Τράπεζες: Επιτόκια και τιμές “παγώνουν” την αγορά κατοικίας

Τράπεζες: Επιτόκια και τιμές “παγώνουν” την αγορά κατοικίας
Τράπεζες Getty Images/iStockphoto

Η ταυτόχρονη άνοδος των επιτοκίων και των τιμών των ακινήτων λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους αγοραστές – δανειολήπτες. Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η χρονιά θα κλείσει με αύξηση εκταμιεύσεων.

Κάμψη του ενδιαφέροντος για την αγορά κατοικίας μέσω στεγαστικού δανείου καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από τα τραπεζικά επιτελεία, καθώς η ταυτόχρονη άνοδος των επιτοκίων και των τιμών των ακινήτων λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους αγοραστές – δανειολήπτες.

Παρά το αρνητικό «κοκτέιλ» που κτυπά την στεγαστική πίστη, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, στις τράπεζες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά η φετινή χρονιά θα καταφέρει να κλείσει με αυξημένες εκταμιεύσεις σε σχέση με πέρυσι.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις από τις τράπεζες, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, παρά τη δειλή ανάκαµψή της τους πρώτους µήνες του έτους, αναµένεται να κλείσει κοντά στο 1-1,2 δισ. ευρώ για όλο το 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 35% σε σύγκριση µε το 2021, αλλά µε µειωµένο ρυθµό τους τελευταίους µήνες τους έτους.

Το κοκτέιλ επιτοκίων ακινήτων

Όπως εξηγεί επικεφαλής στεγαστικής πίστης συστιμικής τράπεζας «το κόστος δανεισμού για την αγορά κατοικίας αυξάνεται σημαντικά τους τελευταίους μήνες και ήδη τα επιτόκια ήδη προσεγγίζουν σήμερα το 4,5% (euribor 3μήνου 1,8% + spread 2,7%). Μάλιστα η τάση αυτή, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ για να αναχαιτίσει τον υψηλό πληθωρισμό, θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν euribor 3μήνου να υπερβαίνει το 3% το προσεχές 12μηνο και κατ’ επέκταση τα επιτόκια να εκτοξεύονται στο 6%» συμπληρώνει ο ίδιος, για να καταλήξει ότι η τάση αφορά προφανώς όχι μόνο τα κυμαινόμενα επιτόκια αλλά και τα σταθερά που τα τελευταία χρόνια είχαν προσφέρει φθηνές λύσεις σε όσους τα επέλεξαν για την αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με την ΤτΕ από τον Ιούλιο του 2022 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, στο 4,5% έναντι 3,9% τον Ιούνιο, με έμφαση στα μακροπρόθεσμα δάνεια, δηλαδή τα στεγαστικά με διάρκεια άνω των πέντε ετών. Η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη το προσεχές διάστημα, προειδοποιεί η ΤΤΕ, «αναμένεται να ασκήσει σταδιακά μεγαλύτερη επίδραση στο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων προς τα νοικοκυριά, τα οποία σε σημαντικό ποσοστό έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο».

Την αύξηση του κόστους για τραπεζικό δανεισμό έρχεται να συμπληρώσει η άνοδος των τιμών στα ακίνητα, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΤΕ για το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώνεται στο 9,3% όσον αφορά τα διαμερίσματα, στοιχείο που δυσχεραίνει τις αποφάσεις των νοικοκυριών εν μέσω της γενικότερης τάσης ανόδου του κόστους στέγασης που αυξήθηκε κατά 35,4% τον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί ότι το κόστος στέγασης περιλαμβάνει, εκτός από το κόστος για την εκμίσθωση κατοικίας, και το ενεργειακό κόστος ή το κόστος συντήρησης και η άνοδός του καθοδηγεί τη στροφή στην αγορά κατοικίας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο, η οποία ωστόσο ενέχει τους δικούς της κινδύνους.

Η ΤΤΕ πάντως επισημαίνει ότι οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν σε επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής των πραγματικών τιμών στα ακίνητα, γεγονός που συντηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας στη χώρα μας, που απέχει ακόμη από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Μόλις 6.500 νέα στεγαστικά στο 6μηνο

Οσον αφορά την εξέλιξη της ζήτησης δανείων για την αγορά κατοικίας, τα στοιχεία της ΤΤΕ δείχνουν ότι οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα ανήλθαν το α΄ εξάμηνο του 2022 σε 498,7 εκατ. ευρώ (6.596 νέες δανειακές συμβάσεις) και είναι αυξημένες κατά 60% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, το οποίο ωστόσο είχε επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η μέση εκταμίευση ανήλθε σε 75,6 χιλ. ευρώ όταν κατά την προ κρίσης περίοδο ( 2005-2007), η τριμηνιαία ροή στεγαστικών δανείων ανερχόταν σε 3 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ.

Η ζήτηση στεγαστικών δανείων αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ υποχώρησε στη συνέχεια, λόγω της οριακής επιδείνωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της έναρξης του ανοδικού κύκλου επιτοκίων.

Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των 10 ετών αντιπροσωπεύουν το 55,7% του συνόλου των νέων δανείων, ενώ οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μικρότερη ή ίση του ενός έτους αντιπροσωπεύουν το 26,6%.

Το μερίδιο αγοράς των τεσσάρων σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά τις εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα ανήλθε σε 95% το α΄ εξάμηνο του 2022. Τα λιγότερο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα και οι συνεταιριστικές τράπεζες είχαν μερίδιο αγοράς 3,9% και 0,8% αντίστοιχα. Τέλος, το μερίδιο αγοράς των υποκαταστημάτων ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων ανήλθε σε 0,3%.

Οι περισσότερες εκταμιεύσεις (96,2%) προορίζονται για αγορά οικιστικών ακινήτων για ιδιοκατοίκηση, ενώ μόλις το 3,8% αφορά δάνεια για αγορά οικιστικών ακινήτων προς εκμίσθωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα