οποία συμφωνήθηκε η διενέργεια ενημερωτικών καμπανιών για τις εναλλακτικές μορφές αποταμίευσης.

«Στόχος των τραπεζών με αυτήν τη στρατηγική», τονίζει η ίδια πηγή, «αποτελεί η εξοικονόμηση πόρων που θα επιτρέψει τη διατήρηση των επιτοκίων στις χορηγήσεις σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, στο τρέχον περιβάλλον αυστηρής νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη παγώσει τις δόσεις στο σύνολο των εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων, ενώ παράλληλα επιδοτούν στα ευάλωτα νοικοκυριά το 50% της επιβάρυνσης από την αύξηση των δεικτών euribor.

Ταυτόχρονα, έχουν περιορίσει τις αναπροσαρμογές στο κόστος των νέων χρηματοδοτήσεων, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τα σταθερά επιτόκια στη στεγαστική πίστη, τα οποία παραμένουν τους τελευταίους μήνες αμετάβλητα. Από την άλλη στα κυμαινόμενα έχουν μειωθεί τα spreads.

«Με τον τρόπο αυτό από τη μία πλευρά στηρίζουν τους πελάτες τους που έχουν δανειοδοτηθεί στο παρελθόν και από την άλλη διατηρούν σε όσο το δυνατόν πιο ελκυστικά επίπεδα γίνεται, τα επιτόκια στις νέες χορηγήσεις» καταλήγει ο έμπειρος τραπεζίτης.

Μέσω αυτής της πολιτικής στοχεύουν να κρατήσουν ζωντανή την αγορά των δανείων, ειδικά στη λιανική τραπεζική που συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις στις εκταμιεύσεις.

Τα επιτόκια σήμερα

Το κόστος των παραπάνω κινήσεων αντισταθμίζεται από τη συγκράτηση των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούνιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για φυσικά πρόσωπα διαμορφώθηκε στα προϊόντα διάρκειας έως και 1 έτους στο 1,42%, ενώ για μεγαλύτερες περιόδους έφτασε το 1,75%.

Σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο το πρώτο έχει αυξηθεί κατά 38 μονάδες βάσης και το δεύτερο έχει μειωθεί κατά 16 μονάδες βάσης.

Ωστόσο τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διευρύνει τις επιλογές των καταθετών, καθώς στο τρέχον νομισματικό περιβάλλον είναι δυνατή η δημιουργία ελκυστικών αποταμιευτικών προγραμμάτων.

Πρόκειται για τα εξής:

1. Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου

Προσφέρουν 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο και σε ορισμένες περιπτώσεις εξασφαλίζουν για τον επενδυτή μία ελάχιστη απόδοση. Για παράδειγμα αυτήν την περίοδο διατίθενται προγράμματα με επιτόκιο που φτάνει ως το 3,5% ανάλογα με την πορεία της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου ή με απόδοση ίση με το 50% της ανόδου ενός ευρωπαϊκού μετοχικού δείκτη.

2. Ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια με μέρισμα

Πρόκειται για προϊόντα που συστήνονται σε όσους έχουν επενδυτικό ορίζοντα τουλάχιστον 3 ετών, αν και πλέον διατίθενται προγράμματα με μικρότερη διάρκεια (18 μήνες).

3. Αμοιβαία κεφάλαια με εγγύηση στο αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης

Προσομοιάζουν με τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, καθώς παρέχουν πλήρη προστασία στο αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης, παρ΄ ότι η απόδοσή τους είναι συνδεδεμένη με μετοχικούς ή ομολογιακούς τίτλους.

4. Καλάθια αμοιβαίων κεφαλαίων

Απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να κάνουν τακτική αποταμίευση, που μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 50 ευρώ το μήνα.

5. Συνδυασμός αμοιβαίων κεφαλαίων με προθεσμιακές καταθέσεις

Ο λόγος γίνεται για καλάθια που συνδυάζουν την τοποθέτηση σε προθεσμιακές καταθέσεις με έως και διπλάσια επιτόκια από τις συμβατικές και σε αμοιβαία κεφάλαια.

6. Αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς

Είναι τα πλέον ασφαλή αμοιβαία κεφάλαια, καθώς επενδύουν αποκλειστικά σε προθεσμιακές καταθέσεις και σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα