Τράπεζες: Εν αναμονή της απόφασης του SSM για την πρόταση στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών

Τράπεζες: Εν αναμονή της απόφασης του SSM για την πρόταση στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών
istockphoto

Νέα συνάντηση την Τετάρτη των διοικήσεων των Τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Η πρόταση – επιδότηση, το κόστος και τα κριτήρια.

Τα σχόλια του SSM επί της πρότασης που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα για την στήριξη των δανειοληπτών από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, αναμένουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την στρατηγική τους ενόψει της νέας συνάντησης που θα έχουν με τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Το αιτιολογικό της πρότασης στήριξης που παρατίθεται στον επόπτη αναφέρει ότι το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και υπαγορεύεται από σωρευτικές έκτακτες καταστάσεις (αύξηση επιτοκίων, πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος) που περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και τελικώς μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο της επιδότησης θα συμβάλει προληπτικά στην αποτροπή της επιδείνωσης του ενεργητικού των τραπεζών με δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι το μέτρο περιορίζεται αποκλειστικά στους ευάλωτους οφειλέτες που επιπλέον είναι και ενήμεροι. Έτσι, το προτεινόμενο πρόγραμμα επιδότησης δεν είναι άλλη μία «Γέφυρα», το κόστος της οποίας ανέλαβε το Δημόσιο και επιπλέον κάλυπτε ακόμα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η πρόταση – επιδότηση

Όπως έχει γράψει το news247.gr η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την εκ μέρους τους επιδότηση, κατά το 50%, του ποσού της αύξησης που προκύπτει στη μηνιαία δόση των δανείων από την αύξηση των επιτοκίων, αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2022 έως και τα τέλη του 2023 καθώς και τριετή επέκταση των δόσεων.

Η επιδότηση θα γίνει μέσω ενός κοινού ταμείου με τη μορφή «κουμπαρά», που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και στον οποίο θα συνεισφέρουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με στόχο την κάλυψη όσων νοικοκυριών πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος προκειμένου κάποιος να χαρακτηριστεί ευάλωτος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση θα αφορά στο διάστημα από την εκκίνηση των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ (Ιούλιος 2022), αλλά θα εφαρμόζεται και στα νέα δάνεια που θα δώσουν οι τράπεζες.

Αναλυτικότερα η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την επιδότηση των ενήμερων δανειοληπτών, δηλαδή όσων δεν έχουν καθυστερήσει τη δόση του δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, είτε τα δάνεια οφείλονται στις τράπεζες –συστημικές και μη– είτε οφείλονται στα funds. Η δυνατότητα αυτή προτάθηκε από τις τράπεζες προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των συνεπών δανειοληπτών και να μη δημιουργηθούν ωφελούμενοι δύο ταχυτήτων.

Ο μηχανισμός για την έναρξη καταβολής της επιδότησης θα «πατήσει» στην πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα», που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι δανειολήπτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι, θα μπαίνουν στην πλατφόρμα που θα ανοίξει για αυτόν τον σκοπό και θα κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό. Η δόση όμως που θα πληρώνουν στην τράπεζα θα είναι αυτή που προκύπτει με βάση τη δανειακή τους σύμβαση και δεν θα είναι μειωμένη. Αρα θα πρόκειται για επιδότηση με τη μορφή επιστροφής του ποσού στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Αντίστοιχα το ποσό της επιδότησης θα συγκεντρωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα κοινό ταμείο με τη μορφή ενός «κουμπαρά», μέσω του οποίου θα πιστώνονται από την ΕΓΔΙΧ τα ποσά στους δικαιούχους.

Ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες προτείνουν αυτό τον τρόπο της επιδότησης είναι γιατί κάτι τέτοιο δεν προϋποθέτει την αλλαγή της δανειακής σύμβασης με τον δανειολήπτη.

Το κόστος και τα κριτήρια

Η εκτίμηση που κάνουν οι τράπεζες στην πρόταση που έχουν αποστείλει στον SSM σχετικά με το κόστος που θα επωμισθούν, κάνει λόγο για ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από την επιδότηση και κόστος 60 εκατ. ευρώ από πρόσθετες προβλέψεις, στην περίπτωση που τα επιδοτούμενα δάνεια χρειαστεί να αποχαρακτηρισθούν από εξυπηρετούμενα σε μη εξυπηρετούμενα.

Η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των δανειοληπτών εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει την αρχική πρόβλεψη, που έκανε λόγο για έως 30.000 δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν κάποιον ως ευάλωτο, προϋποθέτουν ότι το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η πρόταση των τραπεζών περιλαμβάνει και στοιχεία οικογενειακής κατάστασης (π.χ. μονογονεϊκή οικογένεια, άρρωστο μέλος) προκειμένου να κριθεί κάποιος ως ευάλωτος και δικαιούχος της επιδότησης στην αύξηση της δόσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα