Τράπεζες – Επιχειρήσεις: Σε πλήρη ισχύ το σχέδιο θωράκισης της οικονομίας
Λύνεται το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών με πάγωμα πληρωμής για 60 ημέρες. Ξεκίνησαν οι ρυθμίσεις και το πάγωμα δανείων επιχειρήσεων και ιδιωτών.
- 26 Μαρτίου 2020 06:41
Πυρετώδης διεργασίες επικρατούν τα τελευταία 24ώρα στα τραπεζικά επιτελεία προκειμένου το σχέδιο θωράκισης της πραγματικής οικονομίας από της συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού να πάρει σάρκα και οστά το ταχύτερο δυνατό.
Στόχος των τραπεζών είναι σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάσουν τις επόμενες εβδομάδες τις συνθήκες ώστε αμέσως μετά τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού να είναι σε θέση να προκαλέσουν ένα πραγματικό «σοκ ρευστότητας» στην αγορά ώστε όχι μόνο να επανεκκινήσει αμέσως η πραγματική οικονομία αλλά και να μπορέσει να καλύψει και το χαμένο έδαφος.
Οι διαβουλεύσεις των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει από την μία ρυθμίσεις και πάγωμα δανείων για επιχειρήσεις και ιδιώτες που πλήττονται από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και από την άλλη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων ρευστότητας για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αμέσως μόλις καταστεί εφικτός ο έλεγχος της πανδημίας.
Σε ότι αφορά στο πρώτο σκέλος του εν λόγω σχεδιασμού, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόσουν πάγωμα δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά επικοινωνώντας απευθείας με τους πελάτες τους μέσω τηλεφωνικών κλήσεων ή ακόμα και μέσω μηνυμάτων στο κινητό (sms). Οι τράπεζες προχωρούν σε εξ αποστάσεις ρυθμίσεις, με στόχο όχι μόνο να αποτρέψουν τους πελάτες τους να επισκέπτονται τα τραπεζικά καταστήματα, αλλά κυρίως για να επιταχύνουν τις διαδικασίες παγώματος.
Το σχέδιο για τις επιταγές
Την ίδια στιγμή θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση μέτρων για την αναστολή εξόφλησης επιταγών οι οποίες θα έπρεπε να καλυφθούν την τρέχουσα περίοδο. Το υπουργείο Οικονομικών σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος έχει βάλει στο τραπέζι θέμα αναστολής πληρωμών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες διευκολύνσεις χωρίς όμως να προκληθεί περαιτέρω ζημιά στην οικονομία. Σε ότι αφορά στην διάρκεια της αναστολής, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν τους δύο μήνες περίπου, περιθώριο το οποίο θα επανεξετάζεται σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.
Αναλυτικά το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία από τις τράπεζες συγκεκριμένου προϊόντος το οποίο θα μεταφέρει την υποχρέωση πληρωμής του εκδότη της επιταγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με επικρατέστερο σενάριο τις 60 ημέρες.
Για τον κομιστή της επιταγής, οι τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν το τυχόν ακάλυπτο ποσόν, με κριτήριο όμως το τραπεζικό και συναλλακτικό προφίλ (αξιόχρεο) του εκδότη της επιταγής.
Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια να «σπρώξουν» τις μεταχρονολογημένες επιταγές στην αγορά για διάστημα περίπου δύο μηνών, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν χρόνο να διαχειριστούν την κατάσταση.
Στο σκέλος της ενίσχυσης ρευστότητας τράπεζες και οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» για να προετοιμάσουν το έδαφος για την ουσιαστική χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων με το βάρος να πέφτει αρχικά στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει όχι μόνο να αναμορφώσει αλλά και να την καταστήσει σε πρωταγωνίστρια της αναπτυξιακής στρατηγικής που σχεδιάζει για την ενίσχυση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την σημαντική χρηματοδότηση μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας όσων επιχειρήσεων είχαν ενήμερες υποχρεώσεις προς το πιστωτικό σύστημα μέχρι τις 31/12/2019. Μάλιστα τα συγκεκριμένα δάνεια θα απολαμβάνουν της εγγύησης του δημοσίου και συνολικά πολύ χαμηλού κόστους χρήματος.
Ενδεικτικό της σημασίας που θα έχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα στον όλο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες ημέρες.