Τράπεζες: Έρχεται αύξηση του ορίου πληρωμών μέσω IRIS στα 1000 ευρώ

Διαβάζεται σε 4'
Πληρωμή σε κατάστημα μέσω του συστήματος IRIS (αρχείου)
Πληρωμή σε κατάστημα μέσω του συστήματος IRIS (αρχείου) iStock

Με δεδομένο ότι το 25% των πολιτών είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία άμεσων πληρωμών IRIS, το οικονομικό επιτελείο πιέζει τις τράπεζες για την αύξηση  του ημερήσιου ορίου συναλλαγών στα 1.000 ευρώ από 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Αποφασισμένο να κλιμακώσει τις επόμενες εβδομάδες την πίεση προς το εγχώριο πιστωτικό σύστημα για την αύξηση του ορίου πληρωμών μέσω IRIS, εμφανίζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει ζητήσει δημοσίως από τις τράπεζες την αύξηση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών στα 1.000 ευρώ από 500 ευρώ που είναι σήμερα. Στην προσπάθεια του αυτή ο κ. Χατζηδάκης έχει και την σύμφωνη γνώμη της ΔΙΑΣ, κύκλοι της οποίας εκτιμούν ότι δεν αποτελεί εγχείρημα με ιδιαίτερες δυσκολίες υλοποίησης.

Ο υπουργός έχει ζητήσει αντί για ένα όριο των 500 ευρώ ανά συναλλαγή, να υπάρχουν δύο, 500 ευρώ για μεταφορά σε άλλα πρόσωπα και άλλα 500 ευρώ για μεταφορές σε επαγγελματίες, σύνολο 1.000 ευρώ. 

Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα από την πλευρά τους αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής με επιφυλακτικότητα την σύσταση Χατζηδάκη με το επιχείρημα της ανάγκης να προσαρμοστούν ανάλογα οι υποδομές τους, καθώς και να αντιμετωπιστούν πιθανές αδυναμίες σε επίπεδο απάτης, οι οποίες όμως, υποστηρίζονται πανευρωπαϊκά από το σύστημα TIPS της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγές που συμμετέχουν στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις τονίζουν ότι το θέμα βρίσκεται στον τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των τραπεζών τόσο στο πλαίσιο της Ελληνικής Ένωσης Τράπεζων όσο και της ΔΙΑΣ.

Εγγεγραμμένοι στο IRIS το 25% των πολιτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 25% των πολιτών είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία άμεσων πληρωμών IRIS, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα άμεσα και χωρίς επιβάρυνση, χρησιμοποιώντας μόνο τον αριθμό κινητού του παραλήπτη. Επιπλέον, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι επιτηδευματίες είναι πλέον υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS, με τη χρήση του ΑΦΜ ή του κινητού τους τηλεφώνου.

Σημαντική άνοδος στον όγκο συναλλαγών στην υπηρεσία ήρθε με τη νομοθέτηση της υποχρέωσης των επαγγελματιών και των επιτηδευματιών να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS. Και για τους επαγγελματίες τα οφέλη είναι σημαντικά, καθώς τα κόστη είναι χαμηλότερα από τις συναλλαγές με κάρτες. Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, το ημερήσιο όριο ανέρχεται σήμερα αθροιστικά στα 500 ευρώ.

Μέσω IRIS το 68% των άμεσων πληρωμών

Ενδεικτικό της εντυπωσιακής αποδοχής που απολαμβάνει από τους καταναλωτές η υπηρεσία είναι ότι οι άμεσες πληρωμές στην Ελλάδα μέσω IRIS, αποτελούν το 68% των άμεσων πληρωμών, με 80 φορές περισσότερες συναλλαγές το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μάϊου 2024 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2020.

Ειδικότερα, το 2023 έγιναν 37 εκατομμύρια άμεσες πληρωμές, με την αύξηση στις άμεσες μεταφορές κεφαλαίων να ανέρχεται σε 109,4% σε σχέση με το 2022, να είναι δεκαπλάσια σε σύγκριση με το 2021 και αυξημένη κατά 617% σε σχέση με το 2020. Στις 27/12/23 επιτεύχθηκε ημερήσιο ρεκόρ στις άμεσες πληρωμές με 647 χιλιάδες άμεσες μεταφορές πίστωσης. Σχεδόν όλες οι άμεσες μεταφορές εμβασμάτων ολοκληρώθηκαν εντός 5 δευτερολέπτων με τις μισές εξ αυτών να ολοκληρώνονται εντός 2 δευτερολέπτων. Σχεδόν 1 στις 2 διατραπεζικές μεταφορές πίστωσης διακινήθηκε άμεσα το 2023, έναντι 1 στις 7 το 2020.

Η χρήση του IRIS P2P (Person to Person) εξαπλώνεται ραγδαία υποκαθιστώντας κατά κύριο λόγο τη χρήση των μετρητών, δεδομένου ότι το 56% των συναλλαγών είναι έως 20 ευρώ. Το IRIS P2P αριθμεί σχεδόν 2,7 εκατ. χρήστες, και αναμένεται το 2024 να ξεπεράσει τους 3 εκατ. χρήστες.

Το προϊόν IRIS P2B (Person to Business) για ελεύθερους επαγγελματίες αριθμεί περί τους 300.000 χρήστες και τo IRIS commerce για το ηλεκτρονικό εμπόριο 5.250 e-shop. Αυτή τη στιγμή, οκτώ τράπεζες προσφέρουν τις υπηρεσίες IRIS και σύντομα αναμένεται να γίνουν περισσότερες, περιλαμβάνοντας και κυπριακές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα