Τράπεζες: Επιστρέφουν στην κανονικότητα 160.000 δάνεια

Τράπεζες: Επιστρέφουν στην κανονικότητα 160.000 δάνεια
Shutterstock

Ερωτηματικό η συμπεριφορά από τις αρχές του έτους των δανειοληπτών που εντάχθηκαν στα προγράμματα μειωμένων καταβολών καθώς και στα "Γέφυρα Ι" και "Γέφυρα ΙΙ". Στα 9 δισ. το ύψος των συγκεκριμένων δανείων.

Εσωτερικά stress test προκειμένου να «χαρτογραφήσουν» την συμπεριφορά των δανειοληπτών που θα κληθούν να επιστρέψουν σε φάση κανονικότητας πληρωμών από τις αρχές του 2002, διενεργούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες.

Πρόκειται για κομβικό σημείο σε ότι αφορά την στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων (σταθερή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και μονοψήφιοι δείκτες κόκκινων δανείων) καθώς τα δάνεια όλων των κατηγοριών τα οποία από τις αρχές του έτους θα πρέπει πλέον να αρχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά υπολογίζονται σε περίπου 9 δις. ευρώ.

Πρόκειται για περίπου 160.000 δάνεια που εντάχθηκαν προγράμματα μειωμένων καταβολών, σταδιακά αυξανόμενων ή εντάχθηκαν στα πρόγραμμα κρατικής επιδότησης δόσεων «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ» κυρίως μετά τη λήξη των μορατόριων, που στη συντριπτική τους πλειονότητα – 85% – έληξαν στο τέλος του 2020.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Γέφυρα Ι» που επιδοτεί για 9 μήνες τη δόση δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία και το ενδεχόμενο παράτασης του για τους 73.000 υφιστάμενους ωφελούμενους μέχρι τέλος του έτους να είναι εξαιρετικά πιθανό και αναμένεται το «πράσινο φως» από τους θεσμούς.

Το οικονομικό επιτελείο έχει βρει τις τελευταίες ημέρες «ευήκοα ώτα» από τους θεσμούς στο αίτημα του για παράταση του Γέφυρα 1 για άλλους τρεις μήνες καθώς το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου και αδιάθετων πόρων πείθει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Θεσμούς, που θα ανάψουν τις επόμενες μέρες το πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα.

Η κυβέρνηση προχωράει στην επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου καθώς το επιτρέπει ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει ακόμη εξαντληθεί παρέχοντας τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών.

Το μέγιστο ποσό των δανείων των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσης (moratorium) από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020 ανήλθε σε 27,6 δισεκ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο αυτών των δανείων στο τέλος του 2020 ήταν 4,1 δισεκ. ευρώ, καθώς η περίοδος αναστολής είχε λήξει για το 85% των δανείων πριν το τέλος του έτους. Εκτιμάται ότι μετά τη λήξη των μορατόριων – για κάποια επιχειρηματικά, όπως ξενοδοχειακά λήγουν στο τέλος του χρόνου – και των μέτρων στήριξης το ποσοστό των δανείων που θα παρουσιάσουν σημαντικό πρόβλημα στην αποπληρωμή τους δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 15% – 20%. Στην Εθνική Τράεπζα για παράδειγμα μόλις 3% των πελατών των οποίων τα δάνεια ήταν σε μορατόρια οδηγούνται σε χρεοκοπία ενώ οι πελάτες με ως 30 ημέρες καθυστέρηση αντιστοιχούν στο 1% και σύμφωνα με τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2021.

Λιγότερα από 5 δισ. τα κόκκινα της πανδημίας

Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 οι εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγω για νέα «κόκκινα» δάνεια, λόγω πανδημίας περί τα 4-5 δις ευρώ, ποσό που θεωρείται απόλυτα διαχειρίσιμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο θέμα μείωσης των «κόκκινων» δανείων, κυρίως λόγω του «Ηρακλής» που παρατάθηκε και θα «τρέξει» με νέες τιτλοποιήσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. (Με τον «Ηρακλή ΙΙ» έχει τεθεί στόχος για περαιτέρω απομείωση των ΜΕΔ κατά περίπου 32 δις ευρώ τους ισολογισμούς των τραπεζών και η επίτευξη μονοψήφιων δεικτών ΜΕΑ/ΜΕΔ)

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν τον Ιούνιο του 2021, στα 29,4 δισ. ευρώ (ή 20,3% του συνόλου των δανείων) από 75,3 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2019, πριν δηλαδή την ενεργοποίηση του «Ηρακλή» με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δίνει τα εύσημα να θυμίζει ότι τα «κόκκινα» δάνεια είχαν φτάσει στο υψηλότερο σημείο του τον Μάρτιο του 2016, στα 107,2 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2015 ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων διευρύνθηκε και από τότε περιλαμβάνει και τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης (NonPerformingExposures – NPEs).

Τόνωση της τραπεζικής ρευστότητας

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να καλέσει σύντομα σε νέο γύρο συζητήσεων τις διοικήσεις των τραπεζών με αντικείμενο την χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνουν στο NEWS 24/7 υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών «η ροή χρηματοδότησης προς την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θα τεθεί επί τάπητος αμέσως μετά την ΔΕΘ ενώ θα επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων υπό το πρίσμα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το βαρύ πλήγμα των πυρκαγιών στη χώρα. Για εμάς η ανάγκη για χρηματοδότηση της αγοράς από τις τράπεζες ώστε να ενισχυθούν περί τις 300.000 επιχειρήσεις, παραμένει αδιαπραγμάτευτη» προσθέτει η ίδια πηγή.

Στόχος της επικείμενης νέας συνάντησης είναι να βρεθεί ένα modus vivendi ώστε να υπάρξει αύξηση των χορηγήσεων δανείων και μείωση του κόστους δανεισμού από τις τράπεζες, καθώς η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα είχε ζητήσει την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από τους εμπλεκόμενους, με στόχο την επίλυση του προβλήματος επιβράδυνσης του ρυθμού χορήγησης πιστώσεων κατά το α’ εξάμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα